Monday, January 25, 2016

Myn Bala : Warriors of the Steppe

Good movies are hard to forget. Myn Bala is one of them. Pertama kali menonton filem Kazakhstan, terus hooked dengan cerita ni.


Filem ni pernah ditayangkan di Astro A-List pada tahun 2014, sama masa dengan cerita Blissful Sunflower. Tak sempat nak fokus tengok, dah habis siaran. Cari-cari di youtube, baru jumpa yang ada English subtitles, teruja habis, menonton dengan sepenuh hati..

Myn bala : Warriors of the Steppe. Myn Bala maksudnya the thousand boys - beribu anak muda. Steppe ialah a large area of flat unforested grassland in southeastern Europe or Siberia. Lebih kurang padang rumput yg luas..

Kisah persahabatan, pengorbanan dan perjuangan anak muda Kazakh menentang penjajahan kaum Dzungar yang kejam, yang berasal dari Mongolia, suku-sakat Genghis Khan. Filem sempena menyambut 20 tahun Kazakhstan merdeka dari Soviet Union Rusia.

 Dua hero - Sartai dan Taimas
 mula-mula satu geng, lepas tu ada konflik sebab jealous
Sartai dapat nama dan lebih popular..huhu..

Cerita bermula dengan kaum Dzungar membunuh ibu bapa Sartai dan memusnahkan kampung mereka.

 kaum Dzungar menyerang kampung Sartai

Mereka yang terselamat lari ke kawasan pergunungan. Di sini mereka berlatih dibawah ketua Uncle Nazar. Sartai, Taimas dan Khorlan, secara diam-diam, membuat serang hendap stail gerila terhadap askar Dzungar di kawasan steppe.
 
Sartai, Taimas dan Khorlan membuat perjanjian rahsia untuk
menyerang hendap askar Dzungar

Yang paling best cerita ni ialah cinematografi yang menarik dan budaya kaum nomad Kazakhstan, yang tinggal di kawasan steppe. Memang sangat cantik Kazakhstan dalam filem ni, teruja, terpegun..wow..wow..and wow..

 captivating, visually pleasing

Kebanyakan watak-watak dalam cerita ni ialah watak orang Islam. Kita dibawa melawat kampung nomad Kazakh. Ketua kampungnya ialah Rakhymzhan dan anak-anaknya, Kassym dan Zere.

khemah (yurt) di perkampungan nomad 

 Zere - buah hati Sartai

Sartai dan Taimas tak suka Rakhymzhan sebab berbaik dengan askar Dzungar, yang ketuanya bernama Zhonon dan anaknya Ayur. Tapi seorang pekerja Rakhymzhan yang bernama Ilyas berminat untuk menyertai Sartai dan Taimas.
 
 ketibaan Sultan Abul Khar untuk mesyuarat ketua-ketua kampung
 
 ketua-ketua kampung bermesyuarat bincang tentang keganasan 
kaum Dzungar, depa cakap sultan dan khans mesti buat keputusan segera
 
Wahh..ada sultan, ada khan..
 
 yang ni pula masa mesyuarat sultans dan khans
 
 Ahli mesyuarat berdoa pada Allah untuk kemenangan
ada yang setuju berkongsi negara dengan Dzungar, ada yang suruh lawan
 
The trio - Sartai, Taimas dan Khorlan + Ilyas, meneruskan agenda mereka - menyerang hendap kaum Dzungar, menyelamat dan melindungi kaum nomad Kazakhs di kawasan steppe, membunuh Ayur anak ketua Dzungar, menyelinap masuk ke kubu askar Dzungar dan membakar kubu tersebut.

Disebabkan hal ni, nama Sartai menjadi popular dan askar Dzungar mencari Sartai untuk membalas dendam. Bapa kepada Ayur, ketua askar Dzungar, berjumpa dengan Rakhymzhan meminta dia menyerahkan Sartai pada mereka.

sangat cantik - view of the steppe

 dating atas bukit

Disebabkan rasa dengki pada Sartai, Taimas telah memanah Sartai dari belakang. Kassym dan kawan-kawan terjumpa Sartai terbaring di kawasan steppe dan membawa pulang Sartai ke kampung mereka dan merawat Sartai sehingga pulih.

Rakhymzhan dan Kassym melawat Sartai

Dapat mengesan bahaya serangan dari askar Dzungar, Rakhymzhan bercadang untuk pindah ke tempat lain. Semasa di kawasan steppe, askar Dzungar menyerang Rakhymzhan dan Zere tapi Zere dapat diselamatkan oleh Khorlan. Adegan lawan-lawan sambil menunggang kuda memang sangat superb.

