Friday, February 17, 2017

Terapi coklat

Setiap kali jejak kaki ke Cold Storage, mesti nak ronda-ronda, jamu mata kat bahagian coklat. Sebab suka tengok coklat-coklat import yang bermacam-macam jenis. Selalunya lain dari yang biasa nampak - Beryl's, Daim, Cadbury's, Ritter Sport..

Terapi coklat. Tengok je lah sambil telan ailio..hehe..

 mesti rasa pijar


coklat masin

Last-last beli ni, coklat cempedak...truly Malaysian invention..

 coklat susu + puri cempedak

Tak tahan tengok cempedak dalam gambar tuh, besar2, nampak juicy, buat goreng, sodap ni.. 

Haritu gi Cold Storage Jaya 14, minat pulak kat vegetarian coklat ni - Waitrose...

best coklat ni..dark choc + mint


rasa yang tak manis sangat

 for vegetarian

info utk pengguna


"Chocolate triggers the brain to release endorphins – hormones that cause your pulse to speed up and give you a pleasant high feeling, rather like being in love. The theobromine and phenylethylamine in cocoa are also thought to affect levels of serotonin – which can boost your mood and ease depression"

- Happy weekend -

36 comments:

  1. Yg bercili tu coklat dia pedas ke No?
    Tak pernah kakak jumpa lagi.
    Kalau kat JB ni kat free zone ada jual coklat macam-macam tapi yg bercili kakak tak pernah nampak. Tetiba teringin hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak beli coklat cili + kayu manis tu..tapi pernah rasa coklat perisa cili kt chocolate kingdom, rasa pijar2 je, tk pedas

      Delete
    2. Kak Zakie...mengikut citarasa saya - coklat cili ni saya tak berapa gemo.

      hihihi...

      Delete
    3. ha'ah..coklat cili rasa lain mcm sikit..hihi..

      Delete
  2. Replies
    1. dulu2 ya peminat tegar, sekrg dah kurang, cuma bila tengok coklat yg pelik2, yg tk pernah rasa, baru beli..sekadar memenuhi curiosity..

      Delete
  3. Sedapnya coklat mmg minat sgt tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah kurang, cuma beli yg choc yg pelik2 je..hehe..

      Delete
  4. menarik choc cempedak tu ..tak pernah jumpa lagi,sedap tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jg tapi puri cempedak tu manis giler..

      Delete
  5. Oh, coklat...sedapnya. Coklat bercili tu tk pernah twngok pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. coklat bercili mmg jarang nampak..hehe..tk dapat sambutan kot, org nk mkn coklat sedap2..tk nk yg pedas2..hihi..

      Delete
  6. Assalamualaikum Nohas,

    Banyak pilihan coklat rare di Cold Storage..
    Macam best coklat cempedak tu.. 😊
    Bila teragak nk mkn nnti boleh cari di CS.. 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam LZ,

      byk pilihan coklat di CS..coklat cempedak tu ok jg lah, rasa sekali pun cukuplah..

      Delete
  7. Di Cold Storage pilihan coklatnya memang boleh buat rambang mata :)
    Salam kenal. Done follow sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..rambang mata, cuma itulah, kena pastikan yg halal..

      Thanks, berkunjung kesini..

      Delete
  8. Masa di Sheffield, UK saya suka jalan2 dalam supermarket Waitrose dan jumpa bermacam2 rupa balutan dan kotak coklat. Kalau nak krismas lagi cantik2.

    Coklat 'obersi' kalau beli kat sini mahal... kalau beli masa di obersi murah dan mmg tak tulis halal, tpi kita boleh check kat kandungannya. Takde campuran alkohol dan gelatin binatang, bolehlah makan. Itu je panduan saya masa beli coklat yg import ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila nk krismas, mmg meriah dgn coklat2 yg wrapping cantik2...bila tkde dua benda tu, hilang was2 nk makan coklat..masa belajar dulu, mesti ada bekal snickers, mars atau kitkat..hehe..

      Delete
  9. Yummy.... dap dap dap... sesekali rasa perisa yang lain dari biasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. choc cempedak tu yg mnggamit perasaan nk mencuba..

      Delete
  10. dulu suka beli, skrg tgh diet cari yang dark coklat no sugar

    ReplyDelete
    Replies
    1. dark coklat mmg baik utk kesihatan..

      Delete
  11. Saye pun kekadang bila stress suka beli coklat n aiskrim. hehe. tp takleh makan selalu. btw, saye berkenan sgt kalau jumpa coklat beryls perisa epal, n choklt deira perisa durian. ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. coklat & aiskrim mmg mujarab as comfort food...perisa epal & durian..huhu..sedap tu..

      Delete
  12. Kalau tgh stress ..saya suka makan coklat..
    Kalau x stress pun sama.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. coklat..all time fav comfort food..rasa gembira je bila mkn coklat..

      Delete
  13. hihihi - akak ni - makan cekelat pun kena makan cekelat sihat ea.

    hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu2 dh makan cekelat yg manis2, sekrg kena control, kena amik dark choc, less sugar..gula naik..hihi..dh tua..uhuk, uhuk..

      Delete
  14. ada kwn bukak spa menggunakan rawatan coklat kak...tp irda tak penggemar coklat sgt..entahlah org kampung agaknya
    ..lagi suka makan goreng pisang dr coklat..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo mask guna coklat, perghh..sambil2 leh jilat2..hihi..goreng pisang lg sedapkan..akk pun dh kurang coklat2 ni..nk habiskan satu box coklat tu pun amik masa..

      Delete
  15. ya ampun sedappnya tgk.. dh la choco fav. heee
    area KL saja yg ada kt sini tak jumpa lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time jumpa coklat waitrose ni...

      Delete
  16. Chocolates! I like mint n orange chocolates :D

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...