Friday, January 31, 2014

Makan Nasi..

Sekali-sekala, bertukar selera tapi makan nasi juga..makanan ruji..

1) Hadramawt, Jalan Ampang

Restoran ni ada cawangan di Chulan Square, Jalan Raja Chulan. Yang ni lagi besar dan luas kawasannya, parking pun banyak. Tagline - the best Yemeni and Arabian food in town.


deko - very Arabian mood

Atas suggestion waiter, order this Lamb Zurbian - 'special rice and lamb mixed and cooked together with very special spices'

Lamb Zurbian
Ingatkan seketul je lamb nya, rupa-rupanya sampai tiga ketul..jenuh nak perabihkan..besar juga portionnya..

bukan satu, rupanya tigaaa..

The verdict: Terasa rempah-ratusnya..nasinya lembab2 sikit, mungkin ada yoghurt or something else..makan banyak, rasa kembang tekak..elok order iced lemon tea..

2) Restoran ZK, Jalan Kampung Attap

Restoran ni memang famous, masuk Majalah 3 lagilah bertambah famous..

beratur..pemandangan biasa di restoran2 nasi kandar yg famous
What we ordered? for sure, kari kepala ikan..
signature dish
sambal sotong
standard side dishes
The verdict: Licin, hingga menjilat jari..fingers licking good.

3) Gerai tepi Jalan Nipah, off Jalan Ampang..

Pergi ambil gambar site, tiba-tiba ternampak gerai ni di seberang jalan. Singgah untuk breakfast...makan nasi lemak bungkus..

makan nasi lemak sebungkus dan milo panas..
Gerai ni diuruskan oleh dua orang warga emas suami-isteri..sambil-sambil makan, bersembang-sembang dengan makcik tu..

Saya: Nasi lemak ni makcik buat sendiri ke?

Makcik : Hmmm..ya. Kenapa tak sedap ke?

Alamak, direct sungguh soalan..tapi memang kurang sedap pun..haha..mcm tau-tau je..atas meja yang nampak penuh mcm penuh tu..ada kuih lepat pisang, pulut panggang, karipap dan kek marble..lepat pisang OK, pulut panggang not OK, yg lagi dua tu, tengok dari rupa paras..tak menarik minat untuk dicuba..

Ada juga menjual lauk-pauk nasi campur..'masak guna dapur arang'..makcik tu siap beritau..beli pulak nasi bungkus untuk lunch..nasi lagi..tapi memang sedap lauk-lauknya...

Nak pergi mencuba? Landmarknya..ke sebelah kanan the South Korean Embassy..hanok building ni..


Kalau pergi lagi ke sini, kalau tengok gerai ni tak ada, maknanya tanah kosong dibelakangnya dah nak dimajukan....alamak, sedihlah pulak mengenangkan mokcik dan pokcik tu..dah lebih 30 tahun berniaga di situ..really, can't do anything..

36 comments:

  1. salam pagi nohas...selamat bercuti...rasanya pernah makan nasi arab kat hydramwt ni...nasi arab yg lemak n masin sakit....cuti2 ni masak sendiri kot nohas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat malam, kak...nasi mandy tu kot..memang selalu makan nasi mandy, ni saja nak try yg lain pulak...cuti2 ni, kalau ada dirumah, masak sendiri..lagi best kan..

      Delete
  2. Pagi ni makan Nasi Kerabu di Selero D'Timur di premis baru Ayer 8, Presint 8, Putrajaya. Mungkin tempat baru, tak ada orang sangat. Tempat yang selesa, makan-makan sambil mengadap tasik dan Masjid Besi....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh try nanti..kalau gi Putrajaya selalu makan di Presint 15..presint lain tak berapa familiar sangat..boleh sesat...memang menarik..view mengadap tasik dan Masjid Besi..

      Delete
  3. Nasi kandar ZK... perghh beratoq panjang nyerr... sedap sangat ke nohas?

    Ermm.. dekat jer nak try pun... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Personally, gulai kari bagi saya semuanya rasa sama je..kedai mamak sebelah office saya pun sedap juga karinya..hehe..

      saja nak try sekali...

