Thursday, October 13, 2016

Project B. B for Books

Assalamualaikum..

Jom buat Project B. 

Kenapa? Apa jadi dengan Project A? 

Takde apa. Tak jumpa pun Project A...hihi.. 

Project B. Nama sebuah restoran di Sentulraya Boulevard. B stands for Books. Satu projek komuniti, cari dana untuk bantu pembelajaran kanak-kanak dari keluarga miskin di Sentul dan juga anak-anak pelarian dibawah United Nations High Commission for Refugees (UNHCR).

The place. black & white theme

  slide to open

 interior 

order di sini

 drinking water

'empower-a-child!' by Dignity For Children Foundation

 sayur in the city

order nasi lemak rendang ayam & jus lemon..bolehlah..
so-so je, sederhana sedap


Presiden Barrack Obama pernah melawat pusat pendidikan yang diusahakan oleh Dignity for Children Foundation pada November tahun lepas..
source: Bloomberg
Gambar-gambar lain, klik sini - Astroawani

Petikan ucapan President Obama: 
"And today, as you saw, I had a chance to visit with some incredible young people -- those children upstairs, many of them have gone through extraordinary hardships.  They’ve taken really tough journeys.  Most of the children that we saw in the classroom there were Rohingya, who had fled discrimination and oftentimes ethnic violence in Myanmar.  And we're hopeful that with the transition in the politics of Myanmar, that the Rohingya people will begin to get treated fairly and justly in their own country.  But in the meantime, the refugees from Myanmar -- again, mostly Rohingya, mostly Muslim -- those young children up there, they’re deserving of the world’s protection and the world’s support"

Teks penuh, klik sini - whitehouse

Alamat restoran: No. 25-G, Jalan 11/48A, Sentulraya Boulevard, Kuala Lumpur.

22 comments:

  1. Tapi yg sedihnya pemimpin yg berkuasa besar cakap aje konon sokong utk memberi perlindungan, hakikatnya bagai tidak ada action taken towards the matter. At least kita negara kecik ni ada juga buat sesuatu. UNHCR ni ada certain things dia serious especially bab dikatakan terrorism Muslim. Sedih tengok saudara kita sana-sini tertindas dan diperlekeh di negara mereka.


    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jg negara2 lain spt Jerman, Perancis, Australia yg ambik pelarian tapi biasalah, kalau dah ramai, mereka pun tutup sempadan. Jordan & Turki pun buat prkara yg sama, tutup sempadan utk pelarian Syria. Sebab tu negara2 Islam kena ada kekuatan ekonomi, perang, supaya dpt tolong umat Islam yg lain, spt Turki, yg sanggup hantar kapal perang selamatkan pelarian Rohingya di Lautan Hindi.

      Masalah dalaman negara lain cuma United Nations je yg boleh campurtangan. Negara2 Islam mcm tkde suara besar nk pressure UN tuk pressure/hukum negara2 yg menindas ethnic/religious minorities.

      Delete
  2. Biasalah kakzakie negara cakapnya besar...tapi yg buat/bantu negara kecik yg miskin je just only talk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita tolong selagi mampu atas dasar kemanusiaan, saudara seIslam...

      Delete
  3. Best nya kalau dapat menyumbang sesuatu buat Project B ni... syabas kak! moga semuanya di permudahkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..bukan akak yg buat projek ni..akak cuma check out restoran ni, dulu tmpt ni workshop kereta, selalu jg dtg buat servis kereta kt sini..

      Delete
  4. Baru SB tahu ada gak restoren konsepnya utk cari dana.

    ReplyDelete
  5. Buat saspen jek ingat projek A dh siap 😝

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 dgr nama resto ni pelik jg, rupanya ada makna disebaliknya..

      Delete
  6. selamat malam nohas
    terpikat kat nasi lemak tu lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. aelamat tengahari, Kak Noor...ok jg rasanya nasi lemak tu..

      Delete
  7. bestnyaaa kalau dpt pegi.. ckp je lebih buatnya tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada di area Sentul, boleh singgah cafe ni..

      Delete
    2. ohhh yeke.. harap2 senang dpt park lah kalau ke sana

      Delete
    3. parking problem sikit during weekdays, tapi weekend byk parking..

      Delete
  8. info yg bagus kak..sy selalu jalan area ni xtahu pun ada project B ni...bytheway as org malaysia patut berbangga negara kecil ini sekurang2nya menyumbang sesuatu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru lg cafe ni, dulu workshop krta, selalu gak servis keta kat sini..kita tolong mana yg mampu, ramai yg bg donation..

      Delete
  9. oh nama restoran rupanya,sy ingat diorang collect donation buku,maknanya mereka cari dana dgn income dari restoran ni la ya,bagus komuniti projek macam ni,cuma marketing kena lebih sikit kot bagi ramai tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul tu..salah satu cara cari income..kena promosi lebih sikit, tk ramai yg tau restoran ni...

      Delete
  10. Politics aside, it's always a good thing to show concern for the people, sincere or not... huhuu. Nasi lemak tu nampak delish dan sangat mengenyangkan! Dalam menu ada sayur peria :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. charity works mmg sgt digalakkan dlm Islam..nasi lemak tu oklah, portion yg besar..kenyang makan.

      Peria tu salah satu sayur yg senang ditanam di kwsn rumah dlm kempen 'Sayur in the city'..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...