Tuesday, May 17, 2016

Steamboat - Flaming & An Nur's

Jom bersteamboat.....

Kalau dulu, cuma ada rebus-rebus saja, tapi sekarang, kebanyakan steamboat dah ada port untuk bakar-bakar jg...ikut market demand..

Pilihan utama untuk steamboat ialah di Flaming di Platinum Walk, Jalan Langkawi, Danau Kota. Harga per pax, rasanya RM36.00++.


Parking mudah dan banyak, ada basement level.

Dah banyak kali juga makan di sini, dulu cuma ada rebus2 je, baru first time bersteamboat dengan 3-in-1 steamboat tower ni....
 
3-in-1 steamboat tower
 diatas sekali untuk stim, bahagian tengah - bakar-bakar, yang bawah sekali - rebus-rebus 

tapi bahagian bakar-bakar tu, tak berapa nak menjadi, berair je sebab terpelowap (istilah sains..hihi) dari wap dari bahagian rebus-rebus.. 


 Apa yang best di sini ialah banyak pilihan bahan2 steamboatnya
side dishes pun pelbagai, air minuman free flow
kuah sup/tomyam pun free flow, kalau surut, depa top up

Sesetengah tempat, seperti di Seoul Garden - kuah sup dan air minuman kena bayar asing (air minuman sekali bayar je, lepas tu free flow). Di Tupai Tupai, kuah sup tak kena bayar, tapi air minuman kena beli asing..air kosong pun tak disediakan..(beberapa tahun dulu, entahlah sekarang ni dah ada ke idok)...memang siksa sikitlah bersteamboat di situ, menahan dahaga..pernah try jg di D'Manggis, Kpg Kuang..slow sikit bab-bab top up bahan-bahan makanan..

Baru-baru ni bersteamboat di An Nur's di Jalan Raja Muda Abdul Aziz, Kampung Baru. Depan medan selera tepi stadium. Harga per pax - RM35.00.

 bangunan cantik, senibina tradisional

restorannya panjang, bahagian steamboat di belakang sekali

Jangan risau tentang parking, ada tempat parking disediakan untuk pelanggan An Nur's di tepi Jalan Daud. Free parking. Sebelah menyebelah dengan parking untuk Restoran Line Clear.

luas juga dining area
takde orang, sebab baru start pukul 6.00 petang. 

begini pula bentuknya - rebus dan bakar


Overall, tak banyak pilihan seperti di Flaming, tapi bolehlah..

Steamboat ni, tak tau la, nak kata sedap tang mana, pada kuah rebusan kot tapi masa makan jarang pulak makan sekali dengan kuah...lebih kepada ratah-ratah je...ke bila dah rebus2, kuah sup/tomyam tu yg buat seafood jadi sedap..entahlah, rasa sama je semuanya..

46 comments:

  1. Selalunya kuah tu dorang letak kiub ayam atau kiub ikan bilis. Ada juga yang pakai pes tomyam. Kalau tak pun sup biasa yang di masukkan sup bunjut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kuah steamboat tk terasa sup/tomyamnya..yg paling best kt Seoul Garden - pekat sungguh tomyamnya..

      Delete
  2. sekarng ni rata2 restoren mengadakan menu gini nohas
    best kan serve hot
    dan layan diri

    ReplyDelete
    Replies
    1. best makan panas2, rebus2, bakar2...menu sihat..

      Delete
  3. Jamu lah mata, jamu lah selera puas2... tak lama lagi dah nak puasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi 2 minggu...ahlan wa sahlan ya Ramadhan..

      Delete
  4. Hihihi... okay lh tu flaming rm36 je ye... sy ingat 60++...

    Blh free flow ke kak flaming tu?

    Mcm kt johny... apa yg dh serve kt table kita je . If x silap...

    Kawan ckp mahal ... tu ygx try

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt Flaming, byr sekali je, semuanya free flow...makanlah sampai lebam..johnny tak pernah try..

      Delete
  5. Sy bli yong toufoo taiping je... hihihu...

    Akk pnh try tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. yong taufoo taiping??..huhu..tak pernah try..selalu beli yong tau foo kt pasar mlm je..

      Delete
  6. Kak... hari tu sy g kls kt kajang. Sy ter selisih ngn van pop soda tu...
    tiba2 teringat entri akk...

    Rasa nk berenti tahan van tu... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kalo tahan van, kena beli borong..hihi..

      Delete
  7. sy memang lama nak try kat flaming ni..heheh...kalau bula n puasa org ckp lagi ramai kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan puasa mmg ramai orang, berebut kot nk ambik makanan, nak solat maghrib..

