Saturday, 16 November 2013

Daripada handbags ke badminton pula..

Assalamualaikum..salam hari Sabtu..
 

Cuti sekolah dah bermula. Hari ni nak pergi mana ya? Shopping? Beli handbags? Handbags kalau dah banyak, boleh buat muzium..haha..Wanita dan handbags berpisah tiada. 
 
Hari ni nak bercerita tentang Muzium Beg Tangan. Baru dapat tahu kewujudan muzium ni..baru dibuka pada 2012 oleh pengedar beg tangan Korea, Kenny Park. Siapa dia, entahlah tak kenal, cuma kenal Kenny Rogers je..
 
Bila on computer, tengok dalam yahoo ada artikel di Wall Street Journal bertajuk 'unique activities in Seoul, South Korea'. Macam menarik je, anything about aktiviti di South Korea, kena baca ni..penangan trip ke SoKo, macam nak repeat je..hehe..oh noo..
 
Simone Handbag Museum ni terletak di kawasan garosu-gil (tree-lined streets) di Sinsa-dong, Gangnam..kawasan garosu-gil ni memang cantik terutama pada musim luruh...
 
Yang menariknya, bentuk bangunannya pun design macam handbag, siap ada pemegang kat rooftop..cute je..

Simone Handbag Museum 

Menurut artikel tu, muzium ni mempamerkan lebihkurang 300 koleksi handbags dari kurun ke16 hinggalah sekarang.  Koleksi beg tangan yang ada kebanyakan dari Eropah dan US. Muzium ni diantara yang terbaik di dunia untuk koleksi beg tangannya.

macam-macam bentuk dan design


Yang menarik ialah beg tangan ni..


.
Sweetmeat purse, French - circa 1680-90


Apa yang uolls nampak? Hmm..dua orang lelaki sedang bermain badminton. Betul tu...adakah badminton berasal dari Perancis dan dah dimainkan di kurun ke-16? Atau ada nama lain untuk permainan dua lelaki tersebut? 
 
Ya, benar. Dua orang lelaki tu bermain permainan yang dipanggil 'jeu de volant' atau in English, 'battledore and shuttlecock'. 
 
"Battledore and shuttlecock or jeu de volant is an early game similar to that of modern badminton. This game is played by two people, with small rackets, called battledores, made of parchment or rows of gut stretched across wooden frames, and shuttlecocks, made of a base of some light material, like cork, with trimmed feathers fixed round the top.The object of the players is to bat the shuttlecock from one to the other as many times as possible without allowing it to fall to the ground."
 
Mengikut wikipedia, badminton mula diperkenalkan di India oleh tentera British pada pertengahan tahun 1800.  Kemudian, tentera British ni perkenalkan di Malaya...begitulah sejarahnya.
 
Daripada satu handbag, dah masuk ke sejarah badminton pula...hehe..for general knowledge..OK, sesiapa yang nak gi Seoul tu, bolehlah melawat muzium ni..bagi yang berminatlah, kalau-kalau dah kehabisan itinerary..

Muzium ni dibuka dari hari Selasa hingga Ahad, Isnin tutup. Bayaran masuk ialah KRW5,000 (lebih kurang RM15). Bagi yang tak dapat pergi, tengok dalam websitenya pun OK juga, www.simonehandbagmuseum.co.krCheck it out..

Sunday, 10 November 2013

Mari buat Kimbap

Orang Korea panggil kimbap. Orang Jepun panggil ni sushi. Kalau di Sogo, dilabel sebagai Californian roll. Apa-apa pun, kita panggil sushi jelah, yang ni lagi famous,kan..

Hari Sabtu semalam, sesi menghabiskan boreh sushi yang ada separuh peket lagi. Sebenarnya, ni kali kedua buat, first time dulu, masa sesi makan-makan sempena Aidil Fitri. Masa first time buat, rupanya tak semenggah sikit, berserabut.. 

Resepi ambil kat blog model 80an, disini.

bahan-bahannya - beras sushi, seaweed, jejari ketam & cuka epal
beras calrose

Untuk buat sushi, guna beras calrose. Beras biasa pun boleh kot (tak pernah try). Beras calrose ni dibeli di Sogo. Beras ni cuma basuh sekali saja, sukatannya 1 cawan beras, dua cawan air. Masak seperti nasi biasa, bila dah kering sikit airnya, campur cuka epal dan sedikit gula.  Kacau supaya dua-dua bahan ini sama rata. Tutup dan biarkan kering.  

Rebus jejari ketam. Kalau ada timun jepun, zuccini, lagi best, sebab dia rangup.  Cuma ini saja yang ada dalam peti sejuk, belasah sajalah.

Siap untuk dikerjakan
ni untuk buat sushi saiz besar
 
siap digulung, tunggu utk dipotong

sushi saiz kecik dan besar
Dah habis jejari ketam, selongkar peti sejuk, ada sosej dan daun bawang. Rebus sosej pula.

Inti sosej dan daun bawang

inti dah lari ke tepi

sepinggan sushi
Sepuluh helai seaweed dapatlah sepinggan besar sushi ni..puas makan. Untuk makan tengahari..sepatutnya makan dengan kicap wasabi, tapi saya makan begitu saja...

Friday, 8 November 2013

Mamak takde..

Assalamualaikum..selamat petang Jumaat..

Siapa suka rojak mamak? Siapa suka cendol? Kalau ada rojak mamak, selalunya gandingannya ialah cendol. Saling melengkapi.

Pagi tadi, sementara menunggu client di Jalan Sibu 17, singgah di sini for late breakfast. Lokasinya di tepi Jalan Kuching. First time, makan kat sini..


Order rojak biasa and also cendol lah..ada juga rojak mee, tapi yang ni kurang suka sikit. Dua orang wanita Indonesia sedang prepare rojak dan cendol..Mamak takde..gi mana? prepare tuk solat Jumaat kot? pegi branch lain kot? relax-relax kat rumah kot? entahlah..

menyiapkan cendol
adik manis sedang prepare rojak
the cendol..suka tak? suka tak?
the rojak..background ialah fail kerja

Makan tepi jalan dan tepi longkang sambil dibuai angin sepoi-sepoi bahasa dari kenderaan lalu-lalang..hehe..the verdict, rasanya biasa-biasa je..harga semua: RM6.00..standard price..ok, sambung buat kerja..