Assalamualaikum..ahlan wa sahlan..semoga all readers sihat2 belaka..dah makan ke belum? Jom makan nasi arab...
Fenomena nasi arab ni dah lama melanda Lembah Klang..macam2 restoran Arab, Lubnan, Egypt, Yaman, ada di KL ni..diantara banyak2 nasi dari timur tengah ni, saya lebih suka nasi mandy..not too heavy dgn rempah ratusnya..just nice...dah try banyak restoran, sekarang nak cuba masak sendiri pula..betul ke? macam tak percaya je...percayalahh..
Langkah pertama, dapatkan sekotak benda ni di pasaran..hehe..saya beli ni dengan kawan sepejabat, membantu sahabat yang nak berniaga kecil-kecilan..
Tak mahal harganya ..RM15.00 sekotak..ada macam2 brand di pasaran..
Langkah kedua, keluarkan isi kandungnya..dah ada beras dan rempah ratusnya..
Baca dengan teliti instruction di belakang kotak..sediakan apa2 yang takde seperti bawang putih, besar, ayam, tomato puree (saya guna tomato sos saja)..
perap ayam |
nasi sudah masak |
ayam panggang |
sos harrah - terlebih air |
sedia untuk dimakan |
Satu je kurang, salad takde. Sebab tak plan dan ingat2 lupa arahan belakang kotak, pergi kedai cuma beli ayam, tomato dan cili hijau saja, terlupa beli timun. Jadilah, untuk makan sendiri..
The verdict:
Senang, cepat dan sedap dimakan..kalau ikut betul2 arahan, InsyaAllah, jadi seperti nasi mandy yang dijual di restoran2 di luar sana..
OKlah, untuk mereka yang ingin menjimatkan masa..nak lagi cepat, beli je kat kedai..macam ni..
nasi maqlubah kambing timbus |