Wednesday, April 15, 2015

Melukis guna Excel..excellent!

Assalamualaikum...

Jumpa ni dalam old emails..familiar dengan MS Excel? Mestikan..spreadsheet yg popular untuk buat kira-kira, buat graphs, buat projection and all sort of things..a powerful software...

tapi ada orang guna Excel untuk hasilkan lukisan...perghh..memang kreatif..tak tahulah dia ni 'Excel freak' ke, atau dah tak tau nak buat apa, tapi kalau dah minat, semua boleh jadi kan...
 
Guna 53,760 cells...berpinar biji mata tengok rows and columns...

Mula-mula, fail excel tu macam ni je..


 Kemudian, klik format, adjust row height jadikan = 15.33 dan column width jadikan = 2.4 

dan 

Voila!! Excel work of art..


Genius.

24 comments:

  1. Replies
    1. rasanya yg buat ni dari negara India..suasana di kampung di India..

      Delete
  2. cantiknya mmg excell...xretipun.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. minat dan rajin + the right knowledge...hasil yang lumayan..

      Delete
  4. pergh... ye tak ye jugak, boleh je guna cells tu utk create artwork bila letak warna macam2, sebelum ni biasa tengok orang lain generate objects dan combine objects je untuk jadi artwork dalam excel, tapi kali ni ada orang guna cells tu terus untuk dapat effect macam mosaic ... ohsem betul :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. think 'out of box'...guna excel utk kira2 je, nak buat work of art, memang tak le..hehe..rabun mata tengok rows and columns..

      Delete
  5. fuyyo...creative art..impress!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang impressed..sampai 50,000++ cells..

      Delete
  6. Memang hebatlah yg buat ni.
    Kakak tak terfikir langsung pun
    Art dia pun bukan calang-calang. Kreatif betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah berapa lama nak hasilkan ni..awesome work of art..

      Delete
  7. Saya tak pandai guna excel. Kalau nak melukis saya guna ilustrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, the right software utk melukis..

      excel bukanlah software utk melukis tapi this guy mencipta kelainan..

      Delete
  8. mmg kreatif otak dia ni ... jenuh tu nak membuatnya klu x de minat .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita kalau dgn excel ni, more than 100 rows n columns pun dah berpinar biji mata..inikan pula 50,000 cells..ni utk yg betul2 minat je..

      Delete
  9. wuuuuuuuuuuuut ???? ahahahaha CT fail excel.. serious idk how to use excel..
    memang tak tahu langsung.. belajar bnyk kali da tp nak practice still x menjadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try lagi, In shaa Allah, menjadi sbb excel ni memudahkan hidup kita, esp bila involve angka, figures, formula, dll..

      Delete
  10. boleh ke jadi camtu..nohas pernah try tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah try dan print-screen hasilnya...dah lama dlm email since 2009..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...