Tuesday, July 19, 2016

BeRaya lagi?? Mari membeli lemang...

Assalamualaikum...

Apa khabar semua? Dah puas makan ketupat, lemang, rendang?  Belom lagi??..huhu...samalah kita...hehe..

Masih lagi mood berhari raya...

Hari Ahad lepas, nak gi beraya rumah pakcik di Sungai Pusu, ikut jalan Taman Dato' Senu, lalu depan gerai lemang Brader Lan ni..


Teruja!!!...mak suruh berhenti, nak pi beli, tapi rendang/serunding tinggal kat rumah (sebab tak plan nak beli lemang)..so, tak jadi beli...tapi masa balik, singgah jugak beli..

 
 aktiviti membakar lemang


Tak reti beli lemang dalam buluh macam ni, selalu beli yang dah siap potong.  Belasah je, nak beli sebatang je, sib baik depa belah kat situ juga, nampaklah lemangnya, elok masaknya...sebatang RM13..

Lemang Brader Lan ni memang setiap tahun, berniaga di sini, kira otai lah ni..

rendang pun ada dijual, yelahh kan, selalunya begitu,
dah jual lemang, lengkap sekali dengan rendangnya
tak bertanya pulak harganya 

Dah siap beli, nampak pulak gerai ni...sebelah-menyebelah je..

 berapa ramai daa..Lan yang jual lemang..
ke sama tokey, lain brand..ada tambahan al-azim
entahlah, malas nak bertanya, lemang semuanya sama je kan...

ke, ada yang tak sama?

Huhu..malam Sabtu lepas, ada jamuan hari raya, depa beli lemang daun lerek ni..memang sedap rasanya...tapi isinya tak mampat, tak macam guna daun pisang.  

Daun lerek ni daun pokok hutan..selalunya orang asli pi cari daun ni dalam hutan..


 daun lerek
gambar ambik dari krttamanmaranjaya

 lemang daun lerek

sumber: kosmo online

Tak payah belah buluh lemang, cuma tarik je tangkai daun yang terjuntai, terjuloq kat luar, unik kan, buluh lemang boleh di'recycle' untuk raya haji pulok..hihi..


Alhamdulillah, dapat rasa dua jenis lemang...kena strict on diet lepas ni..kurang-kurangkan karbohidrat...huhu..

Till then, raikan Syawal yang masih berbaki...

38 comments:

  1. 1st time tengok lemang daun lerek...rasanya beza tak dengan yang daun pisang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak banyak tempat jual lemang ni..rasanya, sedap sikit dr lemang daun pisang..

      Delete
  2. Ooooh... baru kakak tahu. Pandai juga yg guna daun lerek sebab boleh jimat buluh sebab boleh recycle. Kakak tak pernah jumpa yg ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lemang daun lerek ni tak banyak tempat yg jual...ya, betul, jimat buluh, sbb boleh guna 2 kali..

      Delete
  3. Selamat Hari Raya Nohas. Maaf Zahir dan Batin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya, Zana..maaf zahir batin..

      Delete
  4. 1st time tengok. bagus jugak ye. btw susah nak jumpa lemang yang sedap and berlemak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lemang daun lerek utk jamuan raya malam Sabtu tu, mmg berlemak, sampai berminyak-minyak kepala lemang..tapi sayang, banyak yg sedikit mantah, tak brp masak..

      Delete
  5. wahh, sedapnyaa.. selamat hari raya..")

    ReplyDelete
    Replies
    1. lemang & rendang, gandingan mantop..
      selamat hari raya..

      Delete
  6. sedapnya dpt mkn lemang n ketupat raya...tahun ni x merasa kena berpantang pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesihatan lebih utama, kak...in shaa Allah, lepas ni bolehlah rasa..

      Delete
  7. Akak... tips beli lemang ...
    Akak tekan kepala santan lemang tu kalau bounce balik - maknanya lemang tu masak.

    Lemang yg elok di masak juga - akk ketuk2 sikit nanti lemang tu turun sendiri - tak perlu belah ... dan x perlu daun lerek...

    Sekian dikongsikan ilmu lemang dari seorang atok kt kampung saya ...

    Kih kih kih... sejak dpt tips tu - tiada lagi masalah membeli dan membelah lemang ...
    Sebab setiap tahun sy mcm nightmare kalo kena task BELI lemang ... mcm2 hal - keras sangat lah. Tak masaklah... kang nak belah tangan luka kena buluh... mmg bnyk drama...

    Lps atok tu bg tips - alhamdulillah... tiada lagi drama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..mcm tu ke, thanks for the tips...mmg selalu belah buluh utk keluarkan lemang...tk pernah lg ketuk2, lemang keluar sendiri..

      ada jg drama membeli lemang..hihi..

      Delete
  8. Buluh lemang recycle biasanya lemang tak berapa jadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. patutlah lemang hari Sabtu tu, tak berapa masak..mentah dan berderai, tak mampat..guna buluh recycle kot..

      Delete
  9. selamat hari raya maaf zahir batin :) pendek2 ek lemang. belah kuala kangsar, panjang2 :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya, maaf zahir batin..

      oo..org kuale jg ke..akk tahun ni tk beraya di kuale..huhu..

      Delete
    2. aah kuale. kota lama. belah mana kualer tu? hihi

      Delete
    3. tak jauh..bkt kerajaan...ramai jg kawan2 yg duduk kota lama kiri...

      Delete
  10. jemput join GA sy :p

    http://www.akuseorangtraveler.com/2016/07/travelog-faghuzi-giveaway-by-aku.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..ada GA..nanti akk jengok ke sana..

      Delete
  11. tak sangka buluh lemaang boleh di kitar semula..hebat juga tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh recycle tapi kurang efektif, kata blogger nhhas diatas..

      Delete
    2. boleh la kalau untuk makan sendiri..jual tu boleh ganggu kualiti rasa.

      Delete
    3. betul tu, utk jual, kena jg kualiti..

      Delete
  12. Salam syawal sis.. mmg masih mood raya ni..cuma makan dah start kurangkan..hihi
    ohhh yg guna daun lerek tu mmg mertua sy guna utk buat lemang..baru2 ni buat kt kt kg Melaka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidilfitri, Atie...bila weekend, penuh jemputan jamuan raya, terlebih makan..hihi..

      oo..ada di Melaka, mudah dapat daun lerek ni..

      Delete
  13. Hihi Reen pun masih tak puas makan lemang dan ketupat palas.. Tak jumpa-jumpa lagi rumah yang ada ketupat palas.. Teriginnya nak makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jrg jumpa jamuan raya yg ada ketupat palas...kena beli sendiri nampaknya..huhu..

      Delete
  14. hujung-hujung syawal ni sedap pulak tengok lemang,maju bisnes brader tu..lemang daun lerek tak pernah pulak jumpa lagi,nmpak menarik gak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih lagi berjualan brader ni, permintaan ramai...lemang daun lerek ni sesetengah tempat je ada, belum meluas lg jualannya..

      Delete
  15. Woo, lemang daun lerek? Baru tau akan kewujudannya. Thanks for sharing the info sis! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. you're welcome..sesetengah tempat je ada lemang daun lerek ni, susah nak dapat daunnya...

      Delete
  16. x pernah mkn lemang guna daun lerek ni..unik

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...