Tuesday, April 7, 2015

Jejak Warisan KL : Heritage Buildings 2

Sambung jejak warisan di Dataran Merdeka..

Selesai snap-snap foto, sempat juga jadi photographer sambilan untuk tourists yg nak bergambar di hotspot I♡KL tu..hehe, kami pun bergerak melintas Jalan Sultan Hishamuddin..

 Bangunan Sultan Abdul Samad - landmark KL yang popular 

Bergerak menuju ke Muzium Tekstil.

pandangan sisi Muzium Muzik


Masa ni ada pameran Batik SarongBatik sarong dah masuk muzium...hehe...kain-kain batik saya tersimpan dalam almari, jarang pakai.



 corridors - typical colonial building

Menarik juga Muzium Tekstil ni, bukan saja pameran mengenai kain-kain, ada pameran perhiasan-perhiasan diri zaman dahulu kala, pelbagai bangsa di Malaysia.

cucuk sanggul, gelang kaki dan pending

Dua rangkap pantun di dinding..menarik..

"Ringgit chuma chandaran saja"

sisi moden Muzium Tekstil

Dah habis ronda-ronda Muzium Tekstil, bergerak semula ke Dataran Merdeka..dah lama duduk KL, inilah first time, benar-benar menjejakkan kaki di dataran..


Di tepi padang ni, ada information boards mengenai bangunan-bangunan warisan yang ada disekitar Dataran Merdeka. Siapa arkiteknya, ciri-ciri senibina, bolehlah baca..menambah ilmu pengetahuan..


 
 

Panggung Bandaraya
-----------------------------------

Bangunan-bangunan warisan ni dibina dalam tahun 1800 - 1900. Dah lebih 100 tahun usia mereka. Macamanalah kawasan ni pada zaman British dulu ye. Mesti sibuk dengan aktiviti perdagangan, urusan pejabat-pejabat kerajaan.

Kegunaan bangunan-bangunan warisan ni pada zaman British: 
Muzium Muzik - the Chartered Bank of India, Australia & China
KL City Gallery - pejabat British Malaya & pejabat percetakan
Muzium Tekstil - pejabat JKR 
Bangunan Sultan Abdul Samad -  pejabat Federal Secretariat of Malay States
Panggung Bandaraya  - City Hall of KL

Rintik-rintik hujan dah mula turun, menamatkan sesi jejak warisan di Dataran Merdeka, menjejaki legasi penjajahan British di Malaya. 

British left us with these magnificient buildings that add colours to KL's skyline. Do we proud of them? To conclude, it is like 'dark chocolate'..dalam manis, ada pahitnya..cheers..

50 comments:

  1. Awesome pictures... pernah beberapa kali lalu depan landmark KL yang popular tu, nice indeed ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena singgah juga ni...enjoy the view..

      Delete
  2. PANTUN DI MUZIUM TEXTILE TU MENARIK...MAKSUDNYA XSUKAR DIFAHAMI TAPI SUSUN AYATNYA SUSAH NK FIKIR..KELIRU JUGA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pantun yg menarik..mendalam maksudnya..

      Delete
  3. Nanti boleh lah bawa anak-anak ronda kat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg bersiar-siar di sini..mengimbau sejarah Malaya..

      Delete
  4. Replies
    1. bangunan2 lama ni unik designnya..timeless..

      Delete
  5. Kakak tumpang melihat paparan gambar-gambar yg menarik utk dipandang.
    Kadang macam tak percaya ianya ada di negara kita sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. datang KL bolehlah singgah sini...

      Delete
  6. terus saya rasa teringin nak jalan-jalan kat sini
    dulu just lintas gitu aje..
    thanks for sharing ea ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun sama, just lintas lalu-lalang saja..baru ni nak explore..

      Delete
  7. Ofis saya berhampiran dengan kawasan ni. Saya suka dengan town planning style lama ni, kemudahan untuk kita bergerak ke sana ke mari mudah dengan hanya berjalan kaki. Sebenarnya banyak yang kita boleh pelajari dari bangunan-bangunan lama ni selain dari nilai sejarahnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, benar...zaman dulu commercial area kecik je, town planning yg tersusun..

      Delete
  8. Replies
    1. bangunan warisan..dibina sebelum perang dunia ke-2..

