Sunday, April 19, 2015

Tibet : The Wedding Photoshoot

Assalamualaikum...salam hujung minggu..well, dah nak malam dah pun..hehe...

Semasa checking news, terjumpa artikel yang menarik di BBC online..'the wedding photos that captivated China'..bukan saja mereka di China, saya pun terpesona, wow!! they are stunning and I am stunned.

Kita biasa tengok wedding photos orang Melayu dan Cina, samada indoor or outdoor photos, semuanya indah-indah belaka..takde yang nak ambil gambar kahwin dengan ayam, itik, kambing..tapi photoshoot yang ni sangat unik..gambar kahwin pasangan pengantin dari Tibet.

Tibet - lokasinya di sebelah barat negara China, bersempadan dengan Nepal dan Bhutan. Merupakan sebahagian negara China, tapi hubungan dengan Beijing tak berapa nak baik sangat..sebab sejarah silam..


Wedding photoshoot ni belongs to Gerong Phuntsok and Dawa Drolma, a photogenic couple. Petikan interview oleh Phuntsok, yang bekerja dalam bidang periklanan..

"Maybe we represented thousands of young people from ethnic minorities, who left their hometowns to pursue a 'modern life' but chose to return to tradition after feeling a void in the heart," he said. "I think we found an echo with other web users. As we fight for our dreams, some of us get lost. So we wanted to say with the photos: stick to your beliefs."

Enjoy the photos..traditional and rural setting dan juga moden setting..both are breathtakingly lovely..

 
 

dan moden style..

 

semua photos diatas and banyak lagi foto menarik, boleh klik zhangzishi 

Saya suka yang tradisional & rural setting - a picture speaks a thousand words..

26 comments:

  1. selamat petang utk nohas, kat Brunei dah dekat nak magrib ni lagi 15 minit, best artikel ni kan, apa salahnya kita buat kelainan ambik gambar dgn ayam itik segala, kalau ada ladang kambing pun best jugak kan haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat petang, kak..ke dah maghrib kt Brunei...tak pernah lagi tengok wedding photoshoot dgn ayam itik segala..ladang kambing jauh sekali...tapi kalau ladang lembu kat Mesilau, Sabah tu, rasanya ramai yg nak kot..mcm kt NZ..

      Delete
  2. Salam. Hee sonoknya nak kawen tuu, nak jaga perkawenan tu yang tak sonok., huhu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..berusaha utk jaga...itulah bahagia..

      Delete
  3. pasangan pengantin puncantik tu...

    ReplyDelete
  4. Perghhh! Awesome pic! Kalu laa SS leh amik gambor gini... Iskkksss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, the photos are awesome..rasa2nya mereka tu professional model kot..

      Delete
  5. Apa yg kakak hairan ayam dia supporting pulak. Kalau ayam bapak kakak kita dekat dah bertempiaran. Cuma dgn bapak aje jinak. Cantiklah background yg rural tu - kakak suka tengok:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam2 pun jd photogenic..hehe..ayam2 kt Tibet, jenis yg well-behaved kot..yg rural setting tu memang awesome..lain dari yang lain..

      Delete
  6. foto gaya traditional n klasik tu mmg rare n awesome...view pun superb,mgkin nnt boleh jd trend pulak kt sini...

    ReplyDelete
  7. klu pengantin kita , wpun baju tradisional tapi background tu dah moden jadinya x dptlah nak feel zmn dolu dolu kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..background mesti nak yg cantik2..mungkin pakai baju songket lip lap, tak sesuai utk gaya2 rural, kat reban ayam/kambing...hehe..tak berapa nak masuk..

      Delete
  8. Memang cantik-cantik gambarnya. Precious moments captured!

    ReplyDelete
    Replies
    1. the photos really portray Tibetian rural culture..dan yg modern style..very contrast..

      Delete
  9. kecanggihan photoshoot bisa membuat gambar yang biasa-biasa saja jadi luar biasa indah dan menakjubkan, dengan photoshoot bisa memilih lokasi terindah yang ada di dunia ini sehingga kenangan weddingnya makin menggema

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yg berkata 'berkahwin hanya sekali', sbb itu ramai yg ambil professional photographer utk abadikan momen2 indah di hari perkahwinan, utk kenangan anak cucu...katanya..

      Delete
  10. Klu kawin xg photo shoot can xlngkp plak rasanya.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah jadi trend zaman sekarang, kena buat outdoor photoshoot..saya suka tengok gambar wedding photoshoot ni..ada yg super kreatif, ada yg funny..tersenyum-simpul kita jadinya..

      Delete
  11. yes..erlu ada gambar perkahwinan sg kenangan dan utk tatapan anak cucu...yg penting lokasi dan photograher yg pro

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila gaduh2, tengok balik gambar kahwin..'kenang saat manis', cool sikit..hehe..lokasi itu penting utk naikkan mood..ya, betul, photographer mestilah yg pro..boleh tangkap pelbagai angle..saya suka tengok album wedding photos yg ibarat sebuah kisah percintaan..attention to details..nice..

      Delete
  12. Mmg cantik..tambah lagi pengantin yg fotogenik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka mata memandangnya..surrounding pun menarik..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...