Wednesday, 7 March 2018

Penang : Jalan-Jalan di Tanjong (finale)

Holaa..

Terakhir di Penang, masih lagi ronda-ronda di kawasan Tanjong.

Dalam entri lepas, kita dah sampai di Jalan Sultan Ahmad Shah. Kali ni berpatah balik ke Jalan Leith. Depan the Blue Mansion, ada butik hotel yang menarik - The Edison Hotel.

Edison Hotel 

Cantik laa haii hotel ni, jatuh cinta lagi bila tengok gambar dalam website.

 

Di sebelah Edison Hotel ialah Waldorf Hotel. Unik bangunannya, terasa macam kat negara china, no frill, simple building

retro & cool hotel

Di hujung Jalan Leith, menghampiri Jalan Sultan Ahmad Shah 
 
Equator College

Memasuki Lebuh Light menuju ke Lebuh Farquhar

Convent School di remang-remang senja


Starbucks Coffee outlet di bangunan warisan


 Menuju ke Lebuh Farquhar, di sini banyak bangunan-bangunan lama dijadikan pejabat-pejabat kerajaan..
 
 
 Bangunan Mahkamah Tinggi

bahagian depan Mahkamah Tinggi di Lebuh Light

di depannya Mahkamah Sesyen & Sivil, ada pulak tugu peringatan ni

 

Tugu peringatan untuk James Richardson Logan, seorang peguam, a Scottish, datang ke Penang pada tahun 1839.

"As a lawyer, Logan was known for supporting the rights of natives. He represented an Indian sireh (betel leaf) farmer in a complaint against the East India Company, and defended the rights of the Chinese in Penang to organise and conduct their traditional festivals"

Menuju ke Esplanade..


 Bangunan City Hall dan Town Hall (di hujung sana) 


senibina gothic


macam berada di Eropah

                                  Bergerak pulang, menuju Jambatan Pulau Pinang


Jubilee Clock Tower

"The Jubilee Clock Tower is a Moorish-style Jubilee clocktower at the junction of Light Street and Beach Street. Built to commemorate Queen Victoria's 1897 Diamond Jubilee, the tower is sixty feet tall, one foot for each year of Victoria's reign.  The clock tower is slightly tilted, a result of bombing during the Second World War"


last shot @ George Town


it's a wrap up - bye-bye Penang

28 comments:

  1. Nampak sangat banyak lagi tempat-tempat menarik yang belum sempat lagi teman explore.... terima kasih atas perkongsian ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak habis lg explore Pulau Pinang..ni baru George Town...huhu..

      Delete
  2. Nama2 bangunan tu banyak nama zaman kolonial ek. Apakata kita tuko, kita tuko pd yg lebih besemangat kebangsaan, hihi... Errr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama2 hotel kt Malaysia ni jarang sangat guna nama2 yg berciri kebangsaan..samada ikut nama operator atau nama2 mat saleh..takde penguatkuasaan..
      kebanyakan bangunan2 heritage kt Penang, dibeli oleh company oversea..

      Delete
  3. Lama dah ceq tak jejak Penang. Memang kalau masuk area Tanjong ni, terasa aura 'vintage'nya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. di antara kawasan yg masih mengekalkan banyak bangunan2 lama..

      Delete
  4. BANYAK BANGUNAN BERSEJARAH DI PENANG DILAWATI YA NOHAS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg suka tengok bangunan bersejarah...hehe..

      Delete
  5. i memang suka hotel2 di Penang. menarik sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Butik hotel di Penang cantik2..interior design yg menarik..

      Delete
  6. cantik2 bangunan bersejarah dekat Penang nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka tengok bangunan2 bersejarah ni..senibina nya menarik..ukiran2nya details..

      Delete
  7. Patutlah masuk UNESCO site... banyak bangunan bersejarah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. George Town diantara tmpat yg ada heritage area yg besar..tk habis lg explore..

      Delete
  8. Banyak lagi nk kena explore Penang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak habis lagi explore..hihi..dh pi dua kali, jln2 di kwsn heritage ni..

      Delete
  9. Penang tempat kesukaan saya untuk melancong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penang mmg best..byk tarikan..

      Delete
  10. mesti lepas nih rindu penang
    hehehe

    ReplyDelete
  11. Bangunan nostalgia..
    Gambar2 semua cantik especially kalau ada efek2 senja tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangunan2 tinggalan zmn british cantik2 belaka..thanks..bgn tu dah cantik..

      Delete
  12. Penang mmg banyak tempat2x best untuk dilawat. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah pi dua kali, tak habis lagi ronda..byk sgt tempat menarik..huhu..

      Delete
  13. Cantik-cantik gambar yang diambil.. Kalaulah berpeluang ke Penang memang nak pergi ke semua tempat yang dikongsi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks, Alhamdulillah...semua dekat2, within walking distance..

      Delete
  14. tugu peguam tu makin nmpk kotor sy tgk.. dulu ada jugak nmpk org cuci. banyak bangunan era british.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul nmpk mcm tk terjaga sedangkan mesti ramai org lalu-lalang disini..kwsan ni byk bangunan lama..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...