Monday, 15 January 2018

Rawang Bypass: Membelah kabus

Assalamualaikum...

Pada 16 Disember 2017, pergi mencuba memandu di Rawang Bypass, jalan tertinggi di Malaysia, yang dibuka kepada umum pada 29 November 2017.

Panjangnya 9km, lebih kurang 2.6 km ialah elevated road, yang paling tinggi lebih kurang 60 meter (196 kaki). Tinggi kan!!

Dari Selayang, merentasi Hutan Simpan Kanching menuju ke Sungai Choh dan Serendah...ibarat membelah kabus yang muncul selepas hujan, nak kata membelah awan tu, macam tak tercapai pulak..

sumber: nst 

Kalau tengok gambar, memang nampak gayat tapi rasa best lak lalu atas ni...tenang je dikelilingi kehijauan.

dari Selayang ke Serendah

time balik ke KL, baru nampak tiang-tiang...fuh, fuh..
 
dari Rawang ke Selayang

Pemandangan hutan sangat cantik. Very scenic.

sempat snap!!

Pokok Giam Kanching @ Merawan Kanching 
yang hanya tumbuh di sini, tiada di tempat lain di dunia
  
Perjalanan sangat selesa. Sekejap je perjalanan Selayang-Serendah-Selayang. Engineering makes wonders.

28 comments:

  1. Memang cantik pemandangan dia.. Tapi Sha gayat.. berdebarlah masa lalu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok mmg gayat, tapi bila dah ada diatas, lupa dah tiang2 kt bawah..

      Delete
  2. Cantiikkkkkkk nak kena try kalau pi KL nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan merentasi hutan & bukit..cantik view hutan..

      Delete
  3. KAK PINDAH DARI SELAYANG KE SERENDAH NOHAS...MMG LALU SINI SELALU JIMAT MASA

    ReplyDelete
    Replies
    1. perjalanan bertambah mudah Selayang-Serendah..mmg jimat masa..

      Delete
  4. Kena mencuba juga satu hari nanti...

    ReplyDelete
  5. Indeed, engineering makes wonders :)

    Pokok Giam/Merawan Kanching? First time dengar nama tu, cantik pokoknya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk pun first time dgr nama pokok ni...mmg cantik...jalan ni direka khas supaya tak banyak affect pokok2 hutan..

      Delete
  6. Replies
    1. tgk gambar mmg rasa ngeri tapi bila dah ada atas ni, terlupa kt gmbar..hihi..

      Delete
  7. Siyes cantikk, mmg nak kena lalu ni, menikmati pemandangan yg indah ni.
    Gambar no 4 tu cantik sangat, nmpk hijau Ada mendung camtu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa ni dah mendung, dkt nk hujan..ya, recommended..

      Delete
  8. pokok ni satu2 nya ada kat dunia.. tak pernah lalu lagi selalu lalu highway latar je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. drpd maklumat (internet), pokok giam kanching ni cuma tumbuh di sini saja, tempat lain takde..

      Delete
  9. kalau dr utara boleh lah ubah laluan masuk sini hehee.. tol agak2 berapa nohas?

    ReplyDelete
  10. Belum pernah lalu..
    Tapi nampak cantik laluan tu. Yang penting jimat masa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekejap je dah sampai pekan Serendah..mmg jimat masa..

      Delete
  11. menakutkan je jalan kat atas ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok gambar mmg menakutkan, tapi bila dah ada kt atas, terus terlupa kt gmbar..hihi..

      Delete
  12. seramnyaaaaa sebab tinggi sangat tapi nak cuba hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nmpk seram tapi mmg rasa nak cuba...hihi..bila dah ada atas ni, tak terasa seram...

      Delete
  13. sungguh indah sekali jalan2 disitu..masih belum lagi melalui diatas.hanya melihat dr bawah sahaja...itupun rasa ngilu melihat tiang2 yg ada..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. melihat tiang2 dari bawah mmg rasa gerun..tapi bila dah diatas, tak teringat yg dibawah..hihi..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...