Tuesday, 22 May 2018

Bunga Lily

Jom segarkan minda..

jambangan bunga di kaunter reception office
setiap minggu beli bunga baru

hari Khamis - masih lagi kuncup

 bila macam ni, berebut-rebut booking nak bawa balik

 hari Jumaat - lepas waktu pejabat, boleh rembat bawa pulang

bunga lily

Thursday, 17 May 2018

Salam Ramadan 1439H

Assalamualaikum....Salam Ramadan Al-Mubarak

Jom tadarus dan tadabbur Al-Quran di bulan yang mulia ini

Tingkatkan ibadah, banyakkan sedekah, kurangkan juadah

- Maaf zahir & batin -

Monday, 14 May 2018

Teringinnya..aiskrim Frankie & Jo's..

Assalamualaikum..
 

Masa belek-belek majalah Luxury Portfolio International ni, nak baca tentang 'elevated living in Kuala Lumpur', tak sangka pulak ada artikel tentang kunyit, dibawah tajuk 'Artisan: Turmeric'.

Kunyit???

Haha..cerita kunyit dalam majalah hartanah mewah, hmm...memang out of the league tapi ok juga, jumpa satu benda yang  menarik..


Siapa tak kenal kunyit? kalau tak kenal tu, memang nak kena bahan dengan makcik bawang..hihi. Majalah ni bukan cerita tentang geng kunyit tapi cerita mengenai pelbagai kegunaan kunyit - untuk buat masker, buat sfouf - sejenis manisan di timur tengah, untuk buat minuman dan juga sebagai bahan untuk ais krim. 
Kunyit untuk buat ais krim tu yang menarik perhatian, macamanalah ais krim berperisa kunyit. Pertama kali dengar ni. 

Contoh dalam majalah ni ialah ais krim keluaran Frankie & Jo's, kat USA. Bila tengok website Frankie & Jo's, terus rasa, wow, wow, menariknya produk ais krim mereka. Teringin pulak nak rasa ais krim berasaskan tumbuhan.

Hasil idea pengasasnya Autumn Martin dan Kari Brunson, terhasillah ais krim yang '100% vegan', organic dan 'gluten-free'. 

Semuanya berasaskan tumbuhan, buah, sayuran dan bukan dari susu haiwan tapi diperbuat daripada susu kacang cashew dan santan (coconut milk). Santan?? Dan dipermanis dengan gula tebu organik dan kurma deglet dan medjool. Kurma? ini sudah bagus. Untuk kon ais krim, dimaniskan dengan maple syrup.

 source: website Frankie & Jo's
  
Perisa ais krim dan sorbetnya sangat menarik - yang berperisa kunyit tu ialah Gingered Golden Milk.

 Everyday Ice-Cream flavors

Gingered Golden Milk diperbuat daripada coconut milk, coconut cream, cane sugar, coconut oil, cocoa butter, fresh turmeric root (kunyit hidup), fresh ginger (halia), candied ginger (halwa halia), cinnamon (kulit kayu manis), cardamon (buah pelaga), black pepper (lada hitam), sea salt (garam laut).

Melihat kepada bahan-bahannya, macam ais krim herba pulak.. Owhh..ada juga ais krim perisa kurma.

 Every Dates flavors

Dates Shake diperbuat daripada coconut milk, dates, maple syrup, cocoa butter, coconut oil, vanilla extract, salt & nutritional yeast.

Chocolate Date diperbuat daripada coconut milk, CA dates, cocoa powder, sea salt. 


 source: website Frankie & Jo's


 Kon ais krim dia pun nampak yummy sangat..

Overall, memang menariklah ais krim ni, dahlah 100% vegan, organik lagi. Walaupun takde cop halal, tapi melihat kepada bahan-bahannya, nampak boleh dimakan. Lagipun di US, kalau claim produk 100% vegan, organik dan gluten-free, memang 100% betul, they live up by their words, kalau tak, memang kena saman. Tapi nak pi beli/order jauh bebenor, kat Seattle, Washington...huhu..


Kot-kot ada yang nak cuba buat ais krim daripada santan. Banyak pokok kelapa, santan juga benda biasa di sini. Sekarang ni ada ais krim kelapa Sang Kaya, ada coconut shake..lepas ni ada kot ais krim santan...