Tuesday, May 27, 2014

I love the KAMBING

Assalamualaikum..Salam Israk Mikraj..

artikel copy paste dari e-mail sebelum dilupuskan..mengenai daging kambing..makanan kegemaran Rasulullah SAW..baginda juga semasa kecil menjadi pengembala kambing..satu tarbiyyah direct dari Allah swt untuk menjadi pemimpin agung..

Firman Allah yang maksudnya:   

"Dan Kami haramkan atas orang-orang Yahudi segala binatang yang berkuku dan dari lembu dan kambing pula Kami haramkan kepada mereka lemaknya, kecuali (lemak) yang ada pada belakangnya atau yang menyelaputi perkakas dalam perutnya atau yang bercampur dengan tulang. Demikianlah Kami balas mereka dengan sebab kederhakaan mereka dan sesungguhnya Kamilah yang benar" Surah Al An’am 6:146
 
Kambing sering dikaitkan dengan penyakit darah tinggi. Tetapi hakikat sebenarnya banyak sungguh manfaat, khasiat dan kesan daripada kambing samada memakan dagingnya, meminum susunya atau digembala sehingga ia digelar terapi kambing. (Ohh..ada pulak terapi kambing..)

Pengurai Kolestrol Tepu  

Salah satu bahan yang terdapat dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit darah tinggi dan obesiti ialah kolestrol daripada sumber seperti berikut;
  1. Kolestrol daripada minyak tumbuhan seperti minyak sawit, minyak  bunga matahari, minyak soya, minyak jagung dan sebagainya (kecuali minyak zaitun).
  2. Kolestrol daging lembu dan ayam. 
  3. Kolestrol tepu daripada makanan laut (kecuali ikan) iaitu sotong, udang, ketam, kerang, siput.
  4. Kolestrol tepu daripada organ dalaman haiwan seperti hati, limpa, perut, usus dan organ-organ lain seperti telinga, lidah, mata dan sebagainya
  5. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti oleh kolestrol tumbuhan seperti keropok lekor, tauhu goreng, taugeh goreng, telur goreng (bahagian kuning telurnya) dan sebagainya
  6. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti oleh sodium (garam pengawit) seperti daging burger atau daging di restoran makanan segera.
  7. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti Vitamin C seperti daging yang diperah limau atau mengambil herba chitosan (herba slimming) atau kuah laksa yang diperah limau atau amalan meminum jus oren setelah mengambil makanan tinggi protein.
  8. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti karbon seperti ikan bakar, sate atau daging panggang.
 
Daging kambing tidak memiliki protein yang tinggi, oleh itu ia terkecuali daripada membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan seperti yang dinyatakan di atas.
 
Ikatan kolestrol tepu boleh dicegah sekiranya terdapat Omega 3 di dalam darah, tetapi Omega 3 tidak mampu mengurai kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang terbentuk dalam badan tidak boleh diurai dengan sebarang bahan melainkan ia hanya boleh diurai dengan kolestrol kambing sahaja. 
 
Vitamin C dan chitosan yang digunakan untuk menyelaputi protein akan mengakibatkan pembentukan kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia diserap oleh darah. Kandungan kolestrol tepu jenis ini sekiranya terdapat banyak dalam darah akan mengakibatkan masalah jantung.
 
Sodium (sejenis garam) yang digunakan untuk mengawit daging serta untuk menyedapkan rasa daging akan membentuk kolestrol tepu yang halus. Biasanya kaedah ini digunakan untuk membuat daging burger. Selain itu memakan makanan yang tinggi protein yang dicampurkan dengan perasa makanan seperti Monosodiumglitumate (MSG) juga akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia boleh dipam naik ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia akan menyebabkan strok.
 
Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti
 
Kolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah punca kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening.
 
Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai terapi. Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi.
 
Kolestrol yang gagal dicerna oleh hati akan disimpan dalam bentuk lemak di bawah permukaan kulit. Dalam jumlah yang banyak ia akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan). Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing. Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.
 
Mencantikkan Kulit
 
Dalam daging kambing turut terdapat Vitamin C semulajadi yang tidak teroksida. Vitamin C tidak teroksida amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit. Vitamin C yang tidak teroksida akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu dan mencantikkan kulit.
 
Pengambilan protein tinggi yang berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan menyebabkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari. Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.
 
Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang putih dan cantik.
 
