Friday, January 23, 2015

My cup of tea..

Assalamualaikum..

Ada orang suka minum teh, ada yang suka minum kopi..tea is soothing, coffee is invigorating...bila ada kerja berat, yang perlukan banyak fikir, saya suka minum kopi..bila nak relaks minda, suka minum teh..

Di pejabat, ada banyak pilihan teh..

Earl Grey Tea and Peppermint Tea by Crabtree & Evelyn

 3R

Earl Grey Tea juga, tapi dari Ahmad Tea, London mari

 Tapi yang selalu minum..teh ni lah..teh uncang Lipton..stok selalu ada..


Tengok dalam laci, ada teh ni pulak..cilok dari bilik hotel..


Adakah kita minum teh yang sesuai dengan pekerjaan, aktiviti harian kita? Meh nak story, betul ke idok, wallahu'alam..tengok ada artikel ni dalam komputer...

  • Mereka yang bekerja banyak menggunakan 'otak' atau pelajar yang rajin belajar siang dan malam - disarankan banyak minum teh bunga (chrysanthemum tea)
  • Mereka yang banyak menggunakan tenaga semasa bekerja atau bersenam  - digalakkan banyak minum teh Wu Loong 
  • Mereka yang travel menggunakan basikal atau berada di kawasan pencemaran - kena banyak minum teh hijau (Green Tea) 
  • Mereka yang duduk saja, tak buat aktiviti apa-apa - kena minum Green Tea atau Flower Tea
  • Mereka yang merokok atau minum minuman beralkohol - digalakkan minum Green Tea
  • Mereka yang dalam kategori 'karnivor' atau banyak makan daging - disarankan banyak minum teh Wu Loong
  • Mereka yang banyak buang air kecil atau kurang ke tandas - disarankan minum teh madu (honey tea)
  • Mereka yang mengidap tekanan darah tinggi dan kolestrol yang tinggi - digalakkan minum teh Wu Loong atau teh hijau
  • Mereka yang mengadap komputer sepanjang hari - digalakkan minum sebarang jenis teh - teh mengandungi anti-oksida yang dapat melindungi diri kita dari pancaran ultra violet daripada komputer.
  
Selamat mengeteh and selamat bercuti di hujung minggu 

41 comments:

  1. wawa suka milo, kopi tak sentuh pn.. tea jarg skali.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milo pun saya suka, especially milo ais..

      Delete
  2. hari-hari saya mesti minum kopi dan teh, mesti... hehehe ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, betul...mesti nak minum setiap hari..

      Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak kak, terdelete akak nya comment masa guna hp..terima kasih, kak

      Delete
  4. JM pun suka minum teh...pernah hari2 minum teh o panas...pastu tu satu hari perut buncit seperti orang mengandung then risau sesuatu x baik pergi Darul Syifa'...dala tempoh tu mmg x minum teh...lama kelamaan perut mulai kempis..rupanya JM x boileh minum teh lagi kerana 'angin' masuk badan huuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada satu ni yg JM tak boleh telan.. Kipas angin...

      Delete
    2. teh memang selalu dikaitkan dengan 'angin', 'sembelit'...kena kurangkan minum teh lah nampaknya, JM..atau minum teh halia - teh angin, halia buang angin..memang padan, searoma..

      hehe..SS..usik mengusik bawa bahagia..

      Delete
    3. SS di mana-mana pun, macam tulah dia hahaha

      Delete
  5. Kalu lepak mamak suka teh tarik... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. teh tarik mamak memang kaw-kaw punya...

      Delete
  6. Rumah kakak dan office kakak ni yg ada cuma teh boh dan green tea dua-dua dari lipton product.
    Tapi kakak suka lipton yg aromanya aduhai susah nak tanding - Malaysian typical kakak ni kan sebab dah dari kecik minum teh sama sampailah tua masih setia dgn lipton juga hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah nak tukar kalau dah suka...teh lipton memang ada selalu stok kat pantry ofis..

      Delete
  7. teh Wu Loong...??? teh apa tu.. macam banyak pulak faedahnya.... kat rumah saya pun banyak sangat teh yg pelbagai jenis... kebanyakkan nya cilok dari hotel punya... paling banyak teh sabah lah... sebab cilok kat hotel2 di sabah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Wu Long Tea (Oolong ) is a semi-oxidized tea, occupying the middle ground between green and black teas. Combining the best qualities of green tea and black tea"..

      kt rumah ada juga teh Sabah..sokong produk tempatan..

      Delete
    2. Ohhh Oolong... okay okay saya tahu kalau Oolong...

      Delete
    3. teh yg sama, panggilan berbeza..

      Delete
  8. Banyak manfaat dengan meminum teh ni. Tak sia-sia aktiviti mengeteh saya setiap pagi di kafetaria pejabat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. teh banyak anti-oksida..tapi gula dan susu kena kurang lah..kalau takde gula lagi bagus..terutama green tea..

      Delete
  9. Saya ni dalam kategori yang last sekali tu... jadi boleh minum semua jenis tea la kan... tapi saya suka teh uncang Boh tu... O tanpa susu...

    ReplyDelete
  10. kt rumah pakai teh serbuk... tu membuatkan malas nk bancuh air.. nk yg senang ja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. teh serbuk kena buat dua kerja, nak kena tapis lagi..tapi sedap

      serbuk teh tu boleh buat 'mask'..hihi..

      Delete
    2. serbuk teh boleh melembut kulit muka dan utk kesegaran mata...boleh jg tabur pd pokok bunga sebagai baja..

      Delete
  11. dulu minum teh peppermint tu ikut kawan, bagi muka merah-merah skit:) baru teringat nak beli green tea. kena start balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah try minum peppermint tea tu, tak sukaa...apa2 yg ada mint, rasa mcm ubat gigi..hehe..

      Delete
  12. Replies
    1. green tea is good for anti-oxidant..

      Delete
  13. Minum teh memang soothing. Tapi saya tak gemar peppermint tea. Terlalu minty utk saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah try jg peppermint tea..x suka, betul tu, too minty..

      Delete
    2. Rasa macam minum ubat gigi pun ada. Chamomile tea elok utk stress :)

      Delete
    3. mint dah mmg sinonim dgn ubat gigi..hehe..chamomile blom try lagi..

      Delete
  14. CT suka dedua tapi more to coffee. tapi kekadang tu cannot terima. suka fruit juice lagi.. btw kat ioi mall ade T lounge by Dilmah.. time nmpak tu mmg tringat tea Dilmah.. org ramai ritu nampaknya.. boleh la p try..

    ReplyDelete
    Replies
    1. coffee n tea ada kelebihan masing2..wow, ada t-lounge Dilmah di IOI mall..boleh le lepak2 minum teh...hehe..IOI mall putrajaya pun belum jejak lg, yg Puchong dah lama x gi..hihi..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...