Saturday, January 11, 2014

Less havoc..the Sentul Park

Assalamualaikum...

Hi, anda kecewa? Statistik melaporkan 41% orang KL kecewa dengan kesesakan lalu lintas..ya, benar..stress woo..traffic jam kat KL..kalau hujan lagilah..

So, jangan stress2, let's unwind, rehat-rehatkan minda dari kesibukan kerja, kemacetan kotaraya, moh kita ke Sentul Park @ Sentul West..ketenangan, keheningan yang mendamaikan. Lokasinya di Jalan Strachan, off Jalan Ipoh...

Lokasi
Dengan keluasan 35 ekar, Sentul Park, dipenuhi dengan kehijauan semulajadi dan tasik yang mendamaikan..Ada juga bangunan-bangunan lama ala Inggeris, yang menggunakan 'facing bricks' (batu-bata merah), yang wujud sejak zaman British lagi. A perfect place for photo shoot..

a soothing welcome

the oasis of serenity








Japanese koi

kura-kura

Disini ada dua restoran iaitu SAMIRA by Asian Terrace, a Thai-Vietnamese resto dan Bistro Richard. Ada juga Sentul Koi Centre tapi macam dah tutup.


SAMIRA by Asian Terrace overlooking the lake
by the lakeside

Bagi peminat teater, stand-up comedy atau lain-lain performance, bolehlah ke KL Performing Act Centre (KLPac) disini.  Bangunannya unik, kombinasi lama dan baru.

bahagian depan bangunan KLPac





the facing bricks and the glass cladding
macam kat UK la
nice combination - old and new
Menurut wikipedia, bangunan lama ni dibina dalam tahun 1800. Ia sebenarnya ialah kilang papan. Dibom semasa perang dunia kedua dan kemudian dibina semula. Cantik kan kombinasi dua-dua bangunan ni, dah macam kat UK..

Apa ada dalam bangunan ni? Jom pi tengok sat..ada cafe, auditorium, halls..

santai habis - selipar, shorts, singlet, semua boleh pakai
What's in the house, babe? no,no..these were taken in Nov 2013..
mana yang best - kanan atau kiri? dua2 kan..
Selain bangunan ni, ada satu lagi bangunan lama English-style, dah usang tapi tetap menarik..

 

a photoshoot hot spot
Overall, tempat ni still KL's best-kept secret, tak ramai pengunjung, tak macam Tasik Titiwangsa atau Tasik Perdana..less havoc, havoc. For KLites, check it out..

71 comments:

  1. salam pagi...cantik ya tempat ni...mungkin dh pernah sampai tapi lalu2 saja x singgah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam pagi juga..ya, memang cantik...nanti boleh singgah..

      Delete
    2. mai singgah sini lagi...cpt sampai sentul park.

      Delete
    3. jalan2 secara maya..memang cepat sampai..pakai klik2 saja..hehe..

      Delete
  2. Mantap deh tempat nya .. saya suka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, benar..boleh singgah..tq Rezky

      Delete
  3. Cantik tempat ni nohas... yalah macam kat UK... ingat nak cadangkan pre-wedding adik saya kat situ lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. good idea, photoshoot wedding di sini memang menarik..sbb cantik dan byk props boleh jd background..

      Delete
  4. Memang nampak cantik dan mendamaikan tempat ini...bunda belum pernah sampai lahi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, benar..mendamaikan sbb tak berapa ramai org...

      Delete
  5. ya memng stress..walaupun x duk lama kat kl..tapi jem bleh buat saya gila..
    owh memng hidden tmpat ni..menarik..bleh p ni..klau jalan2 di skitar kawasan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun stress, masih ramai yg nak berkereta di KL ni, jem ni perkara biasa di ibukota2 dunia..hehe..park ni tak ramai yg tahu, kecuali pengunjung KLpac..

      Delete
    2. ha..ha.. stress di jlan raya pkara biasa..tambah ni kota2 besar..kena byakkan bsabar la..
      dan salam maulidul rasul.
      selawat ke atas rasullah saw... :)

      Delete
    3. Salam Maulidur Rasul to you too...ya, enjoy the 'jam time', create aktiviti masa jem..tapi sekrg dah ada smartphone/android, internet on the go, jem pun dah tak kisah kot..boleh layan internet masa jem...my ofismate siap tonton drama lagi..haha..

      Delete
    4. yg itu betul sis..
      ya kalau jem lama sangat..memnag smart fon adalah peneman setia :) ha..ha..

      Delete
  6. Bleh tgk gmbr pun cukup la...suasana nmpak nyaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang nyaman..dgn burung2 berkicauan..

      Delete
  7. Terasa nyamannya bila melihat gambar-gambar yg ditepek.
    Bangunan pula ala-ala inggeris kakak perhatikan.
    Kalau dpt beriadah pun seronok macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangunan ala-ala Inggeris masih lagi dikekalkan..itu yg uniknya Sentul Park ni...tak nampak pulak org beriadah di sini, tak nampak jogging trek, mungkin sbb taman ni besar sgt, tak habis cover lagi...

      Delete
  8. KL jem - alah bisa tegal biasa....eksyen sbb rumah 5km dari opis. Trafik light 2 ajer...Cer opis kat GT....
    Nak masuk KL atau keluar KL centre jem - itu mmg luar biasa, (study case masa duduk cheras bt 9 and meru...azab rasanya)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..dah ada experience lah mengharungi trafik jam kt KL, dulu berulang dari Semenyih 80 kilo pergi balik, keluar rumah lepas subuh, balik lepas isyak..keluar gelap, balik pun gelap..stress tahap gaban...

      moral of the story: cari rumah dkt ofis, kalau boleh jalan kaki lg bagus..eg. RAH apartment..hehe..

