Friday, October 9, 2015

Taman Negara : Canopy Walk

Pagi Sabtu, habis kerja lebih kurang pukul 11.30 pagi. Tengah rehat-rehat kat chalet, bos telefon. Dia beri cadangan untuk terus buat canopy walk. Kalau ikutkan perancangan, aktiviti ni nak buat pagi esok (pagi Ahad) ikut package resort. 

Tapi masa sarapan pagi tadi, dapat info yang aktiviti ni boleh pergi sendiri je, tak payah ikut tour guide pun boleh. Disebabkan nak balik awal, lepas breakfast pagi esok, semua ahli kumpulan setuju untuk buat canopy walk tengahari ni..jom masuk hutan tengahari buta...

 ikut arah ni

jalan ke penghujung resort

 di hujung resort, sebelum masuk hutan

 ada juga nama pokok macam ni

start jungle trekking

 jumpa group baju merah, demonstrasi dlm hutan..hehe..
rombongan students UiTM..riuh-rendah dalam hutan..

 jumpa spider

 dah dekat, 1 km je lagi
tu Kuala Terenggan, bukan Kuala Terengganu ya

 mendaki


Jauh juga berjalan kaki nak ke canopy walk ni dan bila menghampiri ke 'starting point' kena mendaki pula, tinggi giler..semput..mau pingsan..

 sampai jua akhirnya, lega sesangat
duduk dulu, ambik nafas

Bayaran masuk untuk canopy walk ni cuma RM5.00 je, kalau ikut package tour, depa charge RM40 - RM50 seorang, huh..jauh beza, jimat duit akak..nasib baik tak bayar awal-awal..hehe..

Jom kita berjalan di antara pokok-pokok di Taman Negara, di atas papan sekeping, memang seriau..bergoyang..


Kalau datang ke Taman Negara, memang kena buat aktiviti ni sebabnya canopy walk di sini yang terpanjang di dunia, 530 metres panjangnya, lebih thrill..memang gayat..bergoyang..

dah habis, dah sampai bawah, snap gambar orang atas canopy
tingginya!! 40 metres dari aras tanah

ni dah dekat ke garisan penamat, turun tangga

Berjalan balik ke resort, lunch kat chalet je, makan maggi, roti dan buah, nak habiskan bekalan dan nak jimat masa, sebabnya pukul 2.30 petang, ada satu lagi aktiviti menarik, naik bot pulak..

Bersambung..

30 comments:

  1. SALAM JUMAAT..BERBAJU MERAH TGH HUTAN OKLAH TU SENANG NAMPAK HEH..HEH...KALAU BERBAJU HIJAU SEKATA DGN DAUN RIMBA PULA KALAU SESAT PYH NK CARI TU...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sabtu..dari jauh dah nampak...kalau baju hijau boleh menyorok bila jumpa binatang buas..hihi

      Delete
  2. Seronoknya kakak tengok. Tapi kalau tengok bawah macam gayat je. Tinggi tu.
    Jumpa pulak giant spider ye No. Selamat dia dlm situ tak ada yg nak jadikan dia habuan
    Susah nak jumpa kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gayat..kalau dah mula, kena teruskan sampai habis..takleh nak U-turn..giant spider tu cantik warnanya..selamat dia..

      Delete
  3. Fuhhh.... best.... boleh bakar lemak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. berjalan kaki n kena mendaki..memang boleh bakar lemak2 tepu..

      Delete
  4. Sayupnya.... huhu gayat ni tapi macam best je

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang gayat + bergoyang lagi...mmg thrill..

      Delete
  5. Salam kenal sis..

    Seronok ye jungle tracking ni..
    Akak dulu last canopy walk ada lah 22 tahun yg lalu..
    Punya lah lama.. zaman study dulu2 kat kolej pergi..
    Cuba skrg suruh naik mau.. longgar lutut akak takut :D

    Akak follow #161 jemputlah ke blog kecik akak ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat datang kembali..akak follow blog saya dah lama dah..hihi..saya pun dah follow blog akak jg..

      oohh...zaman sekolah dulu dah buat canopy walk....mmg rasa takut, rasa nak cepat habis je..

      Delete
  6. Seronknya menikmati alam semulajadi...memang nyaman..
    murah betul rm5 untuk bayaran masuk canopy walk tu....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah je entrance fee, tapi kalau ikut tour, charge nya berganda-ganda...

      menikmati alam semulajadi, penuh kehijauan..

      Delete
  7. Macam-macam jumpa ya... oh idoklah teman nak naik jembatan goyang tu... mau merangkak sampai ujung... tak pun pitam tekanan darah tinggi naik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling banyak jumpa berjenis-jenis pokok yg bermacam-macam nama...memang thrill naik jambatan goyang tu..tapi dlm hati, rasa nak cepat habis je..

      Delete
  8. Pergh... tangga turun tu, curam yakamat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg curam dan bergoyang sana-sini...tempat mula canopy walk, depa bina bangunan kayu, naik tangga biasa je..

      Delete
  9. Aduhai..takutnya nak buat aktiviti turun tangga tu :(
    Tapi, part2 hijau yang lain tu, memang cantik dan segar kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak turun tangga tu memang scary giler..bergoyang kiri-kanan..tak berapa menghayati suasana hijau..fokus kat jambatan ni je..hihi..

      Delete
  10. jembatanya kok kayak di game game horror ya gan ??
    Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. jambatannya goyang sana-sini..ya, horror n scary...hehee..

      thanks..

      Delete
  11. wow jenuh nak mendaki naik...tapi mcm syok je bila kat suspension bridge tu...goyang-goyang tu yg thrill tp best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mendaki nak ke starting point mmg mengah..tinggi giler...scary jg bab goyang jambatan..budak2 laki kat depan tu siap posing-posing lagi..idok le teman nak berenti tengah2 jambatan tu...

      Delete
  12. Ackkk... a spider?! No thanks huhuu! *larikkkk* X3

    Teringat dulu ada spider hitam perut buncit ala2 black widow pernah melompat ke atas leherku masa ada aktiviti di Bukit Air, masa tu tengah berada di dalam dorm chalet... oh tidak tidak tidakkkkk!!! X'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum ada pengalaman ngeri dgn spider lagi....spider ni tak berganjak, cantik warnanya..

      Delete
  13. yang ni CT suka.. panjat2 kejap then jalan atas jambatan tu..
    tapi kalo tinggi sngt i surrender ahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tinggi jg...tapi jgn pandang bawah, pandang depan je..hehe..

      Delete
  14. Bestnya canopy walk! Jambatan gantung tu yg mahal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak leh lupa dpt berjalan di jambatan gantung yg tinggi ni...pengalaman yg menarik...

      Delete
  15. best sini, bg yg gayat sampai merangkak2 takut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gayat, tk berani tengok bawah, pandang depan jer..hihi..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...