      Delete
  9. selalu lalu saja dgn kereta depan bangunan..sesekali nak jalan kaki pulak bersama pelancung lain..baru tau apa rasanya berada di sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ramai pelancong asing di sini, berbas-bas...sesekali jd pelancong di kotaraya sendiri..hehe...

      Delete
  10. dah lama tak turun kl wpun cuma di luar kl sikit je ... sejujurnya , saya blm pernah turun ke dataran merdeka wpun dah pernah jejak jln TAR .

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun ni lah baru first time benar2 jejak kaki di dataran merdeka..

      entahlah, tengok orang lain duduk2, lepak2 kt dataran ni..happy2 je..hehe..

      Delete
  11. Jarang sekali kalau sengaja kita nak pergi melawat tengok bangunan2 lama begini...warisan kebanggaan yang masih utuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat lawatan sekali cukuplah kan..hehe...sbb boleh selalu tengok dari luar..

      Delete
  12. tak pernah melawat muzium2 yang ada di kl hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah pergi muzium negara..OK jg..

      Delete
  13. lawanya gelang tu..tak de orang curi ke..ekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. tight security..hehe..gelang kaki warisan zaman..

      Delete
  14. Sis... hihihi... kita buat lawatan pusing muzium d kl tahun lalu sempena Year visit malaysia...
    tp tak tertulis-tulis entri nya...

    Btw ... sis jom jawab teka teki kt blog sy...
    all ur peminat blog juga d jemput...

    Saja nk test IQ korang berbanding kanak2 berusia 7tahun yg ada dyxlesia...

    Jom sis nohas...

    Cekidout...
    http://hnr318.blogspot.com/2015/04/smile-of-believer-tackling-lifes.html?m=0

    ReplyDelete
    Replies
    1. best ni..lawatan ke muzium2 di kl..xsabar nk bc entry nih..

      dah jawab..tapi x tau betul ke tak..hentam sajalahh..

      Delete
  15. panggung bandaraya.. kenangan manis disitu.. buat persembahan teater untuk kl federal day..
    ada omputih datang masuk tengok kami blakon hihi comel..

    one day CT nak jalan2 macam ni jugaklah.. nak tengok apa ada kat situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..hebat..dah buat persembahan di panggung bandaraya..

      highly recommended..berjalan sambil mengimbau sejarah tanahair..

      Delete
    2. ahaha x hebat mana.. plakon tambahan saja ehehehe..

      Delete
  16. Rasanya tak pernah lepak dataran merdeka. lalu jeee. haha.

    Hai Pakri, jemput join GA Sayang oleh Scha eh? :)

    Giveaway Sayang by Scha Nazri

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali kena singgah..hehe..

      thanks for the invitation..dah berkunjung ke sana..dah tgk syarat2nya..segan sikitlah nk reveal info personal...lebih suka lying low..remained unkown..thanks again..

      Delete
  17. salam sis..
    wah cantiknya bulding2 lama kat kl ni..
    memag warisan harus dikekalkan..
    teringin juga2 satu hari nanti bila berpluang untk dtg ke tempat2 mcm ni..
    sangat mnarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..kawasan yg famous..tourists pun ramai..kalau dtg KL bolehlah singgah di sini..

      Delete
  18. saya suka sekali dengan info ini . sangat menarik dan menambah wawsan pengetahuan saya . saya sedang mencari Obat Rematik yang ampuh murah dan aman kira kira apa yah ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangunan warisan, legasi sejarah British di Malaysia..

      Delete
  19. Agak-agak org sekarang ni kalau diberi gelang besar tu nak tak pakai hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kak, pernah tengok gambar pengantin pakai gelang kaki mcm ni..

      Delete
  20. menarik.. tp kalau turun kl xterpikir pun nak melawat muzium..asyik pegi tempat lain ja..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk tempat menarik kt KL ni... hehe..tapi yg paling best.. gi shopping..

      Delete
  21. hehehe......... saya yang dok berjiran ngan dataran merdeka pun tak pernah sampai Muzium Textile

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu biasa...hehe..but I recommend you to go..not bad..

      Delete
  22. Salam, dtg menjengah bila ada sedikit kelapangan. Walau jrg bertamu, ingatan itu tetap ada dikalbu. wah cukup menariklah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..thanks..kdg2 masa tu mencemburui kita..

      Delete
  23. Website of yours is very nice, and it is also good to read. Anyway a success continue to make you the owner of this blog.
    Obat Pengurang Nafsu Makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you for your nice comments..appreciate it..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...