Friday, December 13, 2013

Kutu Datang Lagi

Assalamualaikum..selamat malam..


ku tunggu mu datang..

Secebis kertas, tertulis September. Apakah signifikannya?  Ya, bulan September 2014, InsyaAllah, saya akan dapat duit KUTU..hahaha!..tergelak besar...

Perancangan pertama untuk tahun 2014..MAIN KUTU..yang lain-lain belum rancang lagi..yang nilah yang pertama..hari Selasa lepas cabut undi..hehe..

Officemates di account department, aktif sungguh main kutu, setiap tahun buat agenda ni.  Kali ni main dengan skala besar..projek mega 2014 dengan 36 penama..berdurasi selama 12 bulan. Sebulan tiga nama dapat habuan..setiap nama kena contribute RM100/- sebulan, so dapatlah RM3,600/-, banyak juga..tapi saya cuma ambil satu nama saja..

Entahlah, rasa kelakar pun ada...dalam hidup, adalah sekali main kutu. Itupun tak lama, terus bayar sampai habis, sebab bosan ada hutang tertunggak. Dan selepas tu, saya jadi anti main kutu..kerana dua sebab:

1) setiap bulan keluar duit, tapi tak dapat interest/dividen. Kalau simpan kat Tabung Haji/ASB setiap bulan, akhir tahun, ada juga dividen & bonus, adalah peningkatan dalam angka-angka..

2) rasa bosan terikat dengan hutang sampai setahun..sebenarnya boleh je buat rileks..as the time goes by, masa setahun tu cepat je berlalu..tapi entah, rasa macam tak best je..sebab almost setiap hari tengok muka kawan-kawan yang kita berhutang..hehe..

Tapi tahun ni lain pulak, bila ditanya, begitu lancar memberi jawapan, 'OKlah'..a change of heart?? a sign of aging, kot..kata hati, saja suka-suka, join the fun and also the fund..the more, the merrier..nak kata azam baru, tak le kot..

Sistem kutu ni tak tahulah macamana asalnya, tapi dah lama ada, sejak saya kecik lagi (tak le kecik sgt, rasanya sekolah rendah kot), ada macam-macam jenis kutu..kutu tupperware (main kutu sebab nak beli barangan jenama tupperware, mahal tak mampu nak bayar sekaligus), kutu pinggan-mangkuk, kutu kain batik, dsb..dan selalunya orang perempuanlah yg rajin organise benda-benda macam ni..mencipta macam-macam jenis kutu..ya dok?

Bila dipikirin, apa bestnya main kutu ni ya..tingg!!...sebenarnya sistem kutu ni ialah satu manifestasi semangat gotong-royong yang telah lama diamalkan dan sinonim dengan masyarakat Melayu..

Yang lain-lain yang boleh difikirkan termasuklah..(mcm menjawab soalan SPM pulak..)

1) mengeratkan silaturahim & memupuk semangat setiakawan yang tinggi

2) membantu mereka yang memerlukan wang yang banyak dengan segera

3) 'trust building' - melahirkan rasa percaya pada sahabat-sahabat

4) menjadi insan yang amanah

5) Last but not least, ada 'something to talk about in the office'..kadang-kadang kat ofis, takde common issue nak bersembang, melainkan kalau nak buat annual dinner/company trip/event, jemputan kahwin ke, baru dapat anak ke, barulah ada sikit commotion, everybody is talking the same thing..masa nak organise peserta untuk skim kutu ni, mcm komplot mafia je..rahsia, tak nak boss tau..

Kelemahan sistem kutu yang boleh difikirkan ialah 'tiada bonus/dividen' - you get what you pay, berisiko tinggi - ketua tak amanah, duit hilang dan juga boleh mengakibatkan permusuhan, bermasam-muka, tak puas hati, dll. 

Dulu pernah duit kutu kena curi sebab office dimasuki pencuri. Dia curi duit kutu dalam laci. Habis kecoh satu office, sapa nak ganti..masa tu, peserta kutu semuanya tension..sampai chairman pun tahu tapi at last dapat juga ganti dengan duit insurance..

Sekian, doakan saya istiqomah main kutu ni sampai ke akhir tahun 2014..InsyaAllah..

41 comments:

  1. kak kat kampung selalu main kutu sampai dua tiga tuan nak ke bank tiap bulan di pekan masalah juga, jadi simpan cara begitu sambil menolong kawan2 sekampung yg perlukan duit dlm masa tertentu misalnya nk kenduri kahwinkan anak ke nak pergi haji ke...biasanya main kutu hanya dgn ketua yg dipercayai kejujurannya saja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus jg ada sistem kutu ni..tak sangka pulak satu kampung main kutu...semangat kejiranan yg tinggi....

      Delete
  2. Kak sarah pun tahun depan nk main kutu jgk..start jan ni..12 org ja..dpt rm1200..ok la tu..kak sarah dpt bulan ogos..tpi lepas raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita ye..saya pun dapat jumlah yg sama..

      Delete
    2. Berapa kali kena byr balik? 12 atau 11 kali?