      Delete
    2. yup..memang sesak dan kurang selesa raanya kalau berbuka kat sana..tu dululah..sekarang xtau ag..cam ne

      Delete
    3. rasanya berbuka di luar, di restoran/hotel ke, mmg selalu ramai orang..di flaming ni, ruang sempit, bertambah sesak..

      Delete
  8. Replies
    1. murah ke..ok jg, sbb style buffet..

      Delete
  9. flamingo tu selalu lalu , sebab suka makan kat Malis . tapi tak penah try lagi. boleh tahan jugak harga dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malis tu yg jual ketiau sedap tu kan...harga dh naik, bolehlah sesekali makan steamboat buffet ni..

      Delete
    2. Mak aih... malis tu apa pulak

      Delete
    3. Mailis tu restoran belakang Flaming..

      Delete
  10. seronok jg bila banyak pilihan steamboat ni...
    klu kt sini masih tak byk pilihan.. terhad sgt..tu yg jarang mkn..
    rasanya kuah tu jer yg buat sedap... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah, byk jg pilihan...mungkin jg kuah tu yg menyedapkan, tapi bila makan cicah sos...tu yg rasa sama je mana2 steamboat restoran..

      Delete
    2. klu ada kelengkapan bahan & alat baik lah kita bersteamboat di rumah.. hehe

      Delete
    3. mmg syok bersteamboat ramai2 kat rumah, bahan2 tak habis, boleh guna utk masak-masak...selalu jg brsteamboat kt ofis, macam2 bahan ada..nyum, nyum..

      Delete
  11. pernah sekali bersteamboat kat Seri Malaysia kulim...kami p 4 beranak..tak abis makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. steamboat ni mula2 bersemangat, bila perut dh sengkak..mula rasa serik...hihi..

      Delete
  12. wahh..lebih murah dari Seoul Garden lah..steamboat ni sedap waktu mkn sbb bila mkn stim nya lain hihihih..kalau JM lah..sedap kat kuah tu..hirup kuah panas..perhh mmg stim lah kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih murah dari SG..byk pilihan jg..mkn panas2, rasa badan sihat je..berpeluh-peluh, mmg stim..hihi..

      Delete
  13. Teringin pula buat kat umah sambil ajar anak masak hehe cuma tanya dah masak ke belum ja.. dulu kalau lunch makan steambot ni mesti terlambat sebab sup tu panas haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. steamboat ni kena gi makan santai2, kalo lunchtime, mmg tak cukup masa..rushing..

      budak2 mmg excited..mesti tanya byk kali 'dh masak ke belum'..hihi..

      Delete
  14. Kakak sekeluarga pun suka bersteamboat
    Betullah sekarang steamboat mesti digandingkan dgn grill juga.
    Itu yg best:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. steamboat + grill...gandingan yg mantap..ada la pilihan..

      feeling2 style korea..buat daging bakar balut dgn daun salad..hihi..

      Delete
  15. Sesekali layan steamboat mmg best,lauk fresh n panas2 kot yg buat sedap tu,rasa lbh kurang je kt mana2..kt bndr br bangi bakar-bakar steamboat& grill pun best jugak,byk choice tp kalau dinner mahal skit rm45 rasanya,red wok pun ok n murah lg..30+ tk silap,nnt nk try g flamingo tu..nmpak mnarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa mkn steamboat ni, part menunggu masak tu mcm tak sabo je..hihi..mula2 bersemangat, last2 melepek..tak larat..kalau RM30++ still considered murah lg..kt Flaming pun ok jg..

      Delete
  16. Lapar lah pulak bila tengok gambar makanan macam ni...
    tengah hujan lak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best mkn panas2 time2 hujan ni..hehe..

      Delete
  17. Replies
    1. sekali sekala layan steamboat ok jg...

      Delete
  18. Wohoo 3-in-1 steamboat tower tu, first time ni tengok style macam tu, huhuhu ha'ah bakar2 kat tingkat tengah tu macam tak sesuai la pulak... hahah, adeih. Kalau design steamboat n grill macam kat bawah tu, OK la kan... hehe X3



    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah..bhg bakar2 kt tengah tu kurang berfungsi sbb asyik berair je..design yg bawah tu, baru OK..

      Delete
  19. saya pernah cuba di kg melayu subang tak ingat lak nama restoran tu . masa tu rm29/satu kepala . sekarang x tau lah brapa rm . dpt ice cream free ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. steamboat kt kpg melayu subang rasanya D'Island..kwn ofis ada jg recommend makan kt situ tapi jauh le pulak..murahlah tu rm29 sekepala...selalunya steamboat buffet ada ice cream..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...