 Zere berkahwin dgn Sartai atas restu abang dia, Kassym

semua hero mati dalam filem ni..huhu..tapi menang dalam perang

Bagi yang suka 'action-packed', 'fast-paced' filem, sangat recommended Myn Bala untuk tontonan semua. Aksi-aksi ganas dalam filem ni, bolehlah, still tolerable..

Filem ni pernah tercalon untuk 'Best Foreign Language Film' pada 85th Academy Awards serta mendapat positif review di IMDb.

"This film was beautifully done in every way. good cast, good directing, good screenplay, good camera, good editing, beautiful locations and settings, good costumes and, very good music. i've never thought a movie out of a small central Asia country would be this good. the script was so well crafted that allowed the young heroes and heroines to freely perform with their hearts and spirits. this is a film that once you've watched it would always stay with you, the beautiful prairie, the remote snowy mountains, the horses, the galloping. the first viewer was right, this film is indeed much better than 'nomad', the fight scenes were especially good too.- rightwingisevil from United States, 6 July 2013"

Tonton di MyFlix youtube, sila tukar setting untuk English/Malay subtitles - https://www.youtube.com/watch?v=vZ-BUB37mE4

Thursday, January 21, 2016

Delirium Caffeinators

Let's talk about food.   

Delirium Caffeinators. Unik namanya. Cafe di Menara Manulife, Jalan Gelenggang, Damansara Heights.
 

First time datang sini, cuma pandang-pandang, jeling-jeling je sebab bos nak cepat balik lepas mesyuarat. Second time datang untuk ambik dokumen, hmm..can't fight the feeling any longer...terus masuk & duduk...

 outdoor eating area


Jom tengok menu. Western and middle eastern foods - pilihan yang ada - panini (grilled sandwich), burgers, pasta and salads...
 

Ada juga sliced cakes and cookies..

 cookies

 Pilihan saya - chocolate drink and chicken kofte kebab with tzatziki

 chicken kofte kebab with tzatziki

The verdict: Memang sedap kofte kebab tu, ada pulak couscous dan taztziki (yoghurt sauce) yang just nice, tak masam sangat, puas hati...

Kali ketiga ke Menara Manulife, lepas buat kerja, singgah makan di sini lagi...can't resist..drooling..

pelbagai pilihan pasta 


 Kali ni order salmon pasta in carbonara sauce..

 Melbourne storm


 The verdict: Just nice, kuah yg tidak pekat dan tidak cair...sedap..

 So, jika berkunjung ke Jalan Gelenggang dan Jalan Dungun, bolehlah singgah di Delirium Caffeinators @ Menara Manulife. Highly recommended.
 

Monday, January 18, 2016

Riang Ria @ Berjaya Times Square

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..selesai sudah episod jiwa kacau, pecah kepala dengan kerja pejabat yang bertimbun-timbun, kejar report dari branch, dah organise semua, tunggu nak release report pada klien saja. Sekarang ni episod nak menjawab soalan auditor pula dan juga menanti gelombang kedua untuk akaun yang berakhir 31 Mac. Tapi gelombang kedua ni taklah seteruk gelombang pertama yang berakhir 31 Disember. Hopefully..

Sementara gelombang kedua ni belum bermula, jom kita release stress di Berjaya Times Square. Takyah pening-pening kepala nak drive, trafik jem, nak parking segala, kita naik monorel je, turun di stesen Imbi..and off to BTS.

 monorail baru..masih berkilat

Berjaya Times Square dari sisi belakang
 snap gambar ni semasa ada kerja di Jalan Pudu

Ada apa di Berjaya Times Square? ada indoor theme park...memang sesuai untuk stress reliever...hihi..
 naik yang ni

puas menjerit, rasa macam nak tercampak keluar je
laju sungguh..

 yang ni tak naik, anak saudara je naik
terbalik upside down..

bang, bang, bang - bump cars

merry-go-round..layan 'the child in us'..hihi 

bahagian kanak-kanak

Ada roller-coaster juga tapi tak naik...gerun tengok route sampai ke cucur atap. Dah bergumbira di theme park, jom kita main piano pulak. Piano Gergasi. Main dengan kaki..

Info tentang piano

 ini pianonya

pijak-pijak dengan kaki, akan keluar bunyinya


 Di bahagian bawah piano, ada petak-petak bendalir ni, bergerak-gerak benda ungu ni bila dipijak..ralit memijak..

kanak-kanak suka bebenor

Dah letih, perut pun berkeroncong minta diisi, jom cari makan pulak. Jalan-jalan jumpa cafe yang menarik ni - Wawan Cafe

dibina dengan recycle wood

gaya rumah tradisi Melayu

Tapi kami tak makan di sini, makan di tempat lain. Hari yang letih but fun. Till then..happy Monday..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...