Thursday, March 24, 2016

Dua Kuala

Kuala Gula dan Kuala Kurau - dua kuala di utara pantai negeri Perak.....mengimbau kenangan zaman kanak-kanak bonda teman. Kampung ibu. Dulu masa kecik2 ada juga ke Kuala Kurau tapi ingat-ingat lupa kenangan-kenangan di sini..

 peta lokasi

Cerita balik kampung cuti Hari Wilayah bulan lepas. Dari Kuala Kangsar singgah di Gunung Semanggol, ambil anak saudara yang belajar di sini, kemudian off to Kuala Gula.

jalan ke Maahad Ehya As-Sharif Gunung Semanggol

Kuala Gula dapat namanya dari aktiviti penanaman tebu dahulunya, tapi sekarang dah takde. Kuala Gula tempat yang popular untuk melihat pelbagai jenis burung..lebih 200 species burung singgah sini..

Singgah di Kuala Gula Sanctuary Resort. Ada chalet-chalet yang boleh disewa. Tapi kami cuma jalan-jalan je sambil menghirup udara segar di tepi sungai..

 Kuala Gula Sanctuary Resort

tenang di tepi sungai


Aktiviti yang ada di sini ialah sewa bot untuk melihat burung-burung..Tak berlama-lama di sini, meneruskan perjalanan ke Kuala Kurau.

menuju ke pekan Kuala Kurau

ikan-ikan kering

Pekan Kuala Kurau

Sungai Kurau

Makan tengahari di tepi sungai and then balik ke Gunung Semanggol, ikut Bagan Serai. Sekian, coastal explorace...sepanjang jalan kenangan..

36 comments:

  1. KAK DH SAMPAI KE SINI BERCUTI SAMBIL MELIHAT BURUNG N MERASA MKN KETAM LEMBUT KATA ORG KEDAH KETAM JELUMU..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya..tak sempat mkn ketam lembut..

      Delete
  2. baru tadi dok usha2 ttg kuala gula sanctuary resort tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..ok, resort ni..tenang je suasana..

      Delete
  3. org Kuala Gula manis x? hi hi hi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaga jaga jgn kena kencing gula...

      Delete
    2. kencing manis ke kencing gula...hihi..seafood byk kt sini..

      Delete
  4. Kalau ikut pengamatan kakak sepanjang apa yg No tunjuk nampak tenang sangat. Macam tak ada kereta dan org pun tak kelihatan.

    Beli ikan kering tak? Banyak sungguh terjemur. Geram tengok:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suasaa tenang di sini...kenderaan pun kurang walopun hari minggu..

      tak beli ikan kering, mmg byk disepanjang jln di pekan Kuala Kurau..

      Delete
  5. dua2 tempat tu pernah sampai sekali..

    ReplyDelete
  6. tak pernah sampai lagi..... InsyaAllah satu hari nanti akan jejak kesana

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah..kalau naik ke utara, boleh singgah sini..

      Delete
  7. Bila panas masih bersyukur bila langit biru kan kalau tak da awan susah pula nak buat benih hujan tu, betul nampak tenang teringin drive slow macam ni..singgah pastu continue drive bestkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. langit biru berawan mmg cantik view di sini...drive slow2 jln di tepi pantai sambil layan view mmg best

      Delete
  8. Macam menarik jer tempat utk melihat burung2 tu nohas..
    Ada musimnya kan kalau nak tengok burung2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya sepjg tahun, ada je burung2 pelbagai jenis berkumpul disini..sbb perubahan cuaca di hemisfera utara dan selatan..

      Delete
  9. Replies
    1. mudah2an..tenang je suasana di sini..

      Delete
  10. ikan masin kurau ke di kuala kurau tu...wonder je kot tempat tu dapat nama sbb banyak ikan kurau kt situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin jg..dah kena kurangkan makan ikan masin sbb tu tk beli ikan masin..

      Delete
  11. Sebut jer Kuala Kurau teringat Bunda masa kecik2 dulu arwah opah Bunda selalu bawa ziarah saudara di situ... saudara tu, tiap hari rumahnya ramai orang datang berubat buang resdung dengannya.

    Lepas Bunda dah besar dan berkahwen tak pernah lagi pergi kesana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuala Kurau kpg belah mak saya, dulu masa kecik2 ada jg ke sini, mak saya pun dh lama tk gi sini..kenangan zaman kanak2..

      Delete
  12. blogwalking di malam hari, sekalian silaturahmi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih berkunjung ke sini..

      Delete
  13. Doroyan kuala kurau pun sodap...

    Doroyan kole kangso pun ... nyum2...
    arwah tok ada kebun kt errr nama apa tmpt tu... merbau something...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tk pernah mkn deroyan kuala kurau..

      lubuk merbau ke..oo..org kuala jg ke ni...hehehe..

      Delete
  14. Kuala Gula..kiranya kawasan pengeluaran gula ke tak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu je tmpt tanam tebu, sekrg dah takde..

      Delete
    2. kenapa tiba2 teringat kat kisah 'Robert kouk' ..orang yang mendapat gelaran raja gula kerana menguasai pasaran gula di negara kita...tapi tu dulu

      Delete
    3. Robert Kuok dulu sgt sinonim dgn gula..

      Delete
  15. cantiknya pemandangan tepi sungai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pemandangan yg tenang dan cantik..

      Delete
  16. org zaman dulu selalunya beri nama tempat berdasarkan aktiviti di situ ... nampak tenang saja untuk bercuti di situ ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah je mereka nak beri nama..kena gali sejarah asal-usul nama..hehe..memang tenang di sini..dgr bunyi bot dan burung2..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...