Tuesday, October 6, 2015

Terjun dari KL Tower

Cerita hari Jumaat lepas..

Ada kerja di Persiaran Raja Chulan. Lepas kerja, jalan kaki menyusuri Jalan Raja Chulan, dari Menara Olympia menuju ke the Weld, nak ambil monorel di stesen Raja Chulan.

Sangat best jalan-jalan di sini sebab lalu di kawasan Bukit Nanas, hutan simpan di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur..


Tapi takut juga dengan pokok-pokok besar ni..ada kes penunggang motorsikal mati ditimpa dahan pokok..

 Taman Eko Rimba KL
yang dekat pun tak pernah masuk lagi

jumpa ramai pelancong asing yang nak masuk hutan ni

Titian Silara
ada canopy walkway juga..wahh, teruja ni
tapi belum buka lagi

Pandang ke arah KL Tower, tengok ada benda jatuh..ingatkan burung, rupanya manusia..terjun bebas..guna parachute..

dalam keadaan berjerebu pun ada juga yang buat aktiviti macam ni
kalau dah minat, tak dapat ditahan

Tak tau lak depa ni mendarat kat mana
gayatnya..

38 comments:

  1. hutan di bukit nenas tengah bandaraya yg banyak menyimpan sejarahnya...masih kekal cantik viewnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti dikekalkan utk generasi masa depan dan keseimbangan ekologi di ibukota..rasa nk masuk tmn rimba tu..tapi sorang2 tak best pulak..

      Delete
  2. mendarat kat padang tepi tangki air bawah tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, ada padang tepi tangki air tu (check dlm peta)...

      Delete
  3. oh ada lagi ya kawasan hutan atas bukit Nanas tu... ingatkan dah habis kena tebas... Wah taman eko rimba... pun ado... huhuhu tak tahu pun. Orang luar lebih tau dari org mesia. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lagii..luas jg kawasannya..kalau dpt kt developer, memang habis kena tebas..ramai pelancong asing yg nampak masuk ke sini..lepas ni bolehlah gi taman eko rimba KL..tunggu canopy walkway tu buka, baru best..

      Delete
  4. aduhhhh..jerebu pulak...tak dapat menikmati permandangan yang indah

    ReplyDelete
  5. klu kena timpa ranting boleh saman dbkl...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok ada insuran kan..kes terbaru depan medan selera kpg baru..hihi..

      Delete
    2. Kes Medan Selera Kg.Baru tu Cikna ade kat tempat kejadian, sblm slt jumaat hampir 10bj kereta rosak gara2 sbtng pokok, kedai mkn sikit pun xkena....

      Delete
    3. Alhamdulillah, takde kemalangan jiwa..

      Delete
  6. eeerk.. CT tak boleh jugak la buat activity macam ni.. macam seram je..
    tapi tu la.. jerebu weh.. macam mana tu..

    shian tourist yang datang Malaysia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun takleh..takut..memang seram..

      terpaksalah harungi juga..tapi depa takpe, exchange rate tinggi, boleh dtg byk kali..

      Delete
    2. kalau dapat duit mungkin la ahaha..
      tapi kalo mulfunction oooohemgi.. duit kemana nyawa kemana..

      Delete
    3. yg tu paling takut..machine error n human error.. dari melayang di udara terus melayang nyawa..

      Delete
  7. Merata betul hang merayau ye nohas... ini sebab tugas ke atau saja-saja meronda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..sebab tugas..dtg naik teksi sbb malas nk drive..balik naik monorel..hari Jumaat, ada bazar tengahari dkt stesen Raja Chulan..hihi..sambil tu, shopping sekali n beli lunch..3-in-1..dah plan dlm kepala..hehe..

      Delete
    2. Nieda..hihi..lepas kerja, gi merayau..dah plan dari awal..huhu...saja naik public transport..

      Delete
  8. saya pun x tahu ada tmn eko tu ... mrk ok je sedut jerebu . batuk , jumpa je doktor katanya ... hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ada tengok dlm majalah 3 kot ttg tmn eko ni..jom lepas ni kita pergi...jerebu ni bahaya kan...jumpa doktor, tak sihat, dapat MC...hihi..

      Delete
  9. The weld?. Dah lama tak pergi area2 sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. The Weld sekarang dah cantik..dulu cam suram je..hihi..

      Delete
  10. Jarang sangat masuk KL..hubby tak suka gi KL sebab sokmo2 jem...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sokmo jem..lg cepat naik public transport..hehe..

      Delete
  11. Last ke KL thn 2013..huhu...kalau dah minat tak kira jerebu nak jugak terjun...hehee..
    tapi cantik lah taman eko tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama jg x dtg KL...betul tu, nak tunggu jerebu takde, lama lagi kot, redah je..hihi..
      menarik taman eko tu, pernah tengok dlm majalah 3..

      Delete
  12. Bukit Nenas ni dulu masa kakak kecik dulu ada cable-car tau.
    Sekarang kita satu-satunya tempat banyak pokok - kira hutan di bandarlah.
    Hal jerebu susah nak elak sebab kalau dah jadi aktiviti lama tergendala akhirnya mereka akan redah juga.. macam anak kakak kata nak berenang dah tak kira jerebu pergi juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah dgr cable car Bkt Nanas tapi takleh nak imagine kat mana line cable car tu...hopefully, kawasan ni kekal sebagai hutan simpan..lokasi sgt strategik utk pembangunan..jerebu byk membantutkan aktiviti luar, dah tak tahan nak beriadah, terpaksa redah je..

      Delete
  13. Hutan kat tgh2 bndo......;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, masih kekal hutannya..

      Delete
  14. ada rupanya rimba tengah k.l ni ya...elokla kekalkn bg udara bersih sikit,hmm ntah bila jerebu ni nak berlalu...rindu dengan langit biru,huhuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga terus kekal sebagai hutan simpan..utk keseimbangan ekologi..dah ok sikit jerebu, semoga bertambah baik...

      Delete
  15. Suspen SB ,ingat kan org terjun gitu saja rupanya guna parachute..fuh, lega!!.. masih jerebu lagi KL?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jerebu semakin kurang...terjun guna parachute, nmpk kecik je dari jauh..

      Delete
  16. Saya tau kewujudannya 2 tahun lps... 2013... hutan ni. Sbb nak main treasure hunt.
    Gigih study peta kl n public transport sebab sy bukan jenis slalu turun kl n nail public transport..
    Paling tere naik erl g klia n kl sentral je.
    Tu pun "bajet waaaah budak kl " sangatt....

    Tapi... penyudah nya tak pergi pun treasure hunt tu... tak ingat sebab apa... mcm kna kerja time tu kot...

    Hihi...

    Boleh masuk kn kak hutan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh masuk tapi canopy walk tu masih tutup lg, yg ni la best...

      org kl pun x tau kewujudan hutan ni...hehe..oklah, study peta, takdelah sesat nanti kan..hihi..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...