Monday, January 9, 2017

Sabun Scarlet Heart

Annyeonghaseyo....

Rasanya ramai yang layan kdrama Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo.. 


Bestkan citer ni...OST pun awesome...suka Wang So and Hae Soo...SoSoo couple..hero yang 'jelita'..hihi..

Heroin, Hae Soo, yang 'time travel' dari zaman moden ke zaman Dinasti Goryeo, ialah seorang 'beautician'..


Dalam episod 5, heroin buat sabun sebagai cenderahati kepada Queen Yo dan Queen Hwangbo...cantik sangat sabun dia....ada ukiran-ukiran...

sabun kepada  Queen Hwangbo, gundik King Taejo
simple ukirannya

sabun kepada Queen Yo
very delicate, cantik ukirannya

Masa gi satu spa di Sentul, owner tu promote sabun buatan sendiri ni....wahh..ada ukiran-ukiran juga...feeling-feeling sabun Scarlet Heart, cuma kaler tak selembut Scarlet Heart..

sabun kayu manis, sabun bunga sakura, sabun strawberi
sabun serai wangi - harga RM15.00

jumpa dalam internet, sabun yang cantik ni..bestkan 'soap carving'..

sumber: summer soap

dan yang ni beli di Chiangmai. Thailand memang famous kan bab ukir-mengukir ni..

ukiran bunga orkid

Cinta Sabun Mandi..Cintaku kepada Nyai tak seperti sabun mandi
Pabila sering dipakai makin habis kurang wangi..


48 comments:

  1. Macam mooncake pulak hihi...
    Kakak tak mengikuti cerita ini.
    Ala.. biasalah No dah tua ni malas nak menonton tau:)

    ReplyDelete
  2. Tapi dulu waktu kakak kahwin time tu ada juga yg bagi sabun jadi cenderahati tau.
    Guna sabun buku tapi tak diukirlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu2 ada bunga sabun, sabun buku yg balut cantik utk door gift..

      Delete
  3. antara period drama yg sangat best...hehe,sabun dh carved cantik2 ni sayang pulak nak pakai

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan drama ni..sabun ni buat perhiasan je, bila dah jemu baru guna..hihi..

      Delete
  4. X layan lagi drama ni sbb baru layan 'legend of the blue sea'....

    ReplyDelete
  5. Sabun ukir mcm ni mmg beli buat hiasan je lahhh sayang kot nk guna 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik buat perhiasan..tapi bila dah boring, baru guna..hehe..

      Delete
  6. Klu dpt sabun macam ni simpan dalam almari. Sayang nk gune. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik dibuat perhiasan...jarang jumpa kt Malaysia, sabun berukir mcm ni..

      Delete
  7. Lor sabun ke. Ku ingatkan mooncake.

    Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bubuh dlm kotak dah mcm mooncake..hihi...

      Delete
  8. Kawan ukirjan sabun lux pastu letak gambar kiteorg kat situ.

    Sweet kan. Hihi.

    Frenship mewangi gittew

    ReplyDelete
    Replies
    1. sweetnya..tunjuklah gambar..nak tengok jg..

      Delete
  9. Kalau dh beli sabun cecantik ni... simpan je lah jawab nya.
    Sayang nk guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, mmg sayang nak guna..suka tengok je..

      Delete
  10. Santik3x sangat, boleh buat duit nih kalo ada kemahiran mcm ni, nk2 utk buat gubahan hantaran. Bestnya org yg ada kemahiran mcm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg boleh buat bisnes, cantik utk doorgift, buat hantaran,,,

      Delete
  11. cantik sgt ukiran sabun2 tu...kalau cuba ukir sendiri sure hancus heh..heh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena ada kemahiran..mula2 tu mmg hancus..lama2 ok, practice makes perfect..hihi..

      Delete
  12. Makk oiii... Lawanya sabun... Yang orkid tu real betul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantikkan depa ukir..a feast to the eyes..

      Delete
  13. Zaman sekolah dulu pernah laa belajar ukir sabun ni... Nyesal lak belajar tak abis... iskkksss... nyesal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..ilmu tu..boleh recall balik skill mengukir..lama2 mesti terer..

      Delete
  14. Sabun tu kalau dalam pinggan, saya makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupa paras dh mcm puding/kek..kalau letak dlm pinggan, mmg boleh keliru...

      Delete
  15. Huhu..sabun cter tu pun ada..xlyn goblin ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabun yg cantik berukir mcm dlm citer scarlet heart..

      goblin stop at ep10 dulu, mcm pening sikit jln citernya..

      Delete
  16. di thailand mmg byk sabun yg berukir, cantik berseni.lagi satu ada sa un bentuk buah-buahan.sweet sgt.sayang nak guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..rambang mata nengok sabun berukir kt chiangmai, yg bentuk buah2an..pun cute jg..mmg cantik utk hiasan..

      Delete
  17. mcm cupcake pun hader..kalau cake tu dh lama ngapppp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. design nak serupa..kalo kek mmg nmpk nyum,nyum..

      Delete
  18. Sayang nak guna, kalau beli letak dalam almari perhiasan la gayanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik buat perhiasan...bila lama2 dh bosan, baru guna buat sabun mandi..

      Delete
  19. diorg pakai ke tu? macam sayang je nak guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat perhiasan je kot...mmg sayang nak guna..

      Delete
  20. lawanya sabun. tak sampai hati nak guna buat mandi. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 buat perhiasan..bila dah boring, baru guna buat mandi..hehe..2 in 1..

      Delete
  21. cantik sabun-sabun tu sis... cam syg je nak guna... buat bg cendemata bags tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, buat hadiah, hantaran, sangat cantik..

      Delete
  22. rasa macam nak makan pulak.. hehehe..comel sangat

    ReplyDelete
  23. cantiknya sabun. terpukau tgk. sampai hati ke nak pakai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sampai hati..huhu..buat perhiasan je..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...