      Delete
  9. wah tak tahu pun ada tempat yang nyaman dan cantik macam ni... promosi tak kuat ke atau tak ramai yang tahu. sesekali santai ditempat nyaman macam ni bestnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini sebenarnya private park belongs to YTL and is part of Sentul West development, sekarang ni public boleh masuk, in the future belum tahu lg, maybe exclusive utk Sentul West residents...memang nyaman..tak ramai orang..

      Delete
  10. Woohoo... knape sebelum nie tak tau kat kl ada tempat menarik camnie ek...
    Adakah kerana kurang promosi?
    Errmm... kena pegi nie... Thanks nohas..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome..memang takde promosi sbb private park...part of YTL's Sentul West development..

      Delete
  11. adoii..moon anak jati KL tapi sayangnya xpenah tau tempat ni..muahahaha kesian sungguh kan kan...

    ok dah tau ni... nak paksa adik suruh dia bawa ke situ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. marilah kita explore KL..akak pun dah lama duduk KL, byk tempat tak gi lagi..

      Delete
  12. Malu nyer den... kenapa boleh tak tahu akan kewujudan Sentul Park ni :D
    Bagus untuk bersiar2 nie .. lepas kerja tau hujung minggu bersama keluarga :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sentul Park ni tak le famous mcm Taman Tasik Titiwangsa dan Perdana..memang bagus utk bersiar-siar bersama keluarga sbb tak ramai orang, tak sesak..

      Delete
  13. cantik tempatnya....... ingatkan kat oversea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik dan tenang...bangunan lama tu English design, nampak cam kat oversea..

      Delete
  14. Bestnya tpt..macam oberse pulak..Langsung tak rasa macam kat mesia..hope one day boleh jengah lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. design bangunan tu yg nampak mcm kat oversea..pegi lah singgah sebelum jadi private property...

      Delete
  15. tak macam kat malaysia...cantik,,damai sgt...

    ReplyDelete
  16. Cantik..yg sya tau tmn tasik titiwangsa je la yg ada kat kl tu..rupanya ada yg lg cntik ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg famous kat kl - tmn tasik titiwangsa & tasik perdana. Sentul Park is a private park tapi org ramai boleh masuk..memang cantik & tenang je suasananya...

      Delete
  17. Replies
    1. w'salam..ya, benar, cantik tmn ni dan mendamaikan..

      Delete
  18. Cantiknya...mcm kat luar negara pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, bangunan KLPac yg mcm kat luar negara..

      Delete
  19. Eh really? In KL have places like this? Awesome ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. true indeed..come here and immerse yourself in its serenity and tranquility..peace yo!

      Delete
  20. Salam, kagum sangat dengan keindahannya, tringin nak tgk live :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..boleh jalan2 bawa keluarga bersiar-siar..sangat nyaman..

      Delete
  21. cantiknya tmpt ni. mesti ajak husband pergi =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, highly recommended for peaceful, leisurely walk around the lake..

      Delete
  22. masih ada tempat utk warga kota melepaskan tekanan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..tempat yg tenang utk mengurangkan stress..

      Delete
  23. Kakak dtg lagi menjenguk Sentul Park yg mendamaikan ini..

    ReplyDelete
  24. Cantiknyaaa..best utk photoshoot ni. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, memang best utk photoshoot di sini..

      Delete
  25. salam. boleh tak nak tanya. tempat photoshoot yg selalu org pegi tu ? yg dia macam ada daun2 menjalar keliling pagar. Alah macam mana nak terangkan ni :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..kaw taman ni luas, akak cuma jln2 sekitar tmpat ni saja..ada lagi seberang tasik, mungkin ada kat situ kot...sbb nampak dari jauh ada buaian...mcm menarik je..

      Delete
  26. kalau buat photoshoot katb sini kena bayar tak ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure pulak, tapi kena minta permission dari YTL..

      Delete
  27. salam sis ,masuk kena bayar ke?

    ReplyDelete
  28. Salam. Saya tadi ada pergi ke tempat ni, then ada guard cakap tak boleh masuk ke Sentul Park. Kena ada permit/pass baru boleh. Then nak tanya macam mana u boleh masuk eh ? If ada any extra info, tolong inform :) Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Masa saya masuk dulu takde pula kena tahan dgn guard di entrance. Mereka beri laluan, angkat palang, then lalu saja. Mungkin sekarang, peraturan dah diketatkan. Setahu saya, kalau nak buat photo shoot di Sentul Park, memang kena minta permit/pass. Di kawasan ni, ada KLPac and satu restoran Thai/Vietnam, that's means public boleh masuk tanpa permit/pass..


      Delete
  29. salam.. nak tanya, sekarang ni kalau nak masuk buat photoshoot memang kena permission atau masuk saja sbgai guest?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..kalau nak buat photoshoot, lebih baik minta permission...

      Delete
  30. Salam, nak tanya. Kalau nak buat photoshoot dengan sape sy nak mintak permission ye? ada contct number x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..boleh try minta dgn developer of Sentul West, YTL Land & Development, boleh ambil di website Sentul West..

      Delete
  31. kena bayar tak nak masuk ke Sentul Park? sebab nampak kat Google Maps jalan masuk ada pak guard jaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ada pondok guard kt entrance, tapi nak masuk tak kena bayar..

      Delete
  32. public boleh masuk ke kalau nak ambil gambar

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh rasanya..walaupun ada guard kt entrance, cuma brtau nk gi tasik or klpac..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...