Saturday, 4 August 2018

Seoul 2.0 : Fun in the sun

Annyeonghaseyo, yeorobun.

Bertemu kembali, semoga semuanya sihat wal'afiat.

Alhamdulillah, selama 7 hari, dari hari Jumaat, 27 Julai hingga Khamis, 2 Ogos 2018, ber-summer vacation di Seoul, Korea Selatan.


Panas sungguh di Seoul, lebih hangat dari Malaysia, dengan suhu 35 darjah celcius. Panas terik, memang kurang selesa untuk berjalan-jalan.

Hajat di hati, kali kedua ke Seoul, nak pergi masa musim bunga atau musim luruh, nak merasa suasana lain pula. Tapi sebab jadi 'tour guide' untuk anak saudara yang sedang bercuti semester selama tiga bulan, kenalah redho pegi time summer. Fun in the sun...hihi..

Marilah tengok apa yang berjaya dijejaki di bawah panas terik mentari Seoul.

Insadong Sujebi

Gyeongbokgung

KTO Seoul Centre
Namsan Ormi Elevator ke Namsan Cable-Car
 
Dongdaemun Design Plaza
Rose LED garden @ DDP
 
Starfield Library @ COEX Mall
 
SM Town -  melayan budak peminat EXO, SuJu
Yanggood BBQ Lamb @ Yeoksam
 
Lotte World Theme Park
 
Lotte World Aquarium
K-Star Road @ Apgujeong Rodeo
MBC World Park 
s
Seoullo 7017
Ikseon-dong Hanok Village 
home shopping jual kimchi

-----------------------------

Itinerari ringkas, lebih kurang macam ni:

Day 1 
Insadong, Gyeongbukgung, Gwanghwamun Square, Cheonggye Stream, Korean Tourism Organisation (KTO) Seoul Centre, MOM House - Kyuhyun Super Junior hostel & cafe di Myeongdong, Namsan Tower & Myeongdong 

Day 2
Nami Island & Dongdaemun

Day 3
Garogu-sil (Sinsa-dong), K-Star Road (Apgujeong Rodeo), SM Building @ Cheongdam, Coex Starfield, SM Town, Yanggood BBQ Lamb (tutup hari Ahad), Gangnam Station Underground Shopping Centre, Some Sevit (Sebitseom), Rainbow Bridge and Goto Mall (Express Bus Terminal)

Day 4
 Lotte World Theme Park & Aquarium & Yanggood BBQ Lamb

Day 5
 MBC World Park, Seoullo 7017, Namdaemum Market, Lotte Mart Seoul Station,
Ikseon-dong (tak jumpa), Cheonggye Stream @ Jongno

Day 6
Unhyeongung Palace, Deongsuk Women University, Bukchon Hanok Village, Masjid Itaewon, Namdaemun Market, Lotte Mart Seoul Station, Ikseon-dong & Myeongdong

Day 7
Terbang pulang

Tempat-tempat baru yang belum pernah pergi, dah lama studi, ada yang print kertas, ada yang screenshot, tapi bila kt Seoul, mostly guna google dan neighbourhood map kat stesen subway untuk cari jalan/info.

-----------------------------

Pengangkutan 
Airport Express (AREX), subway, bas & by foot

Kadar tukaran wang
3.65
tukar RM2000, dapat KRW 548,000 (aku kaya!! - half a million, hihi)


Bekalan makanan Trip kali ni trip santai, jalan-jalan cari makan. So, tak banyak bawa bekalan makanan dalam tin, cuma bawa sebuku roti wholemeal dan 3 jenis makanan dalam tin - mayo tuna, sambal bilis dan rendang ayam. Bawa juga bihun tomyam brand Mamee (favourite nih) dan milo 3-in-1. Sambal ikan bilis garing Che Nor tidak dilupa tapi makan sikit je (pedas gak).

------------------------------

okbai, nak pi bw blog kawan-kawan.. 

16 comments:

  1. Wah...bestnya pergi jalan-jalan.
    Teringat lagu Raja Emma dulu2..."sinar mentari oh korea"..

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun panas terik, jalan tetap jalan..hihi..

      Delete
  2. Musim panas kat negara empat musim memang camtu sebab low humidity... ketibas lah jawabnya... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. panas lain macam..ketibas kurang, tapi bermandi peluh, siap boleh perah..hihi..

      Delete
  3. Welcome back sis! :D
    Uishh pi Korea waktu summer, boleh la order patbingsu kan? ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks..Alhamdulillah..
      almost all cafes ada jual patbingsu..dpt le mkn ice flakes Korean style..

      Delete
  4. Hahaha.. gambar last tu paling win..
    Tetibe rasa cam nak gi korea juga lepas tengok gambar Starfield Library.. 🤣🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. telan ailio tengok home shopping jual makanan, mcm2 ada, kimchi, ikan kering..
      Starfield Library mmg meriah..ramai yg datang baca buku..

      Delete
  5. Bila nak sampai ke Korea nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah, one fine day...first, plan, second, execute the plan..

      Delete
  6. next time kalo ada rezeki kesana lagi nak make sure dapat pergi Yanggood. sooo menggoda =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap grilled lamb dia..recommended..

      Delete
  7. Nak baca Seoullo 7017. X jejak lagi ni. Bila ntah nak balik kampong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm proses....AA ada promo sekrg ni, Matta fair Sept ni, jom grab the ticket..hihi..

      Delete
  8. Seronoknya jalan-jalan.. part makan makan tu yg paling suka Sha tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mencuba makanan korea, sedap2 jg..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...