Tuesday, December 30, 2014

Al-Amar dan Al Baik

Assalamualaikum...

Al-Amar dan Al-Baik..siapakah mereka? atau apakah bendanya? soalan kedua tu lebih relevan..Al-Amar dan Al-Baik, dua-dua restoran, satu sidewalk cafe, satu lagi fast food outlet..dimana? di Bukit Bintang...yuhuu..Bukit Bintang lagi..annual trip ke sini atas urusan kerja..

Jalan-jalan depan Farenheit88, nampak cafe ni ada jual ais krim Turki..teruja, singgah, beli..


Mahal jugalah, kalau ikut standard ais-krim di Malaysia ni..nak merasa, beli jugalah..perisa durian pun ada..only in Malaysia, not in Turki..hihi..


Street cafe ni namanya Al-Amar...suci murni namanya..teringat 'amar makruf, nahi mungkar'..tapi yang tak bestnya, ada pulak benda-benda ni..


Tu dia, happy hours uolls....ada betul-betul tepi list perisa ais-krim tadi, cam mana boleh tak nampak, mood dah ke laut...hissh..I am not happy, I am confused..nak cancel order, mamat tu dah cedok ais krim, nak tak nak, bayar jugalah..nak buang rasa sayang pulak. Al-Amar, Al-Amar..misleading betul..ingatkan kat Jepun je, restoran halal ada jual minuman keras untuk menaikkan jualan, menarik pelanggan...entah, don't know what to say...

Hati dah tawar, walaupun ais-krim tu manis...ceriakan hati dengan Hello Kitty ni..

you make my day
Lunch hour...bab nak makan sorang-sorang ni memang syahdu sikit..jom cari port yang tak ramai orang..pandang kanan, pandang kiri, pandang atasss..yeayy..nampak logo ayam di tingkat satu...nama pun baik-baik je..Albaik..macam menarik, jom try..halalan toyibban..


Albaik ni di tingkat satu, di sebelah Wolo hotel @ Tous Les Jours cafe. Bawahnya kedai jual beg, handphone, kebanyakannya dijaga oleh bangsa asing @ Bangla..
 

Keluar je dari lif, terus masuk restoran, ada tiga orang pekerja, duduk main handphone, takde customer, tanya dulu 'dah buka ke?'..mereka cakap 'dah'..order set ayam goreng..

Sementara tunggu, baca suratkhabar dulu..suratkhabar Al-Atheer..

dia cakap Arab lahh
Ada dua versi..English and Arab..

sedapnya..
OK, makanan dah siap..macam ni setnya..




The verdict: OKlah..macam makan ayam goreng & kentang goreng kat rumah je (kat rumah pun lagi sedap)...takde berperisa langsung, simple macam tu je..spice up, babe, spice up..sosnya bolehlah..thousand island & garlic sauce..

Nak bersaing dengan KFC, memang jauh bezanya..tapi bolehlah sebagai alternatif..company dari Timur Tengah "the founding members are of Saudis, Jordanian and Egyptian business men, well diversified experienced and diversified in several businesses"..

Boleh mencuba di Al baik..Al-Amar, no no..

Sunday, December 21, 2014

Will It Snow For Christmas?

Assalamualaikum..salam hujung minggu..

Festive season is just around the corner...dekorasi Krismas menghiasi shopping complex..yang paling hip and grand..sudah tentulah di Pavillion KL..
 
 
Mengikut kepercayaan agama Kristian, Krismas disambut setiap tahun pada 25 Disember bagi meraikan kelahiran Nabi Isa a.s.  Bulan Disember ialah musim sejuk (winter time).
cakk!!
it's snowing!
Bagaimana pandangan Islam mengenai kelahiran Nabi Isa a.s.? Sudah tentulah kita merujuk kepada kitab Al-Quran, mukjizat Nabi Muhamad SAW..

Dalam Surah Maryam, ayat 23 hingga 25 menceritakan saat-saat kelahiran Nabi Isa as. 

Ayat 23: Maka rasa sakit akan melahirkan anak memaksa ia (bersandar) pada pangkal pohon kurma, maka ia berkata: "Alangkah baiknya aku mati sebelum ini dan aku menjadi sesuatu yang tidak bererti lagi dilupakan".

Ayat 24: Maka Jibril menyerunya dari tempat yang rendah. "Janganlah kamu bersedih hati, sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan anak sungai di bawahmu. 

Ayat 25: Dan goyanglah pangkal pokok kurma itu ke arahmu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu."

Tahukah anda mengapa ayat ini dijadikan hujah bahawa Al-Quran adalah fakta yang tepat dalam membuktikan saat kelahiran Nabi Isa AS? Ini adalah kerana Al-Quran telah menceritakan secara jelas bahawa ketika Nabi Isa AS dilahirkan, pohon kurma sedang berbuah.  Sebagaimana yang kita tahu, pohon kurm berbuah pada musim panas (summer time).
- petikan dari buku Mereka Bertanya Tentang Islam Anda Menjawab oleh Ustaz Rashidy Jamil Muhammad Ar Rashid

Wednesday, December 17, 2014

Lanca di Jepun & Penang

Assalamualaikum..semoga readers semua sihat sentiasa..

Story tentang lanca. Lanca ni apa ye? 

Menurut wikipedia Bahasa Melayu, lanca merujuk kepada kenderaan penumpang dua roda yang ditarik oleh manusia. Ia digunakan secara meluas semasa dahulu di China dan mudah juga didapati di Malaysia sekitar abad ke-19 dan awal abad ke-20, terutama di Pulau Pinang, Melaka dan Singapura (tiga negeri Selat).