Meningkatkan Rasa Kasih Sayang Dan Kegembiraan
 
Sistem darah (NW18) berkaitan dengan kawasan Thalamus (NW3). Thalamus berfungsi menjaga kasih sayang. Sistem darah yang sihat dan kuat akan memastikan bahagian Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan perasaan kasih sayang.
 

Jantung yang menerima kolestrol daging kambing akan lebih lembut dan lancar pergerakannya. Jantung yang lembut akan mewujudkan perasaan yang gembira. Jantung yang lancar pergerakannya akan mudah tersentuh dan terpesona dengan sesuatu yang mengusik perasaannya. Oleh itu ia akan membahagiakan dan mewujudkan perasaan kecintaan.
 
Mereka yang mengamalkan memakan daging kambing akan merasa tenang dan gembira dan mudah merasa getaran kasih sayang. 
Sekiranya anda menghadapi masalah sukar merasai nikmat kasih sayang dan getaran kecintaan, silalah amalkan memakan daging kambing. 

Wallahua'lam.. 
 

Thursday, May 22, 2014

Streetfood..Jepun lagi..

Assalamualaikum...

Diluar dah gelap, guruh dah berdentum..hari mau hujan..petang-petang begini bestkan kalau dapat makan goreng pisang panas,cempedak goreng, apam balik crunchy...Malaysian streetfood....

Di satu petang, selepas hujan, di Bandar Baru Sentul, singgah ditepi jalan, dok melilau dari hujung ke hujung, hujung sana jual apam balik, cakoi, rojak mamak, karipap panas....hujung sini jual pisang, cempedak, hotdog goreng...tiba-tiba..ditengah-tengah..nampak ni pulak..takoyaki and pizza Jepun...singgah beli takoyaki..

murah - memang ekonomi
murah ke mahal?
pelbagai pilihan inti
 
intipati lagi
proses memasak
 begitulah kisahnya...lupa nak snap gambar takoyaki yang dah masak..excited dapat makan makanan Jepun..hehe..

orang ramai berkerumun gerai cakoi, apam balik dan karipap/samosa panas..

Sunday, May 18, 2014

Tokyo Street..

Assalamualaikum..konichiwa..moshi-moshi..

Sebulan dua ni..puas sungguh baca entry tentang Jepun, ramai benor blogger yang travel ke sana...nak join juga buat entry Jepun..hehe..tapi gi Tokyo Street je..di Pavillion..ambik mood..
  
souce: pavillion

Tokyo Street ni di Level 6..memang banyaklah kedai-kedai Jepun...kedai kecik-kecik..


sebelum tu, singgah di sini dulu...ada exhibition sempena Tango No Sekku or Japanese Children's Day yang diraikan pada 5 Mei, setiap tahun..

Children's Day (こどもの日 Kodomo no Hi?)
This national holiday was established in 1948, as a day on which to esteem the personalities of children and plan for their happiness. It is on this day that the Japanese equivalent of the Dragon Boat Festival (端午の節句 Tango no Sekku?) is held. On this day, and for some time before it, families who have a boy in their home may fly koinobori and decorate their homes with armor or samurai dolls. Children's Day marks the end of Golden Week.

Kodomo no Hi dan Tango no Sekku ni festival yang sama. Mula-mula dipanggil Tango no Sekku, kemudian pada tahun 1948, diganti dengan nama Kodomo no Hi.  Teringat pula pada Kodomo lion, kodomo tu kanak-kanak le kot..

Bestkan Jepun ni, siap ada cuti umum untuk celebrate hari kanak-kanak, hari warga emas (respect for the-aged day), hari menjadi dewasa (coming of age day)..very family-oriented..


Ada juga pameran fashion dari oriental fashion designer..

lagi mengenai Tango no Sekku..ibubapa akan menaikkan koinobori atau bendera ikan kap/koi dan kintaro dolls pakai helmet pahlawan (kabuto) naik ikan karp..kintaro dan kabuto ni simbol anak lelaki yang kuat dan sihat..

Ikan kap ni dianggap mempunyai daya juang yang tinggi..oo..patutlah ikan ni dipanggil Japanese carp..ikan hiasan yang cantik warnanya..

OK, moh masuk ke kawasan kedai-kedai pula..



Ada macam-macam kedai..jual bonsai, Hokkaido crepe, Okinawa matcha milk..cuma singgah di Daiso..kedai RM5..

Keluar dari Pavillion, menapak ke Low Yat, nak cari powerbank..


