Wednesday, May 7, 2014

Jejak Warisan KL : Chinatown 2

Assalamualaikum...sambung cerita jalan-jalan ke China..town KL...where did we stop? Ooo..di cafe ni..


Berjalan di kaki lima kedai-kedai lama, berteduh dari panahan mentari..ada pulak sangkar-sangkar burung ni...


Takdelah nampak kedai burung kat sini..rupa-rupanya ada hotel..Birdnest Hotel..sangkar burung sebagai landmark..*clever, clever*..

Jalan lagi menuju ke arah Petaling Street..jalan yang famous di KL..sangat sinonim dengan chinatown ni..

the modern Petaling Street
Tak masuk ke Petaling Street sebab tak tahan..sesak sangat..dan juga sebab-sebab lain...ehem..ehem..

Lalu depan kedai teh..dia punya wall deco menarik perhatian, very exotic..perempuan Melayu ke Nyonya..berkain batik, terselit bunga raya di sanggulnya..very Malaysian..I like..

mari minum teh..
 *ada reflection gambar kren..huhu..*

Semasa berjalan menuju ke car park, tiba-tiba terpandang this view di celah-celah lorong belakang..

dari jauh..kurang jelas, kamera tak canggih

 The highlight of Chinatown tour on foot..




masih lagi berpenghuni....business as usual
lokasinya
Sekian, chinatown memang menarik dilawati secara 'on foot'.  Foreign tourists pun ramai yang jalan-jalan di sini..

xie-xie for reading..

20 comments:

  1. Clever...clever....very chinese...so tengok gadis berbaju kebaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gadis berbaju kebaya..Malaysian style..

      Delete
  2. Sya ada lalu sekali ja kesini..tp mlm..jd x dpt la nk snggh..nnti ada rezki,nk jenjln jugk kesini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena jalan kaki..baru dpt explore..

      Delete
  3. dulu-dulu, zaman bujanglah selalu juga ke Petaling Street tu........ tau-tau ajerlah kalau ke situ kan??? habis duit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, betul...tempat shopping..dah lama x gi PS..

      Delete
  4. Kakak membayangkan kalaulah daun pintu tu tak kukuh menimpa pengunjung yg sedang menikmati environment kat situ macam mana agaknya hihi...

    Nampak buruk tapi jelas keaslian china-town style...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pintu tu mcm loose saja, takut nk tolak..ya, betul, nmpak buruk tapi authentic cinatown...masih diduduki..

      Delete
  5. chinatown kekal asli kecinaaannya sampai bila2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat tarikan pelancong...tapi byk jg yang dah direnovate dan di bangunkan semula..dgn bgn moden..

      Delete
  6. teringat bangunan kota raya dulu pejabat pergigian dekat metrojaya tu kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. klinik gigi tu dlm bangunan cahaya suria..metrojaya dah jadi mydin sekarang ni...dah lama x ke kotaraya..

      Delete
  7. Mcm dkt penang la pulak bila tgk bagunan lama tu...masa muda2 dulu pernah pergi dkt petaling street...beli buah berangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu pun beli buah berangan kat sini tapi yg x larat tu bau xxxx panggang..dkt2 gerai buah berangan jg..

      Delete
  8. Huhuhuu.. memang menarik sungguh.. Tak sangka satu lokasi yang terkenal terselit sanubari satu sejarah lama :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. chinatown ni penuh dgn sejarah lama...zaman Yap Ah Loy..tapi byk jg bangunan yg dah dibangunkan semula..

      Delete
  9. entahlah saya memng dari dulu suka pemandangan old town ni..rasa mcm ni dunia yang tersembunyi tapi ada tarikan sendiri..ingatkan peneng dan ipoh..ha..ha.. yang nnyonya tu sis memng very malaysia :) klikx2

    ReplyDelete
    Replies
    1. pemandangan zaman dulu di zaman sekarang..ada tarikan tersendiri..dah byk dibangunkan semula..

      Delete
  10. saya pernah pergi ke china town tapi dah lebih 10 thn dulu . pas tu serik nak pi sana sbb sesak , bau yg x best dan mcm ada gangsterisme di situ ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat Petaling Street yg penuh sesak..jalan2 lain kurang sikit...

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...