Wednesday, December 10, 2014

Kampung Budaya Sarawak - part 2

Masih lagi di Kampung Budaya Sarawak....

Dari Rumah Penan, bergerak ke Rumah Orang Ulu, cantik rumahnya, berseni...


Ada ukiran-ukiran di tiang-tiang rumah...tangga rumah yang original, pokok kayu ditakik-takik menjadi tangga..susah oo mau naik dan turun..sebab tak biasa..


Di sini juga diraikan dengan tarian selamat datang diringi dengan petikan sape..

tarian dan petikan sape
"in the past, the Orang Ulu were famous throughout the region as sword-smiths. They extracted iron from the ore found in their area, they forged it into excellent blades which they tempered in the cold mountain streams"

bengkel pertukangan besi
pisau dan parang buatan Orang Ulu
Bergerak lagi, ke Rumah Melanau..tinggi rumahnya..

 "The Melanau build massive houses forty feet above the ground. The Melanau eat sago in preference to rice."

Penerangan tentang memproses sagu di bengkel di belakang rumah Melanau.

Dua rumah yang terakhir, Rumah Melayu dan Rumah Cina, biasa dilihat di semenanjung. Masa ni, semua ahli rombongan dah tak larat, dah pancit..just tengok macam-macam tu, singgah untuk cop passport je..

 



OK, dah habis cover semua rumah-rumah di sini, passport pun dah dicop..

Dah penuh

Dah hampir pukul 11.00 pagi, masa untuk menonton Cultural Show pula..bergerak ke teater. Persembahan Kebudayaan ialah tarian-tarian dari pelbagai kaum di Sarawak - orang Iban, Ulu, Bidayuh, Melanau dan Melayu.  Yang menarik ialah kepelbagaian pakaian tradisional kaum-kaum ni..

welcoming dance

Bidayuh - Rajang Be'uh
"This dance is usually performed after the harvest season as a form of entertainment for guests of the longhouse. The movements of the dancers with outstretched hands imitate the movements of the eagles as they flap their wings in flight"

Melanau - Tarian Menyak

"This dance potrays the harmonious atmosphere showing as how the Melanau carry out their daily activities of processing sago flour for the making of sago pearls, locally known as 'Sago'"

Orang Ulu - Kanjet Ngeleput
 "This dance potrays the nimble but stealthy steps of the warrior as he goes about on a hunting trip in the jungle, searching for his prey. He sees his target, takes aim and blows out a deadly dart which seldom fails to find its mark."

Orang Ulu - Datun Julud - welcoming dance at longhouse
Penari lelaki (kiri) sedang menunggu untuk menyumpit belon yang tergantung di sebelah kanan pentas. Kelakar scene ni..dahlah seksi, duduk mencangkung macam tu..

sketsa pentas
disuruh menyumpit belon
tarian Melayu
 closing dance
Overall, memang best Kampung Budaya Sarawak ni..highly recommended, walaupun entrance fee mahal..tapi memang berbaloi pergi, mengenal budaya kaum-kaum di Sarawak..the unforgettable experience..
--------------------------------------------------------

Balik dari KBS ni, singgah jalan-jalan di Damai Beach Resort..


Malamnya, branch manager belanja dinner di tempat seafood yang popular di Kuching..Topspot..

 

Kemudian jalan-jalan di pusat pelbagai perkhidmatan...apa barang, jalan-jalan di UTC..haha..sebab parking kereta disini..


 cantik UTC ni..

Sekian saja, kisah jalan-jalan di Kuching, hari ketiga takde aktiviti menarik, sambung shopping di Jalan Main Bazaar..pukul 5.00 petang, off to airport..flight delay, pukul 9.45 baru terbang pulang. Alhamdulillah, pukul 1.15 pagi, sampai rumah. The end.

34 comments:

  1. Tinggi betul tiang rumah Melanau ni ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tinggi, semput naik tangga..bwh rumah ada byk ruang utk buat mcm2 aktiviti..

      Delete
  2. suka tengok, really back to nature..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alam semulajadi masih dikekalkan..

      Delete
  3. rumah org dulu2 ni tinggi n bertangga mungkin sbb nk mengelakan gangguan binatang buas atau banjir kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..untuk mengelak binatang buas sebab rumah mereka di tepi/dalam hutan...

      Delete
  4. Sekarang ni susah nak cari rang rumah Melayu yang ada tingkap macam tu...orang kampung pun dah banyak buat rumah batu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..susah nak jumpa rumah Melayu tradisional mcm tu, dah semakin pupus senibina Melayu tradisitonal..

