Wednesday, July 9, 2014

Singapore - Day 2 : Lau Pa Sat, SGX & Satay

Assalamualaikum...

Masih di hari kedua. Dari Bayfront station di Marina Bays Sands ke Telok Ayer station..tujuannya nak pergi ke Lau Pa Sat Festival Market..walaupun tahu bangunan ni masih lagi ditutup untuk proses ubahsuai, tapi nak juga pergi tengok..

Lau Pa Sat

Lau Pa Sat (old market) ni sekarang dah jadi foodcentre Apa yang menarik tentang bangunan ini ialah decorative cast-iron yang merupakan Victorian architecture.  Dapat juga snap gambar interior view..bangunan ni dibuka semula pada 29 Jun..

decorative cast-iron
Jalan ke kanan menuju Boon Tat Street.


Tiba-tiba disapa oleh seorang brother, "akak nak sate apa, bungkus ke?"...err..blur sekejap..tiba-tiba je tanya nak sate..rupa-rupanya ada tempat makan-makan di Boon Tat St ni..weekend start pukul 5.00 petang..

brother ni promoter terbaik
Kami pun decided nak try sate disini..jom tengok sate apa yang ada..


Rahim Satay..nama gerai ni..macam-macam ada..sate itik, ayam turki, yang lain sama je macam kat Malaysia..$0.60 secucuk..semua sama harga..kami order sate Turkey, sate kambing dan sate babat (perut)...dan juga chicken wings..tapi tak siap lagi, brother tu promote kaw-kaw BBQ prawn...so, order yang tu..

Order teh tarik di gerai mamak..

view dari gerai mamak jual air..
Sementara menunggu satay, mari pergi tengok pasaran saham Singapore, ditutup tinggikah, rendahkah atau bercampur-campur...sebelah ni ada bangunan Singapore Exchange..


More on office buildings and the greens..



OK, satay dan BBQ prawn dah siap untuk dimakan..

tea time merangkap dinner

dari kiri - satay babat, kambing & ayam turki
The verdict:  Sate semua OK, not bad, sedap..kuah sate rasa lain sikit dari kt Malaysia..sedap juga..BBQ prawn biasa aja..

Dah makan, bergerak ke destinasi seterusnya..Mustapha Centre..sambil tu snap view kawasan sekitar..

Sofitel Singapore
Untuk ke Mustapha Centre, laluan yang diambil : Teluk Ayer - Chinatown - Farrer Park. Mustapha Centre ni lebih kurang macam Mydin kat Malaysia..macam-macam ada..dan murah juga..



hasil tangkapan
sedap - perisa lada hitam

Sekian, end of Day 2..

22 comments:

  1. wow..satay ayam tukey kak.. mcm menarik..
    owh tutup..tapi cantiknya food court tu..
    alang2 dah tgok saham akak..apalg mlabur le..

    saya mlbur investment kat sini :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. First time mkn sate ayam turki ni...
      lau pa sat ni dah dibuka pd 29/6..memang nk tengok bhg dlm bgn ni...bukan melabur tapi melebur duit di Mustapha Centre..hehe..

      Delete
  2. Bukan nak puji tapi kenyataan yg Singapore walaupun bandar batu tapi mereka jaga pokok-pokok dgn baik sebab itu tak terasa panasnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok2 hijau dijaga rapi and blend well dgn bangunan2...a city in a garden..

      Delete
  3. Rasa macam best sangat jalan-jalan free and easy kat Singapore ni .. boleh cuba nanti. Wah cekap betul menjala... banyak juga hasil tangkapannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best melancong mcm ni..free n easy..tapi kena byk jalan kaki..

      ramai noo yg kirim...terpaksa menjala lebih sikit..

      Delete
  4. Tayang gmbr makanan yg nk marah ni...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori, sori, ya ampun..terpaksa tayang juga sebab satay termasuk dalam ini cerita...

      Delete
  5. banyak memborong coklat nampaknya........ mahal tak udang tu kat sana???

    ReplyDelete
    Replies
    1. coklat putih/merah tu utk souvernirs kat ofismate...green tea kitkat tu saja nak try rasa sbb famous sgt di kalangan mereka yg dah sampai Jepun..

      udang tu OKlah tak mahal sgt..reasonable price..tapi x ingat brp singdollar..

      Delete
  6. penat jalan2 pilih makanan tersedap...dh kenyang jalan lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini kira break sekejap dari berjalan..isi minyak..hihi..

      Delete
  7. Replies
    1. sedap...sila mampir jika berada di Singapore..

      Delete
  8. waaa satay sana ada serve nenas tu, bestnya~
    satay udang tu menarik! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada nenas..yg lain sama mcm kat M'sia...sate udang - OK

      Delete
  9. sate sedap tu, gerai pun teratur dan bersih ja..udang tu.. lagi sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kwsan nya bersih dan redup..selesa utk menjamu selera..

      Delete
  10. hehehe... sempat tengok pasaran saham lagi tuee... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok bangunan je..hari Sabtu is non-working day...

      Delete
  11. Memang unik sate tu kan...harga pun tak mahal..oklah tu...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..ada sate itik, ayam turki..dan harganya sama utk semua jenis..and reasonable jg..

      boleh try kalau ke Singapore...jd promoter pulak..hehe..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...