Monday, October 10, 2016

Detour, U-turn, membawaku ke sini

Assalamualaikum..

Detour..U-turn..errr..amazing race ke ni? 

Amazing race di Petaling Jaya..hihi..nak pergi Majlis Bandaraya Petaling Jaya..pening dengan jalanraya yang dah jadi one-way ticket to blue..huuu...

Dari Federal Highway, keluar ikut Taman Jaya sebab tau jalan dah jadi one-way, takleh masuk ikut Asiajaya. Lepas roundabout, ingatkan boleh pusing kanan, nak masuk Jalan Yong Shook Lin, jalan depan Bangunan MBPJ, tetiba nampak divider dah disimen, takleh corner ke kanan. Memang dah lama tau yang Jalan Yong Shook Lin ni dah jadi one way, dulu one-way nya arah ke Menara PKNS (ke utara), sekarang beralih arah ke selatan pulak...adehh..pening den..

Terpaksalah jalan terus, kena buat u-turn kat roundabout dekat Hospital Assunta. Memandu ikut arus je, nampak simpang kiri, terus detour, masuk kawasan kedai dekat Menara MBPJ..kot-kot ada shortcut ke Jalan Yong Shook Lin. Lagipun tak tau jalan kat depan tu macamana, takut tiba-tiba kena masuk highway balik atau kena buat 'one big round'..stress driving macam ni..

Jalan tepi-tepi kedai ni pun hazab juga..nampak parking kosong, terus je masuk, parking depan kedai Nasi Lemak Kak Dee. Dah sampai depan kedai, haruslah singgahkan sebab belum breakfast. Ramai pulak pelanggan, meja semua penuh. Takpe, kita selesaikan urusan MBPJ dulu..


Jalan kaki ikut Lorong Kebudayaan ke Bangunan MBPJ akan jumpa kawasan ni - PJ Art Zone.


Sekarang dah semakin banyak tempat buat macam ni, ikut Local Agenda 21 - mencantikkan lorong-lorong belakang...backstreet boys, alright!!

Ini pulak Lorong Tradisional

 

 Ada mural juga


bagus, ada info tentang wayang kulit


Jalan lagi, dekat Menara MBPJ, ada I love, I love PJ

photo hotspot

pelbagai jenis pasu bergantungan

yang ni I like..terasa macam kat Austria..hihi..

Alhamdulillah, disebabkan kena u-turn, detour, dapat jalan-jalan di sini..

OK, selamat bekerja..

33 comments:

  1. ada hikmah nya juga kena U-turn kan... wahhh, cantik2 hasil seni ni.. suka sy tengok...suka pasu2 bergantungan tu, nampak unik sgt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sangka pula ada benda2 ni semua di sini, sbb setiap kali pegi MBPJ, parking kt sebelah bangunan je...pasu2 tu menarik...

      Delete
    2. sya suka hasil2 seni yg mcm ni... :)

      Delete
  2. Jalan-jalan yg terasa indah tak rasa penat.
    pasu bergantungan tu uniklah.. asal jgn takung air sudah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lorong-lorong belakang ni bila dibuat begini, baru nampak menarik...pasu2 tu harap bukan tempat menternak nyamuk aedes..hihi...

      Delete
  3. sukanya dpt jln2 nikmati view n dpt info menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau pulak ada benda2 mcm ni di kwsn ni...suka2..

      Delete
  4. ada hikmah gak sesat ye..cantik! terutama yang last tu. Rasa macam kat oversea

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur..dpt gak jln2 di sini, yg last tu mmg menarik..betul tu, mcm kt oversea..hihi..

      Delete
  5. Owh, mmg penin sikit skrg kalau memandu area pj. Masuk dari Lebuhraya persekutuan dekat Amcorp Mall tu dah jadi 4 lorong, payah nak masuk ke jalan yang menujur ke lrt station tu. Silap2 kena buat satu pusingan dulu depan MBPJ kemudian keluar semula ke highway persekutuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. penin jg..mmg seriau sikit kt Taman Jaya yg 4 lorong tu, nk himpit ke kanan, kereta laju2 semuanya...adehh, mmg leceh kalo kena buat pusingan, masuk highway balik...

      Delete
  6. Cantik jugak pasu gantung-gantung gitu,,harapnya tak da gi rembat sebjik dua bawa balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut tetiba ada yg lompong, kena rembat..hihi..

      Delete
  7. Menarik...boleh nampak smakin byk street arts skrg,best juga dpt mnjamu mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh byk local authority yg buat street art kt lorong2 belakang...best jg..jln2, snap2 photos..

      Delete
  8. Terrarik dengan dua gambar teeakhir tu Nohas
    Ada hikmah nya uturn kan dpt tengok yg cntik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg last tu mcm kt oversea...tak sangka pulak ada benda2 ni kt sini, selalu pegi MBPJ, parking kt tepi bangunan dia..

      Delete
  9. Wahhh. Ada hikmahnya juga tu, dapat jalan-jalan ke tempat baru.
    Cantik!
    Ada I Love PJ tu. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul tu..dapat gak jalan2 kt sini..kalau tak, selalunya parking tepi bgn MBPJ, habis urusan, terus balik...

      I Love PJ tu..tmpt photoshoot, kalau yg KL, beratur org nak berphoto..

      Delete
  10. Ada hikmah jgk tu so leh share ngan kami

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sangka terjumpa pj art street ni..walopun selalu jg ke MBPJ, x pernah lalu kt sini..

      Delete
  11. wow kat PJ dh ada street art.. lama tak jelajah jln2 belakang. kalau mlm dulu takut juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau takde street art mcm ni, mmg tak kan lalu lorong2 belakang ni..

      Delete
  12. street art dlm malaysia ni masih xberapa banyak...bila sesekali kita terserempak mesti terpana sekejap kat kak.hope kat belakang2 cokit tu pun akan penambahbaikkn dan pemulihan kebersihan.doa malaysia n kbu kota kuala lumpur ni lebih baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, masih x banyak..kena ada initiatif dari majlis perbandaran..kt KL pun rasanya takde lagi...lorong2 belakang cokit tu mmg teruk kebersihannya, sampah-sarap merata-rata..harap2 boleh berubah pd masa depan..

      Delete
  13. Terasa aura macam kat luar Malaysia je tangok pic last kali tu sis :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. negara2 eropah yg selalu tampilkan benda2 mcm ni, so nmpk aura mcm kt oversea..hihi..

      Delete
  14. jalan sekarang memang suka buat kita pusing2, kena spend minyak lebih..
    tapi terubat lah skit layan view jalan tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb jalan kt PJ city dah byk jd one-way, tu yg confuse sikit..tapi ok jg, pakai terjah2, terjumpa benda ni..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...