Wednesday, April 22, 2015

Dua yang sama, dua yang berbeza..

Satu diatas pendapatan, yang satu lagi diatas perbelanjaan..yang pastinya dua-dua dipanggil 'tax'..



 Suka, tak suka..kena juga hadam yang ni
 
Yang ni baru nak buat..huhu..

28 comments:

  1. BESAR BELANJA BESAR TAXNYA...HMM TAK RETI NAK KIRA TAX MAKLUM SARA HIDUP PUN TAK BERAPA NK LEPAS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. income tax tu memang semua kena isytihar walaupun tak qualify, utk mengelakkan kemudaratan di masa depan..hehe..

      Delete
  2. Jangan lambat sangat buat income tax tu...takut sistem sesak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ramai yg buat last minit..di saat2 terakhir..

      Delete
  3. Kepayahan hidup di akhir zaman, kena hadam dan sabar

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita ni rakyat marhaen, mcm mentimun, digolek atau kena golek, dua2 kena..

      dan bila kita kaji hadis Rasulullah saw mengenai 15 perkara yg mengundang bala, yang pertama dlm list tu ialah 'Apabila harta negara hanya beredar dikalangan orang tertentu sahaja dan yg kedua, 'Apabila amanah dijadikan suatu sumber keuntungan'..

      Delete
    2. huhuhuu... what else can we cucumbers do, memang bergolek saja yg mampu huhuh...

      Delete
    3. kesian kan kita...terimalah seadanya..

      Delete
  4. La... cepat income-tax submission dah nak due date (end April kan)
    Tapi online sekarang sejam dah boleh. Kakak dah tinggal tunggu LHDN pulang yg lebihan bayar. Jadilah walau tak banyak lebihan tapi bolehlah nak belanja anak-anak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru nak submit, masalahnya bila dah diinternet, byk sangat gangguan..hehe...boring pulak nk buka website LHDN..

      itu yg best tu, kalau ada lebihan, mcm rasa dpt bonus..

      Delete
  5. Rasa mcm kerja sbulan for free sbb kena bagi dana untuk yang dua ni...disepit dan tersepit,bertabah jela kan...moga diturunkan rezeki yang masih di langit,dikeluarkan yang masih di bumi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih jg tengok angka2 four figures given to government, tapi nasib baik potong bulan2, kalau selepuk, memang parah..kalau ada lebihan, lagi best..laughing all the way to the bank..hehe..

      amin..semoga rezeki diberkati Allah, walaupun sikit tapi mencukupi..

      Delete
  6. macam2 tax nak kena bayar kat dunia ni
    undang-undang ciptaan manusia ni mostly memang tak adil laa kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiada yg percuma di dunia ni..semuanya taxable, semua kena byr...tak adil bila si kaya, si miskin, bayar tax yg sama..Islam itu indah tapi ada org Islam yg tak mau undang2 Islam..

      Delete
  7. Tak ambil sampai setengah jam pun....saya dapat bonus..lebihan cukai..hi3

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru je habis buat..ada jg lebihan tapi very minimal...Alhamdulillah..lepaslah lunch seminggu..in shaa Allah..

      Delete
  8. membayar cukai tentu menjadi kewajiban warga negara yang baik dan bijaksana, apalagi jika penghasilan kita gede tentu rasa terimakasih kita sebagai warga haruslahmembayar cukai...hlaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya benar, mnjadi tanggungjawab warganegara menyumbang utk negara....tapii..bila public fund disalahgunakan, hati rasa sakit..

      Delete
  9. jangan lengah2 ..isi jgn tak isi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, dah isi..menunggu bayaran balik yg seciput tu..

      Delete
  10. Replies
    1. nak start, nak buka website memang rasa malas, tapi bila dah buka, rasa mudah je sbb most of the personal data dah ada, cuma key in current figures...cepat2..

      Delete
  11. Selamat melengkapkan borang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, dah selamat, aleh2 extend pulak datelinenya...huhu..

      Delete
  12. kena redah juga lah kan . bukannya ada pilihan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersama menyumbang pd negara..hehe..huhu..hahahaaa..(gelak sbb stress)..

      Delete
  13. jadi rakyat msia camni lah...boleh tak nk migrate ke koya lah hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je..jom kita migrate..tukar kerja kt kementerian luar negeri...kerja kat kedutaan, gempak sikit..hehe..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...