Thursday, May 7, 2015

Menara Darussalam, bukan di Brunei

Assalamualaikum...

Jom kenali Menara Darussalam, bukan di Brunei ya, tapi dengar namanya saja, dah boleh teka siapakah pemiliknya. Lokasi yang sangat strategik, di Jalan Pinang, dekat sangat dengan KLCC, sebelah KL Convention Centre dan Aquaria.

Menara Darussalam

Bangunan ni ada dua fungsi: hotel dan pejabat. Dari tingkat 3 - 15 untuk pejabat. Tingkat 17 - 38 ialah Hotel Grand Hyatt KL. Entrance ke hotel dari Jalan Pinang. Untuk ke pejabat, entrance nya di bahagian belakang, kena lalu tepi KL Convention Centre.


Di Grand Hyatt ni, ada kedai gunting rambut tertua di dunia. Kedai yang ada lampu pusing-pusing kaler putih/merah/biru tu ke? nehi, nehi...nama kedainya Truefitt & Hill, est 1805 St James, London. Tuanya, dah berusia lebih 200 tahun..


Di ruang lobi, takde front desk. Semua urusan check-in dilakukan di sky lobby di tingkat 38. Ada express lif khas untuk hotel guests.

front desk @ 38F

Di tingkat bawah, cuma ada ballroom dan restaurant JP Teres.
 decoration sempena CNY

Kaligrafi Ayat Seribu Dinar

 JP Teres - indoor

JP Teres - outdoor

  Grand Residence - bilik-bilik seminar yang sangat 'grand'



design swimming pool yg unik
 

THIRTY8 Restaurant & Lounge - 'open kitchen' concept

tempat bersantai




dining area

Mari tengok guestroom pula - yang ni 'diplomat suite'


bathroom with a premium view

- jom check-in -

32 comments:

  1. memang ekklusif
    bilik mandinya tu memang rasa tak gamak nak mandi
    even memang orang dari luar tak nampak kan, hihiks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa seriau je, rasa mcm ada orang intai..hihi..

      Delete
  2. HMM..RASA XMAMPU NAK CEK IN..NI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun sama kak, mampu tengok je..nak check in, fikir dua tiga kali..

      Delete
  3. Sultan Brunai punya ker? Alahai, bilik mandi nya rasa tak sanggup nak mandi.
    Dah tentu-tentu mahal harganya kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..clue dari namanya...harga standard 5-star hotel di kwsn KLCC..check kat agoda, dari RM500++ semlm...perghh..tak sanggup nk check-in..

      Delete
  4. hihi bathroom die tu walaupun org x nampak, macam segan pulak nak bermandi mandian open air gitu :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita biasa dinding bathroom tertutup..yg ni glass wall, walaupun di tkt atas, rasa mcm ada org teropong je..haha..

      Delete
  5. Setiap pagi saya lalu depan bangunan ni lepas turunkan Ojet di Twin Tower... tapi tak tahu namanya Darussalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhg ofis je guna address Menara Darussalam, hotel tak guna address tu..

      Delete
  6. Replies
    1. deco yg lembut, more pastel n natural colour..

      Delete
  7. Boleh berenang ker di swimming pool tu :- ) :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ..ada dua lapis, yg bhg tengah besar sikit, nak berenang beria-ria rasanya limited sikit tmpatnya..

      Delete
  8. sesaja nak check in hotel kat k.l macam tak je rasanya...tapi kalau dapat sponsor attend kursus kat tempat macam ni memang menarik sesangat :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..kalau ada sponsor buat seminar kat sini, memang best..

      Delete
  9. nice view dan selesalah klu nak bersantai . berapa lah agaknya pernight ni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau new year n 31 Ogos memang hotspot utk tgk bunga api..harga std 5-star hotel di klcc..RM500-600 pernight..mahal giler..

      Delete
  10. cantik bilik dia.. tapi mahal bebeno..

    hari tu lalu terperasan gak. tergerak gak dlm hati.. ni sultan brunei punya kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilik2nya tastefully furnished..room rates jarang ada yg rendah, RM500 and above...nama yg very glaring..

      Delete
  11. Kna gi tingkat 38 nak,check in?! Mak aaii..gayat eeii..tgk gambar jadi laa..kompom mahal beribu riban..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sky lobby..huhu..mmg tinggi..saya pun masuk sbb ada kerja... nak check in, takde le kot..beyond budget..

      Delete
  12. view dia memang cantik sesuai dengan ketinggiannya...gayat bunda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. view KLCC..mmg gayat..intai2 sikit je kebwh..

      Delete
  13. oh wow... luxurious betul, how's the food? :3

    ... bilik mandi dia tu pulak, *gulp*, tak sanggup nak guna, rasa ralat yang amat hehe X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. the food? tak pernah rasa lg..hehe..tak pernah check-in di sini..bathroom with glass wall...tapi tingkat tinggi2 takde org nk intai..hihi..

      Delete
  14. Nak check in gak, tapi duit tabung belum cukup ;)
    Cantik kaligrafi ayat seribu dinar tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghh..lebih baik buat benda lain ngan duit tabung tu..hihi...tak sanggup saya nak check in kat sini..hehe..

      Kaligrafi ayat seribu dinar tu unik sikit..diukir diatas jade..

      Delete
  15. Bestnye..nak buat bathtub umah cmtue la..jadi la..nak check in xmampu..
    jemput ke.blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je..tapi jgn buat glass walls..hehe..tq for visiting here..

      Delete
  16. Salam. Hee nyaman dan luxury ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang nyaman dan luxury...berbaloi dgn harganya..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...