Bagaimanapun dengan pengenalan basikal, kenderaan ditarik manusia beransur-ansur digantikan dengan basikal yang dipasang pada kerangka dan kemudiannya dikenali sebagai beca. Dalam loghat Hokkien, perkataan beca bererti 'pedati kuda'.
------------------------------------------------------

Semasa trip ke Jepun, banyak kali terjumpa lanca ni, masa pergi Penang pun ada jumpa, tapi di Penang, lanca tak bergerak. Ada beberapa tempat di Jepun yang kita boleh jumpa lanca ni, sebagai tarikan pelancong. Ditarik oleh pemuda-pemuda yang gagah, yang berotot sasa.

Takayama


Kurashiki, Okayama
Bikan Historical Area
 Higashiyama, Kyoto
di persimpangan Chawan-zaka & Gojo-zaka
on the way to Yasaka Shrine

Arashiyama, Kyoto
 


 Asakusa, Tokyo


Di Penang pula..

Lebuh Campbell
 Penang Peranakan Mansion

Zaman berubah, kenderaan pun berubah..

Saturday, December 13, 2014

Berjaya juga akhirnya..

Assalamualaikum..salam Sabtu..

Alhamdulillah..Alhamdulillah..berjaya menamatkan Kutu Mega 2014..macam rasa baru lagi tulis entry Kutu Datang Lagi ni..dah setahun rupanya..time flies so fast..


Dapat kek..yeayy..Top 5...pembayar kutu yang paling cepat..yang paling best, guna duit kutu ni untuk perbelanjaan semasa di Jepun..Alhamdulillah..the right timing..

tahun depan, organiser dah tak nak sambung, letih katanya..tutup buku kutu..

Wednesday, December 10, 2014

Kampung Budaya Sarawak - part 2

Masih lagi di Kampung Budaya Sarawak....

Dari Rumah Penan, bergerak ke Rumah Orang Ulu, cantik rumahnya, berseni...


Ada ukiran-ukiran di tiang-tiang rumah...tangga rumah yang original, pokok kayu ditakik-takik menjadi tangga..susah oo mau naik dan turun..sebab tak biasa..


Di sini juga diraikan dengan tarian selamat datang diringi dengan petikan sape..

tarian dan petikan sape
"in the past, the Orang Ulu were famous throughout the region as sword-smiths. They extracted iron from the ore found in their area, they forged it into excellent blades which they tempered in the cold mountain streams"

bengkel pertukangan besi
pisau dan parang buatan Orang Ulu
Bergerak lagi, ke Rumah Melanau..tinggi rumahnya..

 "The Melanau build massive houses forty feet above the ground. The Melanau eat sago in preference to rice."

Penerangan tentang memproses sagu di bengkel di belakang rumah Melanau.

Dua rumah yang terakhir, Rumah Melayu dan Rumah Cina, biasa dilihat di semenanjung. Masa ni, semua ahli rombongan dah tak larat, dah pancit..just tengok macam-macam tu, singgah untuk cop passport je..

 



OK, dah habis cover semua rumah-rumah di sini, passport pun dah dicop..

Dah penuh

Dah hampir pukul 11.00 pagi, masa untuk menonton Cultural Show pula..bergerak ke teater. Persembahan Kebudayaan ialah tarian-tarian dari pelbagai kaum di Sarawak - orang Iban, Ulu, Bidayuh, Melanau dan Melayu.  Yang menarik ialah kepelbagaian pakaian tradisional kaum-kaum ni..

welcoming dance

Bidayuh - Rajang Be'uh
"This dance is usually performed after the harvest season as a form of entertainment for guests of the longhouse. The movements of the dancers with outstretched hands imitate the movements of the eagles as they flap their wings in flight"

Melanau - Tarian Menyak

"This dance potrays the harmonious atmosphere showing as how the Melanau carry out their daily activities of processing sago flour for the making of sago pearls, locally known as 'Sago'"

Orang Ulu - Kanjet Ngeleput
 "This dance potrays the nimble but stealthy steps of the warrior as he goes about on a hunting trip in the jungle, searching for his prey. He sees his target, takes aim and blows out a deadly dart which seldom fails to find its mark."

Orang Ulu - Datun Julud - welcoming dance at longhouse
Penari lelaki (kiri) sedang menunggu untuk menyumpit belon yang tergantung di sebelah kanan pentas. Kelakar scene ni..dahlah seksi, duduk mencangkung macam tu..

sketsa pentas
disuruh menyumpit belon
tarian Melayu
 closing dance
Overall, memang best Kampung Budaya Sarawak ni..highly recommended, walaupun entrance fee mahal..tapi memang berbaloi pergi, mengenal budaya kaum-kaum di Sarawak..the unforgettable experience..
--------------------------------------------------------

Balik dari KBS ni, singgah jalan-jalan di Damai Beach Resort..


Malamnya, branch manager belanja dinner di tempat seafood yang popular di Kuching..Topspot..

 

Kemudian jalan-jalan di pusat pelbagai perkhidmatan...apa barang, jalan-jalan di UTC..haha..sebab parking kereta disini..


 cantik UTC ni..

Sekian saja, kisah jalan-jalan di Kuching, hari ketiga takde aktiviti menarik, sambung shopping di Jalan Main Bazaar..pukul 5.00 petang, off to airport..flight delay, pukul 9.45 baru terbang pulang. Alhamdulillah, pukul 1.15 pagi, sampai rumah. The end.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...