Friday, October 28, 2016

DIY : Tilam Kekabu

Assalamualaikum...Salam Jumaat..

Entry kali ni kisah jahit-menjahit, ya ahkak-ahkak, ibu-ibu sekalian. Menjahit tilam baby. Do-it-Yourself - tapi bukan akak yang buat..hihi...bonda tercinta yang 'do it'..akak cuma jurugegas je...bergegas ke sana, ke mari..

Bila adik bongsu yang tengah preggy mengkhabarkan tilam kekabu baby yang lama dah lunyai, maklumlah dah dilanyak oleh tiga orang puteri yang super lasak, nak mak buat tilam yg baru. Mak pun dengan sukarela, tidak menolak...kasih ibu...maka bermulalah projek tilam kekabu untuk si comel..

Tengahari Sabtu bulan lepas, pergi Nagoya Jepun Jalan TAR, beli kain cotton untuk buat tilam. Beli kain petak2 kecik, kaler biru putih..katanya baby boy. Boy mesti kaler biru ke? Girl? pink? well, unwritten law..
 
Sibuk mengukur jalan, dari Sogo, pergi ke Mydin, singgah sebentar di nagoya, bershopping benda lain, maklumlah ada pasar malam, beli kuih bingka ubi le, seri muka le, dua2 tangan penuh, dah macam Santa Claus...hohoho..langsung terlupa beli benda asas menjahit iaitu benang dan jarum...kui kui. Hari ahad tak keluar, melepek kat rumah..

So, masa hari bekerja, Mak bagi arahan beli jarum jahit tangan yang besar dan benang kasar. Tak tau nak cakap apa nama benang tu, pakai isyarat tangan je, bentuk bulat-bulat...takde lilit kat batang, depa lilit sesama depa je...erkk..aku imagine bola sepakraga..hehe..

So, masa lunchtime, bergegaslah saya mencari jarum dan benang kat kedai alat jahitan yg dekat ofis.  Dah dapat jarum besar, benang lak takde dijual. Esok hari pula bergegas lagi di bawah terik mentari, pergi Syarikat Bunga Reben di Jalan TAR, cari benang. Alhamdulillah, Alhamdulillah, ada...nasib baik salesgirl tu tau benang ni walaupun guna isyarat tangan je....dia cakap benang 'anchor'..confident, terus beli, tunjuk kat mak, betul lah tu...huhu..*kesat peluh*..
.
 
inilah benangnya, benang untuk 'tatting & crochet'

Kekabu adik dah beli semasa ke Kuala Selangor. Mak pun mula menjahit, sehari selembar benang, lama-lama menjadi kain tilam...jahit tangan part gelembung-gelembung..

 
 proses mengisi kekabu ke dalam tilam

 masukkan kekabu


jolok dengan  kayu, kasi mampat

nak jahit sarung tilam pulak
sarung bunga-bunga, kaler pink...hentam sajalah

bantal baby dah siap, bunga-bunga jg

Tilam dah siap. Sebelum si comel merasmikan tilam baru, kakak2 dia dah menggodam, berkuak-lentang atas tilam baru ni. Saki-baki kekabu disumbat ke bantal-bantal kat rumah ni, huu..memang best bantal kekabu.

Itu je nak citer, tilam & bantal dah selamat diangkut ke Shah Alam. 

Till then, selamat berhujung minggu, selamat makan maruku...

Monday, October 24, 2016

Nala's Dessert House

Assalamualaikum, to all my sweet readers..

Teringin makan yang 'manis-manis'? Jom ke Nala's Dessert House..


Di mana?

Di Maju Junction, di Lower Ground Floor, dekat eskalator, depan Restoran South East..

 ada waffle

sundae

aiskrim coconut Thai

boleh pilih sugar level

 jom duduk, tunggu waffle masak

 The chocolate waffle - my flatlay

 The verdict - oklah, tapi liat sikit

 Coconut caramel..hmm bilalah nak pi makan Sangkaya?

overall, oklah..not bad..

Tuesday, October 18, 2016

RISM Annual Dinner

Assalamualaikum...

Annual Dinner...hmm..dah lama mengelak untuk hadir majlis macam ni, bukan apa, sebab makan lauk-pauk dulu, last baru makan nasi..hihi..Chinese course. Takdelahh, makanan tu ok je, tapi sebab majlis macam ni boring sikit, letih menunggu sampai habis..

Tapi kali ni dah tak boleh mengelak. Sebab setiap tahun, company mesti beli table masa annual dinner Pertubuhan Juruukur Diraja Malaysia @ Royal Institution of Surveyors Malaysia (RISM). Bos HR mesti bising, senior people tak nak attend event. Tiga orang bos, orang kuat RISM, executive chairman ex-president..

Event ni dah lama, pada 14 Mei, baru sekarang nak up entry, untuk kenangan di hari tua..
 
