Thursday, July 28, 2016

Pek Nga

Dah jemu makan ketupat, lemang, kita makan pek nga pulak.

Pek nga?? tak pernah dengar? ala..tempek-tempek atas belanga...nganga-nganga, suap ke mulut...hihi..

Lempeng lah.

Orang Kedah panggil pek nga.

Orang kuale panggil tempek.
Orang Korea panggil pajeon.
Mat saleh panggil penkek. 
Semuanya, sama waktu dengan Pek Nga.
   
Sarapan hari Sabtu lepas - lempeng tepung gandum, dimakan dengan sambal tumis petai, dimasak sekali dengan kulit. Homemade pek nga...


lempeng tepung & sambal tumis 
salad kobis ungu dan kobis bulat tu side dish, den yg buat

sambal petai & kulit petai

Sedappp..fingers lickin' good..omak den yang masak. Sejak datang tinggal kat rumah, ini kali kedua, bonda ku masak sambal petai macam ni, yang first time, dah habis disantap.  

Maklumlah, bila weekend je, mak mesti teringat anak sana nak datang, anak sinun nak mai,..so, mak pun masak lauk kegemaran anak-anak..awal pagi dah masak..

Teringat zaman kanak-kanak dulu, omak selalu masak sambal tumis petai stail macam ni. Kami adik-beradik bergotong-royong kikis kulit petai. Bila dimasak, rasa kelat-kelat sikit...menambah keunikan rasa sambal petai..
-----------------------------------

Yang ni hotel-made pek nga...lempeng kelapa makan dengan sambal bilis..

pek nga kelapa & sambal bilis
ubi kayu rebus & kelapa parut manis
pulut tanak & ikan masin

Sebenarnya, hari ni baru tau tentang pek nga, kat hotel ni, ada jamuan raya syarikat dari Kedah Darulaman, so depa pun guna vocab utara...pek nga nyok (lempeng kelapa) ditampal di belanga..
 
Lempengnya ok, ada kelapa parut tapi sambal bilisnya kureng sikit, terover masin, ikan bilisnya jenis besar, liat pulak tu..tapi Alhamdulillah, free lunch...tak semua makanan kat hotel tu sedap..kan.. 

42 comments:

  1. Lempeng kelapa laga dengan sambal tumis memang dap dap dap!

    ReplyDelete
  2. Betulll... tak semua makanan kat hotel tu sedap, especially sambal dan bilis dia, pernah beberapa kali dapat yang terlebih garam dan bilisnya besar dan liat. Huhuh...

    Lama dah tak bikin pek nga, sedap dimakan dengan susu pekat manis ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lempeng mkn dgn susu pekat manis pun best jg, teringat zmn kanak2..

      sambal kalau masin, ikan bilis liat, mmg x larat nk mkn..

      Delete
  3. pek nga atau lempeng..macam best ..nak buat juga la nanti

    ReplyDelete
  4. Tak payah lauk lain...dapat sambal ikan bilis pun dah best...
    Kalau saya, makan cicah gula pun dah ok..

    ReplyDelete
  5. wah sedapnya.... kalau kenduri kahwin lebihan kari yang tak habis semalamnya tapi dok perangat sampai pekat cecah dengan pek nga yang di buat nipis-nipis fuyoooo bertambah-tambah makan. Kadang-kadang yang simple-simple pun dah membangkitkan selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lempeng makan dgn kari pun sedap..telan ai lio ni..hihi..

      Delete
  6. Kalau keluarga kakak panggil lempeng. Tak kiralah just gandum aje ke letak kelapa parut ke, letak pisang ke tetap panggil lempeng. Tapi yg letak kelapa cecah sambal tumis kakak sukaaaa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelbagai jenis lempeng...yg selalu mkn dgn sambal tumis, lempeng tepung..mmg nyum, nyum..

      Delete
  7. SEDAPNYA PEKNGA CICAH DGN GULAI..PEKNGA NI TAMBAH SEDAP DIMASAKCAMPUR NYOQ KUKUQ YG SEDANG2 TUA..HEH..HEH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu masa kecik2, mak selalu bubuh air nyoq muda + isi sekali, mmg sedap..

      Delete
  8. Org kedah mmg selalu guna singkatan kan nohas
    Peknga mmg sedap kalau mkn panas cicah sambal
    Kalau sambal petai mmg trlajak larisss

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama singkatan senang nak sebut..hihi..sambal petai mmg terlajak laris..bertambah-tambah makan..

      Delete
  9. haha first time dengar. tapi biasa makan lempeng. mak biasa buat lempeng kosong / lempeng keras ( yang memang lebih keras dari roti canai) cicah dengan gula. yummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lempeng keras?? lempeng tepung kot..mmg sedap cicah gula..

      Delete
  10. Lempeng memang sedap. Lebih-lebih lagi kalau mak yang masak. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. air tangan mak mmg sentiasa sedap bg anak2..huhu..

      Delete
    2. Dimasak dengan kasih sayang..

      Delete
  11. wahhh..first time dengar pasal pek nga..irda suka makan lempeng pisang..dekat cendol bakar kuala selangor ada lempeng pisang isi kelapa parut..sedapp sangat kak..wah rasa nak pergi hari ni juga..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk pun first time dgr perkataan pek nga...hihi..lempeng pisang + kelapa parut...bakar dlm daun pisang..sedapnya..

      Delete
  12. Ha ha ha ... pek nga rupanya lempeng tu. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. pek nga and lempeng benda yg sama..versi utara..

      Delete
  13. Salam akak.. 😍😍

    Ingtkn apalah mende alah pek nga tu.. Rupa2nya lempeng.. Lady suke lempeng nyior.. Ltk nyior muda.. Lemak2 manis.. Mkn pagi mkn mlm mkn tghri ngn lempeng pun xpe.. Sedap.. 😍😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam LB..

      lempeng kelapa muda mak selalu masak masa kecik2 dulu sbb pokok kelapa belakang rumah je..sekarang dah tak merasa..huhu..beli kelapa muda, minum air sekali dgn isi..sedap..

      Delete
  14. pek nga ...tempek dalam belanga, dap nyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dap kan Bunda, esp. mak yg masak..

      Delete
  15. lama tak sebut peknga..

    salam kenal dari www.mamajue.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru tau lempeng tu dipanggil peknga..

      thanks for visiting here..

      Delete
  16. dah lama x mkn lempeng ni..lagi sedap waktu bancuh tepung tu campur kelapa parut pastu cicah kuah kari..nyummeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. lempeng + kelapa parut mmg sedap..lemak2 masin..gandingkan dgn kari, mmg yummeh the yummy..

      Delete
  17. Hihi..unik bunyi pek nga tu,makanan simple tapi macam2 variasi dan flavours,mmg ssuai utk mnum pagi or petang

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah, dari mana asal usul perkataan 'pek nga' tu, dari Siam kot...hihi...lempeng pelbagai jenis, sedap dimakan pagi & petang..

      Delete
  18. Cicah dgn gulai temenung (kembung)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cicah gulai pun sedap..
      org perak pggil ikan kembung ikan temenung..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...