Moon - maskot untuk Line (gambar ambik masa CNY)
the tallest Liuli crystal fountain
Liuli ni sapa? Taiwan's artistic Chinese glassware expert studio Liuligongfang...fountain ni valued at RM8 juta..fuyoo..boleh baca disini

Menyusuri Jalan Bukit Bintang ke Low Yat, terjumpa kedai ni..Koreanlah pulak..



Just 'no pork', halal ke idok, tak pasti, tanya kat pekerja dia, orang Bangladesh, dia cakap halal, sebab nak cepat, tak singgah, maybe next time..

Thursday, May 15, 2014

Morning Talk, Sembang Petang, Diskusi Malam

Assalamulaikum...

Minggu lepas yang busy...menyempatkan diri untuk hadir beberapa talks..bertukar angin, mengisi minda..meeting new people..networking..

Bermula hari Rabu, 7 Mei, menghadiri Morning Talk organised by Fiabci (International Real Estate Federation) Malaysian Chapter..talk on new legislation..Personal Data Protection Act 2010..

The speaker with the MC
the speaker
Speaker ni seorang lawyer..well, yang well-verse tentang law mestilah lawyerkan..sebagai pengguna, kita kena ambil tahu Act ni sebab ia membabitkan data peribadi kita..dalam hidup, kita banyak bagi data-data peribadi dalam pelbagai urusan komersil seperti banking, insurance, beli rumah, beli kereta, beli tiket AA, MAS..isi borang ni, borang tu, online lagi..semua data-data tu dilindungi oleh Act ni..

Talk ni cuma dua jam saja, lepas tu, jalan-jalan menghirup udara segar di kawasan equestrian ni..sebelah hutan, ada anak sungai..

Japanese carp

the stable
miaw-miaw

Petang Ahad pula, hadiri Majlis Minum Petang Amal anjuran Nisa' Wilayah Persekutuan di Dewan Burhanuddin Helmi, Wisma Sejarah, Jalan Tun Razak..makan-makan sambil mendengar pengisian yang tajuknya 'Kesukarelawan Dalam Perspektif Islam' bersama ahli panel Ustaz Hj Jamuledin Elias dari Yayasan Amal Malaysia dan Ustazah Salamiah Mohd Noor, wakil Pertubuhan Amal Khadijah (PERAMAH)..




Forum yang membangun jiwa dan minda serta memotivasikan diri untuk peduli dengan masalah masyarakat.  Mendengar secara langsung pengalaman Ustaz Hj Jamuledin yang menjalankan misi dakwah ke Sabah dan ke rumah-rumah panjang di Sarawak dan juga peristiwa serangan ke atas kapal Mavi Marmara di perairan Israel dalam misi bantuan ke Gaza.  Juga saranan dari Ustazah Salamiah mengenai pengurusan dana, masa dan tenaga di dalam menggerakkan aktiviti sukarela bagi badan-badan NGO Islam.


Sambil makan, tetamu dihiburkan oleh the Mekanika Band.

Diskusi malam...sempena Hari Kebebasan Akhbar Sedunia dalam program Temu Mata di Dewan Orang Ramai, Taman Gombak anjuran Kumpulan Aktivis Media Independen (KAMI) dan PAS Kawasan Batu. Tetamunya Datuk A Samad Said, Sasterawan Negara (1986).


Hari Kebebasan Akhbar Sedunia atau World Press Freedom Day dianjur oleh UNESCO pada 3hb Mei setiap tahun.


"3 May was proclaimed World Press Freedom Day the UN General Assembly in 1993 following a Recommendation adopted at the twenty-sixth session of UNESCO's General Conference in 1991.

It serves as an occasion to inform citizens of violations of press freedom - a reminder that in dozens of countries around the world, publications are censored, fined, suspended and closed down, while journalists, editors and publishers are harassed, attacked, detained and even murdered"

Dato' A Samad Said sedang bercerita mengenai sejarah
Di dalam program ini juga, kami diingatkan mengenai peristiwa penubuhan negara haram Israel pada 15 Mei 1948. Tarikh itu juga berlakunya peristiwa Nakbah Palestin dimana rakyat Palestin diusir dari negara mereka, ada yang dibunuh, ditangkap dan dipenjarakan serta kampung-kampung mereka  dimusnahkan..



