Sunday, May 31, 2015

'Taiwan-inspired' vs 'CB by Auntie Sue'

Assalamualaikum..selamat berhujung minggu..

Tajuk apa tu?? cer teka..bukan baju, bukan kasut, bukan handbag..tapi ialah Cendol..hehe..lagi-lagi cendol...cuaca panas-panas ni, makan cendol memang marvellous..

Hari tu ada kerja di Lot 10, jalan-jalan di Bintang Walk, nampak pulak promosi Cendol Latea ni di outlet Chatime..

  
Ada tiga pilihan - Malaysia, Indonesia dan Taiwan. Semuanya nampak sedap..*drooling*. Order yang 'inspired from Taiwan' sebab lain sikit, bubuh sweet potatoes @ keledek. Siap tulis 'no coconut milk added', guna milk tea. Harganya..hmm..pejam mata, ini kalau makan nasi, kenyang..

recommended by Brian Pien, siapa dia ni? Artis dari Taiwan.
Berlakon di Malaysia, filem cina 'Kepong Gangster 2'. 
Kat Taiwan ada cendol kot, ke dia makan cendol kat Malaysia? 
Entahlah, boleh tanya dia via facebook

sweet potato Cendol Latea

Rasanya OK juga, keledek dikisar sekali..first time, minum air keledek..hehe..tapi dah diimprovise masuk dalam cendol, not bad at all..must try..
Chatime outlet @ Bintang Walk
 -------------------------------------
CB by Auntie Sue..CB tu Cendol Bakar..@ Teras Jernang. Kampung Teras Jernang ni di Bangi, kat simpang tiga ke Jalan Bangi Lama.

Dia punya tagline tu yang debomm, bermain perasaan, pyscho gitu..'Confirm Sedap!!!'..orang mesti nak datang cuba, rasa, makan, confirm ke sedap? Kalau sedap beritau kawan, kalau tak sedap beritau Pak Tam..err..silap kedai..kalau tak sedap, biasalah..no show..

OK, jom ke kedai, simple je kedainya, atap zink, dinding zink..parking suka hati, di tepi jalan pun boleh, kat tepi kedai ni pun ada parking lot juga.

Tudia besaq nya banner

Laksa Taiping pun ada

 best seller
cendol durian and cendol pulut + durian

cendol-cendol lain

                 first time datang - order Laksa Taiping dan cendol jagung


 cendol jagung
Cendol jagung OK, sedap. Laksa Taiping so-so saja, bolehlah, 
sedap lagi Laksa Kuala.

Second time datang with my sister, order Cendol Durian + Pulut dan Kuih Udang Sos Alor Gajah.

 Cendol Durian + Pulut - the best in the world

            Cucur Udang Sos Alor Gajah + nugget, tauhu & jejari ketam
Memang sedap, marvellous..

Memang ramai pelanggan yang datang, silih berganti, must try, recommended.
Sedap? Confirmed.

32 comments:

  1. wah tgok gbar dh trasa drooling....cendol durian pulut tu nmpak sedap betul....nk kena jln teras jernang la nmpaknya nnti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap cendol pulut durian tu..tak manis sangat....silakan, silakan..ke TJ..

      Delete
  2. Mak aii....gambar. Memang membuka selera. Teringin pulak nak makan cucur udang pagi2 ni...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cucur udang dia sedap..bertambah umpph dicicah dgn sos yg sedap..

      Delete
  3. WAH PEMINAT CENDOL NI...CENDOL TAIWAN TU KREATIF OLAHANNYA...ASAL MAKANAN XKERACUNAN BOLEH CAMPUR JER PELBAGAI YG DISUKAI KAN..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan2 asyik terjumpa org jual cendol je...sekrg ni dah mcm2 bahan dicampur dgn cendol..ok jg..

      Delete
  4. hadoiii! cendol lagi! merembes i'ouls!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan2 cari cendol..hehe..asik terjumpa jer...cuaca lak panas...cannot tahan..

      Delete
  5. makin popular cendol sekarang ni noo... cendol yg original classic tu jugak yang nampak paling sedap, hehe ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. cendol yg simple..simply the best..

      Delete
  6. Kalau kita perhatikan makanan tradisi sekarang banyak diubah-suai utk mendpt lebih ceria dan dpt dinikmati dgn berbagai pilihan walau asasnya satu macam cendol inilah...

    Kakak tak pernah lagi rasa air keledek tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..kreatif sungguh depa mengolah, mengubah suai, minuman cendol ni..sesuai utk pelbagai lapisan masyarakat...saya pun first time minum air keledek..

      Delete
  7. Baru-baru ni saya ke Bangi dan jumpalah Cendol Bakar tu... puas saya memikirkankan... macam mana rupa cendok bakar... rupa2nya cendol kedai Bakar... hahahha...

    Oooo saya dah berkurun tak jejak kaki ke Bukit Bintang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama owner dia Bakar.. ada jg yg ckp gula merah tu dibakar..gi bkt bntang sbb ada kerja, kalau tak maleh nak gi..brserabut..

      Delete
  8. klu keledek , mengenyangkan juga . karbo tu ... nape lah tang puasa ada entry ni ... ujian , ujian . perghhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kenyang..hihi..cair je..ooo..takpe, boleh mkn buka puasa nnti..

      Delete
  9. Adoyaiiii, terus rasa nak carik cendol sekarang juga! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuaca panas mmng best makan çendol..

      Delete
  10. Meriahnya cendol cendol tu..mmg unik jugak ada perasa keladi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best..mcm2 jenis cendol..meriah..

      Delete
  11. kalo CT makan cendol.. CT minum air dia je.. yg gula merah tu..
    yg ijau2 CT tinggal.. x suka lalalla.. dah try yg chatime tu yg pink.. tapi kenot go
    ngan tekak.. pass kat ayah.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm tu ke..hehe..yg ijau2 tu yg sedap...yg pink dn M'sian flavour tu x pernah try lg...cukuplah sekali kot chatime ni..

      Delete
    2. kalo chatime CT ske lychee yoget.. boleh try kalo ske yg masam2..
      mmg fav n plum.. CT suka yg masam2 bru feel nak minum.. yg susu2 x minat sngt..

      heheh tula kawan2 slalu gelak.. katanya mkn cendol patut yg ijau tu..
      tp hirup air je..

      Delete
    3. kecur air liur pagi2 ni..lychee yoghurt..hmm..bolehlah try next time..in shaa Allah..

      Delete
  12. kalau lihat kepada kedua2 cendol tu..JM pilih cendol bakar tu lagi merembes..'cendol bakar' it means cendol tu di bakar or tuan kedai namanya bakar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cendol bakar tu mmng sedap..tapi manis sikit..tuan kedai namanya bakar..

      Delete
  13. Sedapnyer cendol bakar tu sis... tgk dh terliur... salam kenal....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap..terbaik punya..terima kasih berkunjung ke sini..

      Delete
  14. terliur tengok cendol tu nak nak time puasa ni ... tengok pun dah nampak sedap, rasa confirm sedap macam tagline :)

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...