Friday, 23 March 2018

Ais krim! Ais krim!

Ais krim..

Comfort food, yes! Stress-reliever, yes!

"Apa akan terjadi bila seorang perempuan muda makan ais krim sambil menangis?" 

"Ia bisa membuat hati si lelaki bergetar lebih kencang, tak keruan!"

huh, dialog tak menahan. Dialog dalam kdrama Black Knight, nak tau, kena tonton drama ni.

Cuaca panas sekarang ni. Jom kita cuba ais krim di Artico di SS 15 Courtyard, Subang Jaya. It's Nitro-cool. 

outlet artico


First time cuba ais krim yang diproses guna gas nitrogen cecair.  Mengikut maklumat, ini outlet ais krim yang pertama di Malaysia yang guna gas nitrogen. Macam ni alatnya..
 
Berasap-asap gas nitrogen cecair
sumber: fb artico
  

pelbagai jenis ais krim -wild flower collection

source: fb artico

Boleh beli dalam mangkuk atau kon. Boleh customise kone untuk keriangan berganda, ofcos, duitnya pun berganda juga..huhu..
 
customised cone
 
ais krim honey lavender

Rasanya sedap, lebih kurang sama rasa dengan ais krim biasa. Tapi mungkin saya pelanggan yang pertama, kedai pun baru buka, ais krim pun baru keluar dari freezer, ais krim dia macam keras sikit..macam tak bergaul mesra dengan madu...tapi still ok..

Pepagi dah makan ais krim..hihi..nak try ais krim lavender kat Cameron Highlands, entah bila nak pi. Dah jumpa depan mata, apalagi, pagi-pagi dah tibai ais krim..
 
------------------------------------------------
 
Yang dibawah ni kedai aiskrim IlaoIlao di Sogo Kuala Lumpur. Entah camner nak sebut...elo-elo...gamaknya. Check kat internet, sebutannya Yao Yao. 

Ais krim franchise dari Sepanyol. Bukan aiskrim tapi frozen yogurt (froyo)..species ais krim juga lah kan. Yang jadi duta tu tak kenal sapa dia..


wahh...photo ni diambik pada bulan Januari, harga macam ni

 yang ni diambik pada 23 Mac, dah naik sikit harganya
untuk petitlao (naik RM2) yang small (naik singgit)

Tapi ada promosi, setiap hari Rabu

 banyak gak diskaunnya

macam-macam topping ada -Belgian black, wild strawberri, white choc

ditabur dengan benda-benda ni 

beli yang 'small' with topping - wild strawberry

Rasanya..yoghurt tak manis sangat, topping dia masam-masam manis..just nice...sudu dia yang unik, bentuk macam daun...

Bolehlah cuba dua-dua ais krim ni...selamat berhujung minggu.

18 comments:

  1. Sedapnya.. Kalau jumpa, bolehlah cuba nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa, recommended..outlet artico cuma ada di Subang Jaya..

      Delete
    2. Harapnya nanti terjalanlah ke subang jaya.. kikiki..

      Delete
    3. itulah..cuma ada satu outlet je kt sini..

      Delete
  2. Uii eskrem... sekali sekala pekena eskrem hipster best juga, yang Classic PU-ER tu nampak macam menarik~ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahun sekali..huhu..yg aiskrim artico makan tahun lepas..tunggu ada kerja kt Subang Jaya, baru pi..nampak sedap classic pu-er..

      Delete
  3. canggih betul pakai gas nitrogen

    ReplyDelete
    Replies
    1. experimen sains..langsung tercipta ais krim guna nitrogen cecair..

      Delete
  4. sekali-sekala buleh la pekena aiskrim yg mahal2. tp biasanya beli yg dlm tupperware tu je n makan satu family..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..biasa beli aiskrim dlm tupperware je..sekali-sekala beli aiskrim mcm ni..sekali setahun rasanya..

      Delete
  5. SLMT BRHUJUNG MINGGU SMBL MKN AISKRIM NOHAS

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak makan aiskrim, kak..hihi..

      Delete
  6. Bestnya dapat makan ais cream... kalau dah rasanya sama, apa laa function nitrogen tu agaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah nk buat ais krim guna liquid nitrogen..just tuang gas ni dan kacau2, fungsi gas ni mengecilkan molekul air, buat susu jd creamy..

      Delete
  7. belgian black? kena cuba ni kalau p kl. nk cuba tp keluar asap2 takut nk mkn. ahaha nanti nk cuba mkn sambil menangis nk tau bf ckp apa 😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. belgian dark chocolate kot...yg keluar asap2 masa proses buat aiskrim je, tindakbalas kimia, lepas tu dah takde asap2 gas..selamat dimakan..hehe...bila tengok org makan sambil menangis sedih, memang meruntun jiwa..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...