Sunday, August 30, 2015

Chiang Rai: Masjid Darunaman and Night Bazaar

Assalamualaikum..sambung aktiviti di Chiang Rai.

Dari Hilltribe Museum, berjalan ke Isaraparb Rd, nak cari makan. Perut dah berkeroncong, last makan pukul 4.00 pagi tadi. 

Isaraparb Rd, off Tanalai Rd
tak bukak pulak gerai kebab Tasneem ni

Di jalan ni, terletaknya Masjid Darunaman, yang tersergam indah. Masjid ini yang terbesar di Chiang Rai, dibangunkan oleh kaum Hui dari China.

 syiar Islam di Chiang Rai, Allahu Akbar


 Masjid Darunaman

Di kawasan ni, ada dua restoran Muslim, Rosprasert dan Makan. Kalau dari Tanalai Rd akan jumpa restoran Rosprasert dulu. Jom singgah.

Ada jual nasi beriani, nasi goreng, khao soi curry (macam mee kari - makanan tradisi Thai utara) dan sup. Kami pilih nasi campur, macam sedap je lauk-pauknya.

 Memang sedap pun, style masakan paprik. 
Tuan kedai tu bubuh lauk punyalah banyak, dua jenis lauk.
Harga THB60, macam harga kat Malaysia

Lepas makan, masuk kawasan masjid. Di bahagian bawah macam mereka tengah prepare untuk event, so tak jadi masuk. Jalan terus ke arah main road, Thanon Baanpa Pragarn Rd, yang ada clock tower. Di lorong kanan, nampak signboard kedai 'Makan', tapi restoran yg betul-betul tepi masjid tu, non-halal.

Masa ni, dah terasa keletihan, terus balik hotel, tidur. Baguihh betui, lepas makan, tidur..memang rasa tak larat sangat. Tak sedar diri tidur.

Terjaga, tengok jam pukul 8 lebih, bingkas bangun, bersiap, jalan ke arah clock tower. Pukul 7.00, 8.00 dan 9.00 malam, ada Light & Sound Show kat clock tower ni. Show selama 10 minit. Meh tengok apa yang ada.

clock tower bertukar colour, ada lagu, muzik

Malam ni tak ramai yang tengok show ni, tapi Jumaat malam, punyalah ramai manusia yang menunggu, siap dengan tripod untuk ambik gambar, bercahaya flash kamera sana-sini.

Malas nak tunggu, kami pun jalan terus ke Rattanakhet Rd, ke arah pintu gerbang putih, kawasan yang happening di waktu malam di Bandar Chiang Rai sebab ada Night Bazaar. Masa ni hujan renyai-renyai.

 Night Bazaar di Chiang Rai


Di sini banyak jualan kraftangan orang-orang asli (hilltribe) dan harganya lebih murah berbanding di Chiang Mai. Yang lain seperti biasa - T-shirt, pashmina & thai silk shawl, lain-lain kraftangan.

Pergi kali kedua hari Jumaat malam, memang ramai orang, hari pun OK, tak hujan.


kedai-kedai di bahagian atas

Ada pertunjukan kebudayaan

 macam-macam jenis roti canai
roti banana + chocolate, roti madu
ramai pelanggan yang menunggu

roti canai dimasak style garing, sedap.
Beli roti cheese untuk dinner

Sekian kisah aktiviti malam di Chiang Rai, gabungkan sekali hari pertama dan kedua, Khamis dan Jumaat malam, sebab aktiviti yang sama, tengok show di clock tower dan jalan-jalan di Night Bazaar. 

Bersambung...one-day tour di hari kedua di Chiang Rai.

Saturday, August 29, 2015

Chiang Rai: Hilltribe Museum and Cabbages & Condoms Restaurant

Masih di hari pertama di Chiang Rai. Dah settle semua, memulakan aktiviti berjalan. Tempat pertama yang dituju ialah Hilltribe Museum and Education Center di Tanalai Rd, walking distance dari hotel.

Jalan kaki menyusuri Tanalai Rd ni akan jumpa banyak cafe, salah satunya Doi Chaang cafe ni.
 

 Doi Chaang cafe

Famous kopi ni, di Malaysia pun ada. Doi Chaang nama kampung orang asli Akha di utara Thailand. Artikel mengenai Doi Chaang di M'sia, klik di sini.

Ok, dah sampai. Muzium ni kecik je di tingkat 3 bangunan PDA, ada lif, don't worry.


PDA maknanya Population and Community Development Association, sebuah badan bukan kerajaan (NGO) Thailand, yang menjaga kebajikan kaum orang asli di Thailand. More info on PDA and its activities.

Kaum orang asli ada enam yang popular - Akha, Lahu, Karen (Padaung), Mien/Yao, Hmong dan Lisu. Kebanyakannya tinggal di kawasan berbukit sebab tu di panggil 'hilltribe'.