Wednesday, May 7, 2014

Jejak Warisan KL : Chinatown 2

Assalamualaikum...sambung cerita jalan-jalan ke China..town KL...where did we stop? Ooo..di cafe ni..


Berjalan di kaki lima kedai-kedai lama, berteduh dari panahan mentari..ada pulak sangkar-sangkar burung ni...


Takdelah nampak kedai burung kat sini..rupa-rupanya ada hotel..Birdnest Hotel..sangkar burung sebagai landmark..*clever, clever*..

Jalan lagi menuju ke arah Petaling Street..jalan yang famous di KL..sangat sinonim dengan chinatown ni..

the modern Petaling Street
Tak masuk ke Petaling Street sebab tak tahan..sesak sangat..dan juga sebab-sebab lain...ehem..ehem..

Lalu depan kedai teh..dia punya wall deco menarik perhatian, very exotic..perempuan Melayu ke Nyonya..berkain batik, terselit bunga raya di sanggulnya..very Malaysian..I like..

mari minum teh..
 *ada reflection gambar kren..huhu..*

Semasa berjalan menuju ke car park, tiba-tiba terpandang this view di celah-celah lorong belakang..

dari jauh..kurang jelas, kamera tak canggih

 The highlight of Chinatown tour on foot..




masih lagi berpenghuni....business as usual
lokasinya
Sekian, chinatown memang menarik dilawati secara 'on foot'.  Foreign tourists pun ramai yang jalan-jalan di sini..

xie-xie for reading..

Sunday, May 4, 2014

Jejak Warisan KL: Chinatown

Assalamualaikum..

Hi everybody..hopefully, life is treating you well today..hmm..as for me, ada masalah sikit. Blog yang bermasalah, ruang komen takleh buka, blank mcm tu je, kalau guna Mozilla Firefox..dulu dah pernah kena, dah scan malware, adware, mcm2 ware lagi guna kapersky tdsskiller yang free tu, remove all cookies..dah OK, sekarang kena lagi..

Banyak sangat cookies..kalau boleh dimakan, best juga kan, di waktu petang2 begini. Sedang dibaiki, InsyaAllah, harap2 pulih seperti sediakala 'musang berapi' tu..sebabnya lebih suka guna firefox...terpaksalah guna Google Chrome..sama je kan sebenarnya...cuma..'lebih suka' itu ajer..hehe..
........................................

Well, lupakan problem tu..nak cerita aktiviti semalam. Asalnya nak bayar saman di Ibupejabat Polis Trafik Jalan Tun H.S. Lee, dekat area Chinatown Jalan Petaling..wa kena saman beb, sebab parking tepi jalan..hihi..Sampai balai polis dah pukul 12 lebih, kaunter pun dah tutup..huhu...


Tapi takpe, alang-alang dah sampai area ni, jomlah kita jalan2 menjejak warisan..dah lama tak ke sini sebenarnya..sekarang ni tengah sesak dgn construction MRT..

Bersebelahan balai polis ni, ada satu bangunan rumah Melayu..cantik senibinanya...milik Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara..


Tahun 2014 ada banyak aktiviti kesenian di sini nampaknya..



Nampaknya, boria dan wayang kulit gedek dah terlepas..yang terdekat ada tarian klasik India dan Borneo, mak yong dan menora..jom pi tengok..start pukul 8.30 malam..

Gambar bangunan lagi...tak jemu pula mata memandang..



Berjalan ke arah Jalan Panggong...ada satu bangunan bersejarah...lokasinya betul-betul dekat selekoh..

Pejabat Pos Jalan Panggong

Pejabat pos ini dibina tahun 1911..maknanya dah 103 tahun usianya..semoga utuh ditelan zaman..sekarang ni jadi restoran Malaya Hainan..

setem kenangan

Berjalan lagi ke Jalan Balai Polis..ada dua restoran yang unique, rustic and antique..

Ali, Muthu & Ah Hock
Restoran ni ada pernah baca review dalam blog Zila..ala yang 'AkuLoveTravel' tu..kalau dalam entry tu nampak resto ni mcm old school, yang ni lagilah old school..original state of condition..mula2 rasa macam nak masuk, jenguk ke dalam..nampak ramai bangsa asing je, tak jadi masuk..tapi sempat lihat internal deco, macam kopitiam era 60'an...

Disebelahnya..the Old China Cafe and Gallery...


Pintu di restoran ni sangat antik..ada galeri juga..

Kita minum dulu, bersambung next entry..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...