Friday, 22 December 2017

Soto Lamongan vs Soto Makassar

Salam Jumaat..

Siapa suka makan soto? semua suka kan...

Soto termasuk kategori makanan sihat, yang tak berat, enak dimakan bila-bila saja..

Kalau di Malaysia, soto biasanya berkuah sup jernih, dimakan dengan daging ayam carik, nasi impit, mi, bihun, ketiau, suun goreng, kacang tanah, sambal kicap...aahh..ngences..

Kali ni kita coba soto dari seberang..soto Lamongan dan soto Makassar. Lamongan di timur Pulau Jawa, dekat Surabaya. Makassar pula ibukota Pulau Sulawesi.

 Soto Lamongan di Taman Pelangi, Sentul

Banyak kali lalu di sini, banner ni seakan-akan memanggil-manggil...mari cuba, mari cuba..soto lamongan adik fani...

So, one fine day, di hari Sabtu yang panas, telah singgah di sini..

 bakso pun ada, macam-macam jenis
bakso beranak pun ada 

set soto Lamongan - memang dimakan dengan nasi
siap bagi kicap botol lagi

  soto nya - ada ayam, suun, telur rebus, sayur2

Kalau tengok dalam internet, ada yang dicampur nasi sekali dalam soto nya. Yang ni sib baik, dibagi asing nasi dan soto.

OK, meh kita makan. Tak tau nak cakap macamana rasanya, nak kata ada santan macam lontong, rasanya bukan. Check2 resepi, memang tak bubuh santan, ke ada rempah-ratus tersendiri.

#takmemenuhicitarasa   #kurengsikit

Jom kita try soto Makassar pula. Kali ni di cafeteria Majlis Perbandaran Subang Jaya.

Soto Makassar resipi keluarga To Durin


Soto ni tak makan dengan nasi putih. Sama macam soto biasa, ada nasi impit dan bihun. 

Rasa kuahnya lebih kurang sama dengan soto Lamongan. Bahan-bahannya pun sama - daging ayam, sayur2, ada kerupuk..

  
Sama jugalah...kurang sikit, tak memenuhi cita rasa...tak habis di makan..

Soto ini juga yang menambat selera...

  Soto Malaysia 

Rupa-rupanya ada banyak lagi variasi soto di Indonesia - soto Betawi, soto kudus,  soto Semarang, soto Ambengan - ya, harus dicobain..

24 comments:

  1. boleh try ni, kebetulan lak weekend ni hala tuju ke sentul sana

    ReplyDelete
  2. Saya suka makan soto. Tapi perkara penting yang menentukan tahap kesedapan soto adalah kuah dan sambal kicapnya. Lagi best kalau ada begedil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul...sambal kicap & begedil menambah kelazatan soto...telan ailio mlm2 ni..

      Delete
  3. PELBAGAI JENIS SOTO YG ADA YA...NK SOTO PALING SEDAP BUAT SENDIRI BARU SESUAI DGN SELERA KITA

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 jenis soto dari Indonesia...kalau masak sndiri, memang buat sedap2..hihi..ramuan pun bubuh banyak2..

      Delete
  4. Lama juga dah saya tak makan soto ni. Gambar2 tu buat tergoda je..haha adoii

    ReplyDelete
    Replies
    1. soto malaysia & indonesia lain rasanya..first time makan soto indonesia..

      Delete
  5. comel kali ayat.. indonesia banyak soto ikut setiap daerah.. tp nina bedal sbb sedap xpenah kisah nama2 soto

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, setiap daerah ada sotonya...lbh suka bakso sbb sup jernih..

      Delete
    2. nk bt sendiri tu sampai kesudah haha angan2 mat jenin

      Delete
    3. kalau akk, setakat nak makan sorang, beli lg mudah..selalunya kuah byk, boleh tmbh bahan...hihi..

      Delete
  6. Saya suka makan soto, ada cili kicap, begedil, perah limau kasi masam sikit. Rasanya semua jenis soto saya suka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya suka soto malaysia atau soto kudus sbb kuah sup..yg lain tu kurang sikit..

      Delete
  7. Uish, lama dah tak pekena soto ni... ngencesss *slurp* XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. takleh lawan bihun sup utara..lg ngences..

      Delete
  8. Sedapnyaa. terliur pulak bila melihatnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time mkn soto dari seberang...bolehlah..

      Delete
  9. Replies
    1. sambal kicap takde..ada sambal cili merah tu je dan kicap botol..

      Delete
  10. huhu selalu lalu sentul..tapi xpernah nampak lamongan ni..hehe nanti nak try lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. restoran ni dlm kawasan perumahan, memang tak nampak dari main roads - Jalan Sentul or DUKE..

      Delete
  11. Aduhai.. banyak jenis rupanya di seberang ye... Tapi soto malaysia juga yang sedap kan awak.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, dah try dua jenis soto tu, soto malaysia jg yg menambat rasa..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...