Tuesday, February 7, 2017

Akhirnya - Nasi Bamboo Sg Klah

 السلام عليکم ورحمة الله وبرکاته

Alhamdulillah, sekian lama menanti, akhirnya dapat juga menjejak kaki di restoran Nasi Bamboo @ Sungai Klah....di Sungkai, Perak Darul Ridzuan..negeriku..


Mudah je nak cari, lepas tol Sungkai, jalan terus sampai T-junction, corner kanan, jalan terus, akan nampak restoran ni di sebelah kiri, tak berapa jauh dari simpang tiga tadi..

Pergi hari Ahad, memang ramai sungguh pelanggan, bertali arus. Tapi sebab restoran ni besar, don't worry banyak seat..


Jom tengok apa yang ada..

  ini mesti beli - satu set RM2.50

 nasi putih dlm buluh, telur masin, ulam-ulaman,sambal belacan, sambal kelapa dan semangkuk kuah kari

 lauk tambahan - the kampung style

The verdict: oklah, nak kata sedap tu, so-so je
harga : semuanya RM20++

Ada banyak pilihan lauk-lauk tambahan yang lain - pelbagai jenis ayam bakar, udang/sotong bakar, kambing bakar..

  ada jual baju juga

Till then, penggemar makanan kampung, boleh singgah makan di sini, menyediakan lauk-pauk tradisi Perak.. 

44 comments:

  1. dekt gan rumah MIL, tp walupun dekat tak pernah singgah, tgok kereta full park smpai ke bahu jalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ramai pelanggan..nak merasa makan nasi bamboo..oklah jg..

      Delete
  2. Macam tak berbaloi je nohas ke sini... nasi buluh ni nasi putih biasa ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi putih biasa je..nak merasa, 'been there, done that'..hehe..on the way balik KL, singgah sini..

      Delete
  3. orang ramai,presentation menarik..tp biasalah popular tak semestinya menepati expectation kan,kalau ter-lalu bolehlah singgah nk merasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin makanan yg lain sedap kot..ramai amik ayam bakar, kambing bakar..ya, kalau lalu di sini, bolehlah singgah, melayan masakan kampung..

      Delete
  4. Kakak nampak siap ada jantung pisang lagi
    Sedapnya.. kakak suka masakan kampung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jantung pisang cicah sambal belacan mmg terbaik...masakan kpg mmg kena dgn nasi bamboo ni..

      Delete
  5. hihihi...sib baik akk bagi review "so so je"

    so tak ada lah urgent sangat saya nak singgah...
    hihihi.

    sbb lalu kat situ tiap minggu - teruja nak singgah - tapi tak tersinggah - singgah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiap minggu lalu sini, singgahlah..depa kata ayam bakar, kambing bakar sedap kt sini..masakan kt sini ok, sedap jg...tapi sebab pilih lauk yg biasa dimakan, tu yg so-so saja review nya..

      Delete
  6. MASAKAN KAMPUNG TAPI BYKPILIHAN SEDAP TU

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak pilihan lauk-pauk disini..rambang mata, pastikan lihat2 dulu sebelum buat pilihan..

      Delete
  7. Replies
    1. banyak pilihan lauk-pauk tradisional negeri Perak..

      Delete
  8. Sejak keluar dalam TV kisah restoran ni, bertali arus orang datang. Tapi pada saya takdelah spesial sangat... cuma nasi yang di masak dlm buluh dan lauk-lauk kampungnya je kan.... teringin jugak nak gi tapi rasa macam tak berbaloi je pergi semata-mata nak makan nasi dlm buluh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau driving ke belah2 utara, bolehlah pit-stop disini...kalau semata nk gi sini, mmg tak berbaloi..hehe..

      Delete
  9. Nampak sedap dan menarik... ada jantung pisang?? I loike~ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. masakan kampung semuanya..sedap jg..

      Delete
  10. mknan gini baru kena dgn tekak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. berselera makan lauk-pauk kampung..

      Delete
  11. tak pernah makan lagi nanti boleh cuba kalo pergi ke sana.

    ReplyDelete
  12. Ulam jantung pisang..ermm, suka.
    Nasi masak dlm buluh, tak penah makan. Tapi tmptnya nmpk menarik. Kalo ke sana bolelah singgah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi bubuh dlm daun lerek, kendian dikukus...bertukar selera, lauk kampung..

      Delete
  13. amboi nampak sedap menu dia. kedai pun besar dan selesa. insyaAllah kalo singgah perak ni boleh cuba ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai besar, mmg selesa..kena singgah..hihi...harus dicuba..

      Delete
  14. Salam Jumaat, menyinggah bila ada sedikit kelapangan. Lama tak menerjah. X sempat nak kejar N3 tp ingatan tetap ada ! tgk pic pun dh teruja ni he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hari Isnin...thank you terjah ke sini, sgt busy lately..update seminggu sekali je..

      masakan kampung mmg best..

      Delete
  15. Replies
    1. mmg besor..senang, tempat duduk banyak..

      Delete
  16. nasi buluh tu rasanya mcm lemang tak ? beza cuma guna beras dan pulut je kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm nasi kukus, lembut & berderai..seroii, kata org utara..

      Delete
  17. bijak owner dia buat keunikan. kalau bertandang ke kuala klah boleh singgah la

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kelainan, tu yg menarik...kena singgah, merasa sekali pun ok..

      Delete
  18. *mudah je nak cari, lepas tol Sungkai, jalan terus sampai T-junction, corner kanan, jalan terus, akan nampak restoran ni di sebelah kiri, tak berapa jauh dari simpang tiga tadi.."

    DARI UTARA ATAU DARI SELATAN?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua2, dari utara/selatan, ikut PLUS Highway, exit Tol Sungkai..

      Delete
  19. dikukus ke nasi tu? recycle lah ye buluh tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dikukus..lembut nasinya..
      ha'ah, buluh recycle..

      Delete
  20. ramainya orang. mesti sedap. teringinnya nak try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg singgah makan di sini, masakan kpg, sedap jg..

      Delete
  21. Nyum2...sedap ni.
    Presentation pun unik

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jg..harus dicuba jika ke utara..

      Delete
  22. bagi nina yg tak pernah makan ni nampak sedap lah.. sungkai ni ingat kolam air panas tu jelah.. suka ke sana dr lost world

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jg, masakan kampung...pernah sampai hot spring, tapi x masuk sbb tk plan nk gi, pakaian x sesuai..hihi...

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...