Thursday, August 7, 2014

Ramadhan menjelang Syawal 1435H

Assalamualaikum..Salam Aidil Fitri..maaf zahir batin..semoga sihat walafiat di musim perayaan ni..

Masih Ramadhan lagi? Orang lain dah cerita raya..masih nak buat entry bulan puasa..saja nak abadikan kenangan pagi terakhir Ramadhan 1435H yang penuh syahdu...

Pagi Ahad, 29 Ramadhan di Dataran Putra, Kuala Kangsar...


Pagi yang redup hingga ke tengahari..angin lembut menampar pipi..suasana tenang..bila melihat ke langit..hati berbisik..adakah malam tadi Lailatur Qadarmu, Ya Rabb..

Anak-anak perantau pulang ke desa, sesak di sana-sini..

 sirih junjung warisan zaman


Ke bukit sama didaki, ke lembah sama dituruni..

Pasar Tani di kawasan Lembah










Esok hari Raya! Esok hari Raya!

28 comments:

  1. SALAM SYAWAL..SERONOK BERAYA DI KAMPUNG YA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Syawal...memang seronok beraya di kpg..

      Delete
  2. Sedih terasa meninggalkan ramadan tapi gembira dan syukur dpt menikmati syawal.

    ps: Bakul anyam yg diguna isi ikan tu kakak terpikat pulak. Kalau buat letak gelas pun cantik kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. syahdu je cuaca pada hari terakhir Ramadhan tu...ya, betul..syukur dapat menjalani ibadah puasa dan bergembira merai hari kemenangan..

      p/s: baru perasan..cantik anyamannya, ya, betul, letak gelas pun cantik..

      Delete
  3. ehh... macam sama je telahan kita.. i pun macam rasa Ramadan 29 tu macam malam lailatul qadar..
    Selamat hari raya yee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya..

      melihat tanda2 pada pagi Ahad tu, rasanya betul kot..wallahua'lam..rahsia Allah SWT..

      Delete
  4. 29 ramadhan tu memang terasa nyaman...hari2 sebelumnya kan cuaca panas terik...nohas cuti raya brpa hari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..redup dgn angin yg lembut..saya cuti seminggu..Alhamdulillah...

      Delete
  5. I see some ikan tilapia merah... perap dengan sos tiram dan tomato, lepas tu goreng dalam minyak yang banyak sampai separa garing, letak bawang sikit dalam minyak supaya ikan tak melekat kat kuali, sedap... ;D

    Semoga malam Lailatur-Qadar telah berjaya dimanfaatkan oleh kita dengan sebaiknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for the recipe, boleh try nanti..talapia merah is my favourite..selalu grill saja..juicy.

      InsyaAllah..beruntung mereka yg beribadah pada malam tersebut...malam yg menjadi rahsia Allah SWT..

      Delete
  6. kami pun perasan last ramadhan tu redup jer ... ikan dlm bakul anyam tu ikan pekasam ke ... cantik jer tersusun .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari terakhir ramadhan memang redup...sangat nyaman..ikan dlm bakul tu ikan kembung rebus..

      Delete
  7. eh esok raya la.. :P
    tetiba teringat persiapan raya sis :)

    ReplyDelete
  8. Cantik persekitaran bandar Kuala Kangsar ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelbagai usaha mencantikkan bandar diraja ni...

      moh melawat KK...cuti2 M'sia..

      Delete
  9. Nohas! saya pun nak singgah di Kuala minggu depan... menjenguk anak angkat saya.

    Cantik pemandangan di kawasan Dataran tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. enjoy your trip to KK...jalan2 kat dataran tu..ada London telephone booth lagi..

      Delete
  10. betul Nohas tercari malam lailaturqdr pada pagi hari yang cerah bersih. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Begitulah tanda2 pagi pd mlm lailatul qadar

      Delete
  11. perrghhh bersusun ikan... berguni maruku....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan kembung rebus..memang banyak dijual di pasar minggu ni...maruku2 tu baru tahun ni nampak dijual berguni-guni...

      Delete
  12. Saya pun ada byk entri ramadan yg xdan publish... adeh! Rasa macam cepat sgt ramadan kan?!

    Seronoknyq balik kampung... damai je rasa... Salam aidilfitri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam aidil fitri...ya, betul rasa cepat je..dah habis bulan Ramadhan..

      kat kpg,..ada problem internet, takleh nak publish..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...