      Delete
    2. Errmm.. belum try acikidah punya kari lagii...!! malatopp.. kebabomm! :D

      hik3x... puji diri sendiri...

      Delete
    3. ada baca entry idah masak kari..memang meletopp...

      Delete
  4. Selamat bercuti, baru perasan, bapa saya ada cakap bila nak bawa dia makan kat hadramwt mssa on the way pi kenduri kawin kat bora ombak. Yang lain tu tak familiar tapi sedap curry kepala ikan tu :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat bercuti...hadramawt ni ada dua cwgan - Jln Ampang and Chulan Square. Ada juga kedai lain namanya Wadi Hadramawt...memang sedap curry tu.,boleh try..

      Delete
  5. fuh besar betol kambing tu. kalau saya lepak kedai arab selalu pergi andalus je. sbb mmg port kat situ. ataupun kat marosh kg baru tu. layan2 shisha. tp restoran yg dlm entri ni tk pernah pergi lagi.
    bagus lah penulisan pasal makanan ni. kalau jadi penulis kat blog http://iluvtour.com pun best ni. blog pasal food and travel. jemput lah singgah ye. slaam kenal! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal, tq for visiting here..Andalus dan Marosh tak pernah pergi lagi..InsyaAllah, akan check out tempat ni..sekali-sekala je tulis tntang food and travel..

      Delete
  6. Tak pernah makan nasi arab ni... tak suka baunya... South Korean Embassy ni dekat dengan Gleenegle hospital tu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bau rempahnya kuat..ya, betul, embassy ni belakang Hospital Gleneagles Jln Ampang...

      Delete
  7. Wah beratur panjang. Sambal sotong tu nmpk sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang selalu mcm nilah di kedai nasi kandar yg famous..sambal sotong tu memang sedap..

      Delete
  8. Replies
    1. signature dish tu..diorder oleh semua pelanggan..

      Delete
  9. Kalau kakak pun prefer makan nasi bila lapar tapi kadang terpaksa ikut selera anak-anak..
    Walau nasi lemak tu kureng mungkin tapi kakak tengok sebab berbungkus daun pisang mesti aroma daun pisang melekat.. best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi ni mengenyangkan..org utara cakap kejap perut..ya, betul, nasi lemak bungkus daun pisang memang tidak dapat ditolak,,

      Delete
  10. Nasi Arab ni kureng sikit tapi tenguk macam sedap je. Kedai nasi kandar ZK tu yang masuk dalam TV3 hari tu ke? Fuh tenguk kat tv dia masak satu kuali besar gulai kari dia... fuh nampak sedap je. Tapi nasi lemak dalam daun pisang tetap lagi sedap. Apa lagi kalau sambalnya sedap, nasinya rasa lemak santannya terasa bukan setengah orang buat nasi lemak tapi nasinya tak rasa santan pun rasa nasi puteh je. Taulah kelapa mahal tapi kalau tak ada santan itu bukan nama nasi lemak baik jual nasi puteh je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi ni banyak rempah-ratus, kalau nasi mandy boleh tahan lagi...ya, betul, yg masuk TV3 Majalah 3, memang besar kualinya..nasi lemak bungkus daun pisang tu memang kurang santan dan kurang lemak..nasib baik, lauk nasi campurnya sedap..

      Delete
  11. semuanyer sedap2 nih..lapo...paling best nasi arab tuh terlior nengoknyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling best kari kepala ikan..nasi arab tu kureng sikit..dah mcm nasi org dlm pantang..banyak sangat rempah-ratusnya..panehh...

      Delete
  12. wahhh makan, makan, dan makannns.., nyum nyummmm

    ReplyDelete
  13. suka nasi arab...sehari kenyang kalau makan... lagi pulak dengan kambing :P heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, nasi arab ni mengenyangkan..sbb portion yg besar...

      Delete
  14. Kari kepala ikan dan sambal sotong mengancam sangt...lapar ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua2 tu sedap..tapi cukuplah sekali makan kt sini..dua orang makan kena RM80...huhu..

      Delete
  15. Orang yang duduk ampang pun tak pi makan lagi kat situ hahahahaa :D

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...