Friday, 18 March 2016

5 things I hate most

ditag dua kali, pertama oleh kakak penulis, Kak Paridah Ishak...kedua oleh adik kembar, nhhas @ Huda...so kena buat cepat2 ni..
 
Sesi introspektif, muhasabah diri...

1. Benci bila orang menghina agama kita - ni memang benci giler, tahap boiling point 100 darjah celcius..mungkin dia tak faham, tapi please la respect other religion..tak faham tanya..

2. Under pressure untuk siapkan kerja..dateline, dateline..

3. Benci bila nak masuk duit di Cash Deposit Machine, terpaksa buat banyak kali sebab machine tak terima note, lepas tu panjang lak queue kat belakang...rasa tertekan..

4. Trafik jam...

5. Tikam belakang dan orang bermuka-muka...rasa nak debik je..

Nak tag sapa pulak nih??..oklah, open to all bloggers..(tak mematuhi peraturan..hihi..)   

The conclusion - I hate all negative things and situation..tapi kadang-kadang, laugh out loud and you will be OK..no stress..

 

Monday, 14 March 2016

Nasi Lemak @ 11 malam

Malam-malam makan nasi lemak...pukul 11 malam pulak tu...huhu..memang menambah lemak..

Apakan daya..cravings for nasi lemak memalam buta..stress kerja kot, aritu balik ofis pukul 11.00 malam sebab temankan member ofis. Semasa berjalan ke kereta, rasa lapar pulak..tak dinner lagi. Member pun belum makan, dia buka puasa minum air je...tiba-tiba teringat nasi lemak bungkus di Kampung Baru..jom, jom...lupakan masa..


Masih ada lagi nasi lemak seringgit...sedap pulak tu..nama kedai ni Nasi Lemak CT Garden, di sebelah Kelab Sultan Sulaiman. Depan sekolah rendah Kampung Baru.


Dah lama kedai ni beroperasi, berpuluh tahun rasanya.  First time datang makan di sini dalam tahun 2006-2007, ini baru jejak kembali. Itupun ragu-ragu juga, masih ada lagi ke idok kedai ni, Alhamdulillah, masih wujud lagi. Tak perlu ragu-ragu, sayang..Kedai ni dibuka pukul 4.00 petang, tutup 4.00 pagi, memang cater untuk makan malam saja..

ambik nasi lemak bungkus seberapa banyak yang anda suka

bergerak ke bahagian lauk-pauk...perghh..banyaknya pilihan
bertray-tray, menunjukkan ramai pelanggan
semua ada - paru, kerang, ayam, daging, ikan, telur

sambal telur puyuh, rendang ayam

paru goreng & sambal tempe kacang

ikan keli goreng pun ada

pilihan kami - sambal kerang & telur mata kerbau je

the nasi lemak...enak banget!!
takde lauk tambahan pun sedap nasinya

Memang ramai pelanggan pelbagai bangsa bertali arus datang makan, beli bungkus, walaupun masa menghampiri detik 12.00 malam. Bukan senang nak cari nasi lemak RM1.00 zaman ni di KL, yang jual tepi jalan pun, nasi lemak kosong paling minima RM1.20 - RM1.50 sebungkus..

Recommended pada yang mencari nasi lemak yang murah dan sedap. Waktu niaga pun panjang, sampai kul 4 pagi. Kot-kot mengidam nasi lemak pukul 4 pagi, bolehlah ke sini ya..Jom,  jom...ppali ppali..

Tuesday, 8 March 2016

Ilmu dapur, belajar di Mydin

Assalamualaikum..

Selamat Hari Wanita..

Wanita dan dapur berpisah tiada. Entry kali ni, kita jadi spice girls...*wink* *wink*

Cuba lihat di dapur, mesti ada banyak rempah ratus dan herba - ada yg selalu kita guna di nusantara - jintan putih, jintan manis, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, lada hitam, ada herba mat saleh - oregano, daun basil, rosemary, cayenne.  

Rempah-ratus menambah perisa masakan. Mempunyai nilai dagang yang tinggi, yang menjadi salah satu misi pembesar Portugis, Lopez de Squeira dalam pelayaran mereka ke Timur, menawan Melaka, untuk mengaut kekayaan menerusi perdagangan rempah seperti lada hitam, kayu manis, bunga cengkih dan buah pala.

Banyak juga rempah-ratus, kekacang yang baru pertama kali jumpa, jom kita belajar di Mydin Mart, RTC Gopeng. RTC stands for 'Rural Transformation Centre', pusat transformasi luar bandar..lawannya UTC..

deretan rempah ratus 

Masa ni dah dekat-dekat nak pukul 10.00 malam, tak ramai orang di Mydin...so, bolehlah jalankan aktiviti shoppping sambil belajar..on the way balik kampung masa cuti Hari Wilayah..

 Macamana nak bezakan jintan manis dan jintan putih?
jintan manis lebih kecil dan berwarna sedikit gelap dari jintan putih

kollu, di sebelahnya buah manjakani

pacha payani

sambar podi
Getah anggur - bagus untuk sakit tekak

jemuju

ulunthu - species kacang parpu

broken black matpe bean

OKlah, sekian saja sesi pengenalan rempah ratus..untuk maklumat lanjut, bolehlah google ye..