Wednesday, August 13, 2014

Terung Susu Kambing @ Grand Hyatt KL

Assalamualaikum...salam petang Rabu...

Pernah tengok buah ni tak? Buah terung susu kambing..snap gambar ni dalam bulan Februari..masa pergi Grand Hyatt.. nampak unik dan eksotik, pengganti jambangan bunga..dekorasi entrance ke spa..Essa Spa..


Sebenarnya tak tahu nama buah ni..masa baca entry Qaseh Vee tentang terung susu kambing, tak teringat gambar ni...semalam masa belek-belek photo lama, ternampak gambar ni...tiba-tiba teringat entry tu...banyak khasiat buah ni..baik untuk penyakit kencing manis dan darah tinggi..tapi tak pernah jumpa ada jual dimana-mana...dekat hotel pulak jumpanya..

20 comments:

  1. Replies
    1. samalah kita..baru tahu nama dan khasiatnya..

      Delete
  2. terung susu kambing jadi deco hotel ya..unik bentuknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang unik bentuknya...saya siap picit2 lagi, nak rasa betul ke plastik...

      Delete
  3. waaah, baru tahu ni... macam mana la agaknya rasa buah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah..rasa terung kot...tak pernah jumpa kat luar..

      Delete
  4. Tetiba mengimbau kenangan masa kakak kecik dulu arwah mak kakak ada tanam tau.
    Kulit dia jenis keras.. tapi kakak tak ingatlah samaada kami makan ke tak..
    Sekarang dah tak pernah jumpa dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nostalgia utk akak...saya tak pernah jumpa di mana2..ni lah first time tengok..

      Delete
  5. hmmm....1st time tgk...1st time tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita..first time tengok..tak tau nama apa..

      Delete
  6. Serius kak nohas... ini first time idah tengok dan dengar nama terung susu kambing tu... banyak pula tu kat hotel tu ek... mana laa dia dapat tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun sama...teruja tengok buah ni..memang banyak, siap buat bouquet lagi..ada supplier kot..

      Delete
  7. Tak pernah jumpa terung ni... kalau ada ingin juga saya buat mcm QV terangkan dalam blognya tu...rebus dan minum airnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak pernah jumpa lg buah ni dijual di mana2 tapi bila google, byk juga blog yg tulis tntng buah ni..boleh kot kalau tanya kat blog tersebut...saya pun x hbs baca blog2 tu..

      Delete
  8. rasa pernah makan, buat ulam kan, sekarang tak pernah nampak dah buah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jg kot buat ulam..boleh direbus minum airnya..

      Delete
  9. Tak pernah tgk n ni first time dgr nama buah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun sama...ambik gambar ni sbb dekorasi lain dari yang lain..

      Delete
  10. Dulu saya pernah jumpa buah ni kat taman herba kat N9. Tapi tak tahu nama apa. Sekarang baru tahu. Thanks akak for the info.

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...