Bayaran masuk muzium ni cuma THB50, walaupun kecik tapi penuh dengan informasi mengenai kehidupan dan budaya kaum orang asli.

headgear - perhiasan kepala kaum hilltribes

cara-cara membuat batik kaum hilltribe


kraftangan hilltribes

menenun kain. tebal juga kainnya tu, selimut kot

Sesiapa yang berminat untuk melawat kampung orang asli Ban Ruammit dan Ban Lorcha, boleh booking tour di sini. Ini memang real kampung hilltribe.

kena naik gajah, income untuk depa


Menarik tour ni, boleh jenguk di website PDA. Ada juga beberapa tour packages ke tempat-tempat menarik di Chiangrai. Bayaran yang dikenakan untuk membiayai kebajikan orang-orang asli, bagus macam ni kan..

Dah habis melawat muzium, turun ke ground floor, ada Cabbages & Condoms Restaurant. Walaupun namanya macam tu, tapi sebenarnya sebagai kempen untuk perancang keluarga dan mencegah HIV/AIDS. Kalau untuk mencegah HIV/AIDS kerana seks bebas, memang le kita tak setuju.



"The restaurant is non-profit making and is run by the PDA as part of its campaign to promote family planning and HIV/AIDS prevention in Thailand. The memorable motto of the restaurant is, ‘Our food is guaranteed not to cause pregnancy.’  


Restoran ni ada beberapa branch di Thailand, main branch di area Sukhumvit, Bangkok. Info lanjut boleh klik sini.

Dah habis lawatan muzium, bergerak ke barat, ke arah hotel, menyusuri Tanalai Rd ke Isaraparb Rd.  Ada apa di sini??..tungguu..

Friday, August 28, 2015

Northern Thai: From Chiang Mai to Chiang Rai

Assalamualaikum..sawadikap..

Alhamdulillah, selamat kembali ke tanahair dari Chiang Mai pada hari Selasa, 25/8. Berkelana selama 6 hari 5 malam. Seperti biasa, travel dengan my sis, naik AirAsia..

Perjalanan ke Chiang Mai, bermula pada malam 19/8, tido kat airport, flight pukul 6.55pagi. Malam tu siap masak nasi, dinner kat rumah dulu, lebihan nasi/lauk-pauk, packing semua, buat bekal untuk breakfast pula. Cheapskate..huhu..mahal makan kat airport. Naik bas dari KL Sentral ke KLIA2.

Dah sampai di L1-transportation hub, cari port untuk landing. Nampak Capsule Hotel ni, cam menarik..tido dalam kabin. Ni kalau dapat tilam/bantal empuk, kang terlajak pulak..

 Capsule hotel - tido dlm kabin

Tidur je sambil duduk atas bangku..terkebil-kebil, tengok orang, alang-alang takleh tido..jom pekena kopi 'O' panas..terus segar bijik mata..

 black coffee at 3am

Naik L2, tengok ramai lak yg tido kat sini. Tidur secara berjemaah. Ada yang terbaring, meniarap, mengiring..mcm2 gaya ada..


Pukul 4.00 pagi, makan bekalan, kemudian bergerak ke L3 untuk check-in and bag drop.

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar, smooth rides, sampai di Chiang Mai International Airport, pukul 8.40 pagi. Waktu di Chiang Mai, lambat sejam dari Malaysia. Flight 2 jam 40 minit.

Itinerari pertama di Chiang Mai ialah beli tiket bas express ke Chiang Rai. Chiang Rai ni 200km ke utara Chiang Mai. Kebanyakan pelancong duduk di Chiang Mai saja, kemudian ambil one-day tour package ke Chiang Rai (perjalanan selama 15jam, dari 7pagi ke 9 malam), tapi bagi kami, itu sangat memenatkan, maklumlah dah tua..hehe..so, shoot ke Chiang Rai, stay 2 malam dan bergerak dari sana je..

Nak ke Chiang Rai, kena beli tiket bas di Arcade Bus Station. Barang diingat, di Ciang Mai ada dua stesen bas, satu untuk intercity dan satu lagi untuk local bus (Chang Puek bas station). Nak naik teksi direct dari airport pun boleh..hangus 3,000 - 3,500 baht..banyak tuu..

Airport Chiang Mai ni kecik je, nak masuk ke dalam bangunan ikut pintu lain, nak keluar bangunan ikut pintu lain. Kalau dah keluar dari bangunan, takleh sesuka hati masuk pintu yg sama, kena pulak pusing cari pintu masuk..

