Pek nga?? tak pernah dengar? ala..tempek-tempek atas belanga...nganga-nganga, suap ke mulut...hihi..
Lempeng lah.
Orang Kedah panggil pek nga.
Orang kuale panggil tempek.
Orang Korea panggil pajeon.
Mat saleh panggil penkek.
Semuanya, sama waktu dengan Pek Nga.
Sarapan hari Sabtu lepas - lempeng tepung gandum, dimakan dengan sambal tumis petai, dimasak sekali dengan kulit. Homemade pek nga...
lempeng tepung & sambal tumis
salad kobis ungu dan kobis bulat tu side dish, den yg buat
salad kobis ungu dan kobis bulat tu side dish, den yg buat
sambal petai & kulit petai
Yang ni hotel-made pek nga...lempeng kelapa makan dengan sambal bilis..
Sedappp..fingers lickin' good..omak den yang masak. Sejak datang tinggal kat rumah, ini kali kedua, bonda ku masak sambal petai macam ni, yang first time, dah habis disantap.
Maklumlah, bila weekend je, mak mesti teringat anak sana nak datang, anak sinun nak mai,..so, mak pun masak lauk kegemaran anak-anak..awal pagi dah masak..
Maklumlah, bila weekend je, mak mesti teringat anak sana nak datang, anak sinun nak mai,..so, mak pun masak lauk kegemaran anak-anak..awal pagi dah masak..
Teringat zaman kanak-kanak dulu, omak selalu masak sambal tumis petai stail macam ni. Kami adik-beradik bergotong-royong kikis kulit petai. Bila dimasak, rasa kelat-kelat sikit...menambah keunikan rasa sambal petai..
-----------------------------------
Yang ni hotel-made pek nga...lempeng kelapa makan dengan sambal bilis..
Sebenarnya, hari ni baru tau tentang pek nga, kat hotel ni, ada jamuan raya syarikat dari Kedah Darulaman, so depa pun guna vocab utara...pek nga nyok (lempeng kelapa) ditampal di belanga..
Lempengnya ok, ada kelapa parut tapi sambal bilisnya kureng sikit, terover masin, ikan bilisnya jenis besar, liat pulak tu..tapi Alhamdulillah, free lunch...tak semua makanan kat hotel tu sedap..kan..
Lempeng kelapa laga dengan sambal tumis memang dap dap dap!
ReplyDeleteMmg sedap..
DeleteLempeng?
ReplyDeleteyup, pek nga is lempeng..
DeleteBetulll... tak semua makanan kat hotel tu sedap, especially sambal dan bilis dia, pernah beberapa kali dapat yang terlebih garam dan bilisnya besar dan liat. Huhuh...
ReplyDeleteLama dah tak bikin pek nga, sedap dimakan dengan susu pekat manis ;3
Lempeng mkn dgn susu pekat manis pun best jg, teringat zmn kanak2..
Deletesambal kalau masin, ikan bilis liat, mmg x larat nk mkn..
pek nga atau lempeng..macam best ..nak buat juga la nanti
ReplyDeleteSenang membuatnya..
DeleteTak payah lauk lain...dapat sambal ikan bilis pun dah best...
ReplyDeleteKalau saya, makan cicah gula pun dah ok..
cicah gula pun sedap...
Deletewah sedapnya.... kalau kenduri kahwin lebihan kari yang tak habis semalamnya tapi dok perangat sampai pekat cecah dengan pek nga yang di buat nipis-nipis fuyoooo bertambah-tambah makan. Kadang-kadang yang simple-simple pun dah membangkitkan selera.
ReplyDeletelempeng makan dgn kari pun sedap..telan ai lio ni..hihi..
DeleteKalau keluarga kakak panggil lempeng. Tak kiralah just gandum aje ke letak kelapa parut ke, letak pisang ke tetap panggil lempeng. Tapi yg letak kelapa cecah sambal tumis kakak sukaaaa:)
ReplyDeletepelbagai jenis lempeng...yg selalu mkn dgn sambal tumis, lempeng tepung..mmg nyum, nyum..
DeleteSEDAPNYA PEKNGA CICAH DGN GULAI..PEKNGA NI TAMBAH SEDAP DIMASAKCAMPUR NYOQ KUKUQ YG SEDANG2 TUA..HEH..HEH..
ReplyDeleteDulu masa kecik2, mak selalu bubuh air nyoq muda + isi sekali, mmg sedap..
DeleteOrg kedah mmg selalu guna singkatan kan nohas
ReplyDeletePeknga mmg sedap kalau mkn panas cicah sambal
Kalau sambal petai mmg trlajak larisss
nama singkatan senang nak sebut..hihi..sambal petai mmg terlajak laris..bertambah-tambah makan..
Deletehaha first time dengar. tapi biasa makan lempeng. mak biasa buat lempeng kosong / lempeng keras ( yang memang lebih keras dari roti canai) cicah dengan gula. yummy
ReplyDeleteLempeng keras?? lempeng tepung kot..mmg sedap cicah gula..
DeleteLempeng memang sedap. Lebih-lebih lagi kalau mak yang masak. Huhu.
ReplyDeleteair tangan mak mmg sentiasa sedap bg anak2..huhu..
DeleteBetul..Betul..Betul.. =D
DeleteDimasak dengan kasih sayang..
Deletesedap sungguh
ReplyDeletesedap dimakan panas2..
Deletewahhh..first time dengar pasal pek nga..irda suka makan lempeng pisang..dekat cendol bakar kuala selangor ada lempeng pisang isi kelapa parut..sedapp sangat kak..wah rasa nak pergi hari ni juga..:)
ReplyDeleteakk pun first time dgr perkataan pek nga...hihi..lempeng pisang + kelapa parut...bakar dlm daun pisang..sedapnya..
DeleteHa ha ha ... pek nga rupanya lempeng tu. Hihihi
ReplyDeletepek nga and lempeng benda yg sama..versi utara..
DeleteSalam akak.. 😍😍
ReplyDeleteIngtkn apalah mende alah pek nga tu.. Rupa2nya lempeng.. Lady suke lempeng nyior.. Ltk nyior muda.. Lemak2 manis.. Mkn pagi mkn mlm mkn tghri ngn lempeng pun xpe.. Sedap.. 😍😍
W'salam LB..
Deletelempeng kelapa muda mak selalu masak masa kecik2 dulu sbb pokok kelapa belakang rumah je..sekarang dah tak merasa..huhu..beli kelapa muda, minum air sekali dgn isi..sedap..
pek nga ...tempek dalam belanga, dap nyer...
ReplyDeletedap kan Bunda, esp. mak yg masak..
Deletelama tak sebut peknga..
ReplyDeletesalam kenal dari www.mamajue.com
baru tau lempeng tu dipanggil peknga..
Deletethanks for visiting here..
dah lama x mkn lempeng ni..lagi sedap waktu bancuh tepung tu campur kelapa parut pastu cicah kuah kari..nyummeh
ReplyDeletelempeng + kelapa parut mmg sedap..lemak2 masin..gandingkan dgn kari, mmg yummeh the yummy..
DeleteHihi..unik bunyi pek nga tu,makanan simple tapi macam2 variasi dan flavours,mmg ssuai utk mnum pagi or petang
ReplyDeleteentahlah, dari mana asal usul perkataan 'pek nga' tu, dari Siam kot...hihi...lempeng pelbagai jenis, sedap dimakan pagi & petang..
DeleteCicah dgn gulai temenung (kembung)
ReplyDeletecicah gulai pun sedap..
Deleteorg perak pggil ikan kembung ikan temenung..