      Delete
  5. Bila dikatakan mereka lebih perfer makan sagu dari nasi kakak teringin pulak nak rasa sagu tu
    Dulu kawan kakak ada bawa lempeng buat dari sagu ni warna dia agak coklat tapi sedap tau lekit-lekit gitu..cecah dgn sambal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm2 produk mereka hasilkan daripada sagu...lempeng sagu, sedap..

      Delete
  6. rumah hulu lah yg paling saya suka... senibina yg menarik... tentang tangga tu kalau iya nak buat gaya rumah tu, kena buat style lain lah... campur campur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah orang ulu..menarik sebab ada ukiran2..tangga tu saja yg ada utk terus ke ruang tamu, ada entrance lain tapi kena pusing jauh, masuk ikut dapur..

      Delete
  7. Salam. Hee seronok tengok rumah2 kaum Sarawak ya. Saya pun sudah lama tidak pulang kerumah panjang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..pengalaman yg menarik di sini..

      Delete
  8. unik...
    tangga diaa... tinggi aihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. original dari batang pokok...tinggi juga..

      Delete
  9. salah satu sebab rumah orang Melanau tinggi-tinggi untuk mengelak serangan musuh..bila ada serangan mereka cuma perlu jirus dengan air panas menggelegak..datuk yang cerita

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..mcm tu ke, memang satu strategi, bina rumah tinggi2 mcm ni..

      Delete
  10. my bonda pandai buat sagu . masa kecik2 selalulah merasa sagu ni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat sagu sendiri...bagus mcm tu..selalu beli yg dah siap diproses..

      Delete
  11. Replies
    1. berbaloi juga tapi tiga hari tak sempat nak gi semua tempat menarik di Kuching..

      Delete
  12. Unik tiang rumah orang ulu tu... pisau dan parang tu pun menarik, casing dia ohsem ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. noted that orang ulu ni pandai mengukir...casing pisau tu memang menarik..

      Delete
  13. teringat kenangan ke sana 10 tahun dulu atas urusan kerja

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama tu..10 tahun..akak baru je jejak ke sini..

      Delete
  14. mmbr ada pergi sarawak skrg ni..saya suggest kt doa pegi kamping budaya kt sana
    .. saya tgok dri blog sini..mcm best ja kampung budaya nya

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum...
    sis nohas...
    hye... long time not drop u any comment sbb kt lapy n pc mmg x appear ur comment box.
    i need to use phone everytime nk komen.
    but i read all ur entries... hihihi...

    Kita pun g kuching baru ni 5-7dec.
    bnyk tmpat nk g.... tp x sempat... sbb jln ngn ahli keluarga yg ramai.
    cultural vilage tu pun kita g... tp gambar yg kita ambik x cantik mcm sis nohas ambik...
    g serikin susah payah jauh2... last2 x bli apa pun sgt... sbb x sihat. Mlm sblm tu siap kna g ER ambik neb... hihihi...
    org lain jer beria shoping.

    2 tempat yg plg nk g tp xdpt ...
    1. Pantai santubong.
    2. Gua angin...

    X per lh... ada rezeki... moga sampai lg... insya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      ya, I know, you come n visit here, thanks..

      Kuching best kan..akak pun sama, byk tempat tak sempat nak gi sbb all itineraries, boss yg plan...lagipun tiga hari x cukup...In shaa Allah, boleh repeat Kuching..

      Delete
  16. haaa nilah rumah2 yang CT tak jenguk.. tak larat dah nak menapak. dengar announcement show nak mula terus tak jenguk dah rumah2 lain.. CT pegi ni last day nak balik dah. CT rasa somehow kita mesti ada terserempak juga kat eport hahaha.. flight CT patut kul 7.30 jadinya kul 10.15PM baru gerak. delay punyaaaalah lama sampai rasa nak nangis sbb tak ada orang nak jemput kat klia T.T sampai hati AA sampai hati.. terpaksa menyusahkan ramai orang..

    pape pun !!! CT nak ke sarawak lagi !! rindu makanan kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelahh..flight balik delayed 2 jam++..dah mcm amazing race + cinderella kt KLIA2..nak sampai kt teksi stand before 12 midnight sbb tak nak bayar double harga teksi...hehe.

      bila baca entry kt your blog, wow..bestnya makan-makan kat sana...kena gi dgn kwn2 baru best..buat itinerary sendiri...

      Delete
  17. aaaa de gak singgah topspot tapi tak jadi nak makan kat situ.. sesak yang amat and bising. then lepas dibincang2 dengan kawan.. kami pi cari tempat lain.. makan seafood kat penang ajelah hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. topspot ni memang ramai sangat orang n bising..tapi service dia ok, cepat jg makanan sampai..

      kt Penang, seafoodnya pun best jg kan..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...