      Delete
    3. 11 kali sebab tak termasuk bulan yg giliran kita dapat duit kutu..

      Delete
  3. Bekerja sendiri ni tak pernah merasa main kutu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je join tapi lebih bagus simpan di tabung haji ke, unit trust ke..

      Delete
  4. saya pun sama. bila main kutu dapat awal2 ni rasa macam nak bayar sekaligus je yang lebih tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, rasa lega bila dpt bayar sekaligus yg lebih tu, hati tenang, fikiran lapang...

      Delete
  5. lady pernah main kutu sekali.. hehehe.. ngn kn office jugak.. lepas kawin dh x main..

    ReplyDelete
    Replies
    1. main kutu dgn kwn office, rasa selamat sikit sbb selalu jumpa..

      Delete
  6. Setiap tahun main kutu bersama kawan2.Rasanya dah hampir 10 tahun main...Alhmdulillah, setakat ni ok jer..tak pernah ada masalah...
    Paling tak sabar tnggu giliran kita dapat..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..lamanya bertahan...*kagum*..berbaloi menunggu..

      Delete
  7. wahhhhh ni boleh buat tambang gi melancong ni...........

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..InsyaAllah, blm ada perancangan lg..

      Delete
  8. Wah banyak tu Nohas!.. tapi saya pun sama tak minat sangat main kutu ni... masa dapat suka... tapi kalau lama sangat sampai 12 bulan tu yang tak syok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun sebenarnya kurang minat juga..ni 2nd time...nak dpt RM3,600 tu, kena byr RM300 sebulan..saya ambik yg sikit nya..

      Delete
  9. sbnarnya saya x pnah main kutu.. tapi mak slalu la main..
    skali main 3600.. tu kira banyak gak tu..
    main ni bgus utuk kita menabung just kna cari betul2 org bleh dpercayai..

    p/s: saya masukkan blog awk dlm bloglist saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak dpt banyak kena byr banyak jugalah..ya, betul, kena cari amanah, tapi kalau dkt office, kira OK, sbb dah kenal, lagipun almost setiap hari jumpa...

      p/s: Thanks! will include yours also..

      Delete
    2. terima kasih ya,,
      betul main bayak bayar pun byak he..he. :)

      Delete
    3. sama2..bloggers are buddies..

      Delete
  10. September 2014 yg indah dinanti hihi..

    Kakak dulu masa anak dara ada main kutu pyrex. Pakat-pakat satu office take turn every month end dapatlah barangnya. Seronok juga. Tapi sekarang dah tak pernah main lagi. Simpan ajelah dlm bank. Apa lagi office kakak semuanya non-malay memang semua ini tak ada dlm kepala mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama jg nak menunggu..memang ada buat kutu pinggan-mangkuk ni, makcik saya buat kutu corningware..nak bayar sekali gus, rasa mahal kan, kalau main kutu, tak terasa sangat..berat sama dipikul, ringan sama dijinjing..hehe..ya betul, mostly non Malays tak berminat benda-benda mcm ni..

      Delete
  11. :D Idah pun tak suka main kutu... betul la kata nohas tu.. seolah2 macam kita berhutang dengan orang kan... idah prefer simpan sendiri jer setiap bulan.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. selagi x selesai, saling berhutang sesama ahli kutu...ya, betul, simpan sendiri lg bagus..

      Delete
  12. moon x bape suka main kutu... tapi nak tak nak..main laa gak ngan family.... sebab dgn duit kutu ni laa bleh back up nak bayar road tax n insurans kereta... keh keh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg2 kita join utk memenuhkan korum..tapi dgn family member OK, rasa selamat...ya, bagus..forward planning...byr road tax/insurance kereta...byk duit nak guna..

      Delete
  13. saya dah lama tak main kutu dedulu main jugak dapat la berbelanja untuk kawin lepas pada tu...dah tak bergiat aktif..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, salah satu cara utk menyimpan duit untuk event besar..

      Delete
  14. Akk..sya main kutu tp kena tipu..huhu..rasa hmpa nk main kutu dah..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcmana boleh sampai kena tipu?..kalau dh mcm tu, tak yah lah main lagi kan...byk lagi cara nk simpan duit..jgn bersedih..

      Delete
  15. Oh ingatkan ape lah tadi..rupanya main kutu. Hehehe. Best jugak main kutu. Dulu2 masa sekolah penah la main..tp sikit je la kn :)

    ReplyDelete
  16. Bagi mereka yang senang simpan duit .. tak sentuh duit extra dalam poket or bank.. tak perlu main kutu.. sebab result dia sama jugak.. kutu ni bagus sebab konon2 duit yg kita sendiri tapi tak di sentuh :D apa pun.. berseronok la :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..lebih baik simpan dlm bank..sekrg ni mudah, dah ada online/mobile banking..

      Delete
    2. online banking mmg mudah.. nak beli tiket pun mudah hahaha :D

      Delete
  17. Kutu ni ada baik dan ada buruknya. Seronok kejap bila turn kita. Bila turn kena membayar tu, mula la liat sikit. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..tapi byr sikit2 setiap bulan, taklah terasa sangat..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...