Masa nak cari teksi ke stesen bas, nampak one lady pegang signboard '40baht to town'..murah tu..terus keluar ikut pintu sebelah kanan..rupa-rupanya naik airport shuttle bus ni..

airport shuttle bus

Tapi kena tunggu sampai cukup korum 8 orang, baru jalan..yang tinggal kami berdua je...rasanya kena tunggu flight lain landing, baru cukup kot..malas nak menunggu, rasa mcm lama lagi je nak penuh, kami pun cari teksi..dapat teksi  Avanza, THB200 ke Arcade..'on' je, sebab memang rate macam tu..

Sampai di Arcade, beli tiket Greenbus, dapat bas A-class, pukul 10.30 pagi, harga THB169, lebih kurang RM17 je. Alhamdulillah. Majoriti yang naik bas ni ialah pelancong.

 kaunter tiket Greenbus

ini basnya

Yang best bas ni, siap bagi air botol, bun dan wet tissue

edar air botol
 
edar bun with chicken floss, ambik je, simpan, 
bagi kat receptionist hotel
pakcik sebelah kanan tu tourist dari Jepun
siap buka scrap book, tunjuk peta kat bini dia disebelah

GHB kat Thailand..huhu..kaler oren jg..hehe..

Tiga jam perjalanan dari Chiang Mai ke Chiang Rai dipenuhi dgn aktiviti tidur beberapa lapse. Qada' tido malam tadi. Jalan raya bengkang-bengkok, naik bukit..

Barang diingat di Chiang Rai juga ada dua stesen bas, yang baru dan lama. Bas akan berhenti di stesen bas baru dulu, di selatan bandar Chiang Rai, kemudian ke stesen bas lama, betul-betul di tengah bandar Chiang Rai. OK, dah sampai, jom turun.

Stesen bas lama ni, dekat dengan pasar malam. So, akan nampak pintu gerbang ni dari jalan utama.


Acara tarik bag troli di tengah-tengah bandar Chiang Rai, cari Hotel Chiang Rai. Pilih hotel ni, sebab dekat dengan masjid, dan dah semestinyalah dekat dengan kedai makanan halal.

 Lokasi Chiang Rai Hotel, clock tower, masjid dan stesen bas

Dekat je dengan clock tower yang famous lagi grand, keemasan ni. Sekali pandang macam makhluk asing. Masuk ikut lorong sebelah kanan tu je, depan Pangkhon Coffee.
 
clock tower

Bandar Chiang Rai
Chiang Rai Hotel


Boleh nampak clock tower dari sini


restoran hotel


hotel lounge


serba putih, pintu pun dicat putih

jom tengok guestroom

serba putih juga, ala-ala wad kat hospital..hehe..


 

Overall, puashati, rate RM75 semalam (without breakfast), facilities ok, ada wifi,tea/coffee, air botol, hair dryer, cerek, cuma takde lif, naik tangga..

Masa untuk refresh, sebelum keluar JJCM...khap khun kha for reading..
stay tuned..

Thursday, August 20, 2015

Jamuan Raya 2.0

Assalamualaikum...dah masuk bulan Zulkaedah, masih lagi nak story mory jamuan raya??..hehehe..sekarang ni sibuk sana-sini kenduri doa selamat orang nak pergi Mekah pulak..makan lagi..

Well, jamuan raya terakhir bulan Syawal 2015, ialah pada hari Isnin, 17 Ogos 2015. Sebab dibuat di Grand Hyatt Hotel, rezeki jangan ditolak, lagipun first time ni..



Jamuan di Grand Salon, ballroom di tingkat 1..




Makanan seperti biasa, standard hotel..

soto, salad, kerabu & jeruk
Salad & kerabu
 
kambing panggang
Yong tou fu
---------------------------------------------------
Yang ni pula cerita hari Jumaat, 14 Ogos...jamuan raya round 2 di ofis..potluck style. Makan untuk dua sesi - sarapan dan juga lunch..

Menu sarapan - pasta, nasi impit, kuah kacang, rendang ayam, roti jala, kuah kari, popia goreng, nugget, pulut kuning, kuih lopes

Menu lunch - mee kari, laksam, mihun singapore, buah mata kucing, puding, cheesekut dan lebihan menu sarapan tadi

 bahan-bahan mee kari


kuah mee kari - special ni, dibuat dari anak ikan kekek kering
ala..ikan kekek, mak eloi, eloi tu..
signature dish dari Kak Rozi
kalau makan, memang menjilat mangkuk..


homemade laksam oleh mek Zira
meme sedap!!


 mihun singapore and puding marble

cheesekut yang lazat oleh SNI
lemak berkrim disukai ramai

lebihan menu sarapan tadi 
pasta, pulut kuning, kuih lopes, pengat pisang tanduk
nasi impit dlm bekas pink

Tammatlah sudah cerita raya 2015

--------------------------------------- 

Bersiaran dari KLIA2..night at the airport..tido-tido ayam..to catch an early flight..doakan saya selamat pergi dan kembali..don't miss me..ada ke? hehee..kbye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...