Majls Makan Malam 
Pertubuhan Juruukur Diraja Malaysia
kali ke-55 di Grand Mahkota Ballroom, Hotel Istana


Biasalah event macam ni, start pukul 7.30 malam, memang kelam-kabut sikit, nak solat Maghrib lagi. Tapi sebelum tu, book meja dulu..

event venue

Grand Mahkota Ballroom
 
Alhamdulillah, surau di hotel ni, besar jugalah dan selesa, takdelah kecik. Teringat komplain Datuk Vida Qu Puteh tentang surau hotel kecik tapi toiletnya boleh pulak buat besar-besar.

 ready to mingle, networking

lounge entertainment

hiasan

standard table setting

tak reti guna chopstik, kita guna f & s je

Tetamu kehormat dinner kali ni ialah Royal Patron of RISM iaitu DYMM Sultan Selangor. Masa ni Sultan Selangor belum lagi kahwin yang baru, so Tuanku datang sorang je.

gimmick utk 'dinner is served' - tarian Bhangra

tarian Bhangra

Sambil makan, dihiburkan dengan persembahan live, diselang-seli dengan ucapan Presiden, bagi hadiah-hadiah penghargaan dan juga cabutan bertuah.

show oleh Orang-Orang Drum Theatre


"Orang Orang Drum Theatre was founded by Chew Soon Heng (Boyz) and Leow Sze Yee (Zyee).They have both performed with world renowned performing group, Hands Percussion for more than ten years. In April of 2013, they decided to venture out and formed Orang Orang Drum Theatre, which combines drumming, body movements and theatre to create their own unique style and ensemble"

Show dari Fresco Harmonica pula...first time tengok harmonica besar gedabak

Kumpulan ni menang awards di German pada tahun 2009 dan 2013
memang best performance mereka

last sekali, live performance oleh Juwita Suwito, penyanyi yg femes utk corporate dinner..


Majlis ni habis dalam pukul 11..seperti biasa, bila keluar serentak, berbaris untuk bayar parking dan jem bila nak keluar, Alhamdulillah, perjalanan lancar  sampai ke rumah..

Thursday, October 13, 2016

Project B. B for Books

Assalamualaikum..

Jom buat Project B. 

Kenapa? Apa jadi dengan Project A? 

Takde apa. Tak jumpa pun Project A...hihi.. 

Project B. Nama sebuah restoran di Sentulraya Boulevard. B stands for Books. Satu projek komuniti, cari dana untuk bantu pembelajaran kanak-kanak dari keluarga miskin di Sentul dan juga anak-anak pelarian dibawah United Nations High Commission for Refugees (UNHCR).

The place. black & white theme

  slide to open

 interior 

order di sini

 drinking water

'empower-a-child!' by Dignity For Children Foundation

 sayur in the city

order nasi lemak rendang ayam & jus lemon..bolehlah..
so-so je, sederhana sedap


Presiden Barrack Obama pernah melawat pusat pendidikan yang diusahakan oleh Dignity for Children Foundation pada November tahun lepas..
source: Bloomberg
Gambar-gambar lain, klik sini - Astroawani

Petikan ucapan President Obama: 
"And today, as you saw, I had a chance to visit with some incredible young people -- those children upstairs, many of them have gone through extraordinary hardships.  They’ve taken really tough journeys.  Most of the children that we saw in the classroom there were Rohingya, who had fled discrimination and oftentimes ethnic violence in Myanmar.  And we're hopeful that with the transition in the politics of Myanmar, that the Rohingya people will begin to get treated fairly and justly in their own country.  But in the meantime, the refugees from Myanmar -- again, mostly Rohingya, mostly Muslim -- those young children up there, they’re deserving of the world’s protection and the world’s support"

Teks penuh, klik sini - whitehouse

Alamat restoran: No. 25-G, Jalan 11/48A, Sentulraya Boulevard, Kuala Lumpur.

Monday, October 10, 2016

Detour, U-turn, membawaku ke sini

Assalamualaikum..

Detour..U-turn..errr..amazing race ke ni? 

Amazing race di Petaling Jaya..hihi..nak pergi Majlis Bandaraya Petaling Jaya..pening dengan jalanraya yang dah jadi one-way ticket to blue..huuu...

Dari Federal Highway, keluar ikut Taman Jaya sebab tau jalan dah jadi one-way, takleh masuk ikut Asiajaya. Lepas roundabout, ingatkan boleh pusing kanan, nak masuk Jalan Yong Shook Lin, jalan depan Bangunan MBPJ, tetiba nampak divider dah disimen, takleh corner ke kanan. Memang dah lama tau yang Jalan Yong Shook Lin ni dah jadi one way, dulu one-way nya arah ke Menara PKNS (ke utara), sekarang beralih arah ke selatan pulak...adehh..pening den..

Terpaksalah jalan terus, kena buat u-turn kat roundabout dekat Hospital Assunta. Memandu ikut arus je, nampak simpang kiri, terus detour, masuk kawasan kedai dekat Menara MBPJ..kot-kot ada shortcut ke Jalan Yong Shook Lin. Lagipun tak tau jalan kat depan tu macamana, takut tiba-tiba kena masuk highway balik atau kena buat 'one big round'..stress driving macam ni..

Jalan tepi-tepi kedai ni pun hazab juga..nampak parking kosong, terus je masuk, parking depan kedai Nasi Lemak Kak Dee. Dah sampai depan kedai, haruslah singgahkan sebab belum breakfast. Ramai pulak pelanggan, meja semua penuh. Takpe, kita selesaikan urusan MBPJ dulu..


Jalan kaki ikut Lorong Kebudayaan ke Bangunan MBPJ akan jumpa kawasan ni - PJ Art Zone.


Sekarang dah semakin banyak tempat buat macam ni, ikut Local Agenda 21 - mencantikkan lorong-lorong belakang...backstreet boys, alright!!

Ini pulak Lorong Tradisional

 

 Ada mural juga


bagus, ada info tentang wayang kulit


Jalan lagi, dekat Menara MBPJ, ada I love, I love PJ

photo hotspot

pelbagai jenis pasu bergantungan

yang ni I like..terasa macam kat Austria..hihi..

Alhamdulillah, disebabkan kena u-turn, detour, dapat jalan-jalan di sini..

OK, selamat bekerja..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...