Monday, August 11, 2014

Makan dan Makan Lagi..

Assalamualaikum..

Selepas raya ni, asyik cerita makan-makan je..Alhamdulillah, bersyukur diatas nikmat yang diberikan..

Rezeki di pagi Jumaat - Nasi ambeng...nasi + sambal jawa + ayam masak merah + mee segera goreng..

 Walaupun ada sedikit kelainan pada nasi ambeng ni - mee segera goreng ganti mee goreng, tapi OK jugalah..


 Makan di sini..Tauhu Bakar @ station di Kota Damansara
                                                                  ......................................

Cerita hari Sabtu pula..makan di sini..Dave's Deli, Subang Parade. Mengimbau kenangan lama..dulu masa di pertengahan tahun 90'an, ada beberapa kali makan di sini..dulu ada outlet di KL tapi sekarang dah takde, cuma ada di Subang Parade, 1 Utama dan juga di Penang..



  Interior deco...this guy sedang menikmati lamb chop..



My sister order Dave's Deli signature dish - Roast Chicken with creamy mash potatoes and coleslaw..

Memang sedap compared to KR
Saya order Chicken Parmigiana..it is a chicken fillet with cheese and side dishes - french fries, coleslaw and salads.

  
Portion yang besar..sekeping cheese diatas kepingan ayam..memang mengenyangkan..chicken fillet dia agak tebal juga...yang bestnya kentang gorengnya..macam whole potatoes..

kentang goreng
 
 Makanannya sedap sebab 'made with love & integrity'

Selepas lunch, window shopping sekejap di Subang Parade, kemudian off to Batu Tiga, ada jemputan rumah terbuka..makan lagi...ada banyak food..tapi yang ini yang menarik minat untuk disnap gambarnya..ketupat periuk kera..

comel-comel je
Ketupat pulut..sedap juga dimakan begitu saja..secukup rasa - lemak bersantan disukai ramai..

40 comments:

  1. jalan2 makan2 mmg best tapi ketupat periuk kera xpernah rasa lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun first time makan ketupat periuk kera ni..

      Delete
  2. Kakak pernah menggoogle ketupat perriuk kera tu tapi masalahnya mana nak dapat pokok periuk kera sekarang ni kan. Kakak nampak kat nursery dekat rumah kakak ada bergayutan tapi bila kata nak beli dia kata ambillah 1-2 free banyak tak bagi hihi... mana cukup. Dia tak jual!

    ... sebab kakak tak pernah merasa sebenarnya:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuan rumah ni dapat dari Melaka, adik dia yang bawakan..mungkin ada yg tanam pokok ni khas utk musim raya kot...atau orang asli cari dalam hutan..

      saya pun first time makan ketupat ni...lembut sikit dari lemang..

      Delete
  3. dulu-dulu duk makan jugak foot long, sekarang rasa sangat daging proses, memang dave deli Subang parade bertahan kan..first time tau ada ketupatvperiuk kera ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada nampak menu 'foot long' tu..tapi tak order...lama jg dave deli kat subang parade..ada terbaca dlm blog tentang ketupat periuk kera ni..tapi baru first time jumpa in real life...

      Delete
  4. Replies
    1. nama restoran ni Tauhu Bakar tapi tak makan tauhu bakar...signature dish kat resto ni..

      Delete
  5. wah! jalan2 ..makan2.. best nyer, ketupat periuk kera tu yang unik... rasa macam nak jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. weekend ramai yg buat rumah terbuka...kena jalan2 cari makan...baru pertama kali jumpa ketupat ni di open house...gigih tuan rumah tu, kukus sikit2 ketupat ni..

      Delete
  6. Selagi ada selera makanlah... tapi kenalah beringat....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul...banyak makan tak elok utk kesihatan..control2..

      tapi Sabtu dan Ahad, byk jemputan open house..sentiasa overloaded..

      Delete
  7. wah... ada ketupat periuk kera... tak penah try lagi tuu~ ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun first time try ketupat ni..lebih lembut dari lemang dan ketupat palas..

      Delete
    2. hehe... alamanda <-- jawapan kepada persoalan sis semalam, saja saya letak kat sini ;3

      Delete
    3. thanks..In shaa Allah, boleh gi kalau ke Putrajaya..

      Delete
  8. selalu dengar cerita nasi ambeng..tapi xpernah rasa lagi..teringinnya nak merasa =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarang jumpa nasi ambeng ni, sebab tu teruja nk rasa...

      InsyaAllah, akan jumpa dan rasa juga nanti..

      Delete
  9. wow..ketupat periuk kera... 1st tyme taw.. sy pon 1st tyme jumpe ketupat sotong dkt tganu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketupat sotong pernah makan, tapi kurang suka sebab rasanya manis...

      Delete
  10. saya baru pernah makan sekali je nasi ambeng

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarang jumpa...tercari-cari juga nasi ambeng yg best...

      Delete
  11. makan makan dan terus makan....

    Dah lama sangat tak terjah Subang Parade

    ReplyDelete
    Replies
    1. time raya ni, banyak betul open house..tak dapat menahan utk makan dan terus makan...

      saya pun dh lama tak gi Subang Parade...tak sempat ke Empire..

      Delete
  12. sdapnya..lawa juga seni hiasan dia tapi mcm mana pun mkanan tradisional menang gak nasi ambang..tu pling keyang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kenyang makan nasi ambeng tu..nasi + mee goreng..

      hiasan restoran tu...nice n simple...

      Delete
  13. Pernah dengar tentang ketupat periuk kera, cuma baru hari ni nampak visualnya. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun baru jumpa in real life..dulu tengok gambar saja...

      Delete
  14. perghhh sedap nyer semua nyerrr tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..memang sedap semuanya...rezeki2..

      Delete
  15. Mak ai mengancamnya Roast Chicken with creamy mash potatoes and coleslaw tu! menggamit selera pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap Roast Chicken Dave's Deli ni...dah lama mencari, baru sekarang dapat makan...

      Delete
  16. Wah... kemain jalan2 cari makan... sedap2 pulak menunya tu... ayam parmigiana tu paling menggoda...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan utk hidup..hehe..dua kena byr, satu free..ayam tu memang sedap..

      Delete
  17. tak pernah makan lagi nasi ambeng ni..

    ReplyDelete
  18. apa agaknya rasa ketupat periuk kera tu ya ... susah kan nak cari periuk kera . rasanya tu resepi orang pahang ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketupat pulut dlm periuk kera, sedap lemak bersantan..periuk kera ni mmg susah nk dapat, kena cari dlm hutan..tak tau pula resepi negeri mana, tuan rumah ni org Melaka..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...