Tuesday, October 27, 2015

Espresso (/ɛˈsprɛsoʊ/, Italian: [esˈprɛsso])

Espresso is coffee brewed by forcing a small amount of nearly boiling water under pressure through finely ground coffee beans. Espresso is generally thicker than coffee brewed by other methods, has a higher concentration of suspended and dissolved solids, and has crema on top (a foam with a creamy consistency). As a result of the pressurized brewing process, the flavors and chemicals in a typical cup of espresso are very concentrated (source: wikipedia)

Suka kopi yang macamana? black, stirred not shaken..aisshh..dulu minum kopi kampung je, sekarang macam-macam nama..huhu



45 comments:

  1. mesti sedap dapat minum kopi yg pelbagai jenis ni xboleh lawan kopi asli yg didoreang ni kisar sendiri tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopi asli rasa kopi sebenar..authentic..

      Delete
  2. hissh typing error ler pulak..digoreng tu..

    ReplyDelete
  3. dulu kopi sehinggit setengah je makk, skrg kopi lapan hinggit tuuu., hehe2

    ReplyDelete
    Replies
    1. inflasi + imej baru..rebranding..hehe..

      Delete
  4. Bunda kurang minum kopi..apa2 kopi pun....bukan tak minum langsung... kopi pun ada banyak kebaikannya....

    Sebab bunda susah nak tido...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopi ni byk cafein, buat kita segar n susah nak tido...sekali-sekala takpe..

      Delete
  5. Betullah... dulu minum kopi hang tuah je skrg dah macam-macam... siap berlorek2 dan bercorak2 lagi atasnya... tapi saya tak selalu minum kopi nohas... sebab sering buat saya sakit tekak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, skrg ni kopi ada lorek2 atasnya..dulu kopi hitam je..tak menarik..hihi..

      Delete
  6. Haha.... feeling urban gitu kan kak...
    Padahal kopi je kan...
    Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa mcm urban sebut benda2 tu..hihi..padahal kopi yg sama je...wal hasil balik asal..

      Delete
  7. semua pun suka
    kopi kampung ke, kopi urban ke, nescafe pun boleh
    semua kat atas tu, saya x pernah try lagi breve

    ReplyDelete
    Replies
    1. americano n breve tak pernah cuba..nescafe dah tak boleh minum, pening kepala..yg lain Alhamdulillah..masih boleh lagi..

      Delete
  8. Kopi zaman ada atok-nenek kakak dulu minuman biasa
    Sekarang bila dah masuk restoran besar harga dah berganda-ganda
    Sebab nikmatnya pun dah luarbiasa juga kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg harga kopi kt cafe cam boleh beli nasi bungkus..hihi..kalau beli nasi boleh kenyang sampai petang...betul tu, kak..dah campur mcm2 foam le, nak lorek2 lagi..haha..

      Delete
  9. Saya suka latte dan mocha..
    Cappucino tak berapa masuk sbb cepat muak maklum tekak org kampung... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. singgah..salam Jumaat tuan Tanah.. :)

      Delete
    2. Salam Jumaat..thanks singgah dua kali kat sini..tuan tanah bizi sket..hehe..

      okla..suka latte and mocha..sesekali layan cappucino..

      Delete
    3. tauu busy..heehe.. tu yg takdo entry baru..... :)

      Delete
    4. in shaa Allah, dlm proses..jalan2 singgah umah orang dulu..hihi..

      Delete
  10. Iced Cappuccino for me, with less foam please~ X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana boleh less foam, tak best le nanti..hihi..

      Delete
  11. Salam singgah hari ni. Doakan yang baik2 aje for u. Tq sudi ke blog KA jg. KA suka apa sja kopi janji orng yang buatkan he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukran..bestkan kalau ada orang buatkan kopi..

      Delete
  12. Lebih suka Kopi kampung baunya emmm bila dibancuh rasa harum semerbak bau kopi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopi kampung tak terlawan keharuman bau kopinya..buat pekat2, cicah biskut mayat...hehe..kenangan zaman kanak2..

      Delete
  13. kopi bila dikomersialkan harga mak aii punyalah mahal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..harga kalah makan nasi campur..hehe..secawan seploh hengget..

      Delete
  14. Kakak sesaja datang menjenguk mana tahu ada cerita teh pulak hihi..
    Tengok kopi aje:)

    ReplyDelete
  15. kita peminat kopi...tp dlm byk2 kopi, kita paling suka chocolate cappuccinno... unik sgt, ada rasa kopi+susu+choc....feveret! hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopi n chocolate...pernah jg minum..memang unik rasanya..

      Delete
  16. lebih biasa minum teh,tapi ssekali layan kopi memang best juga...tapi slalu pilih mild je...caramel macchiato,cappucino....espresso semata mmg tak tertelan...kopi muar 434 best jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka dua2 kopi n teh..tak pernah lg rasa kopi muar 434 tu..kopi asli memang sedap...

      Delete
  17. saya suka yg asli yg aromanya sampai jiran2 pun bau ... hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopi yg asli memang terbaik..buat pekat2, cicah biskut..nikmat..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...