Salam semua...selamat hari Isnin..
Ternampak dalam tiktok, halal hotpot di Jalan Sultan
di kawasan Petaling Street
Ma La Tang nama kedai ni
masih belum dibuka
pelbagai jenis cara masakan
Malatang - sup pedas
Mizhifanqie - kuah tomato
Mizhiganban - digoreng (dry mix)
masih belum ramai pelanggan, kami yang kedua
sudah mula, pukul 12.30..beratur ambil bahan-bahan segar
ada mee, mihun, kueytiau
pelbagai jenis sos/pencicah
Disebabkan nak makan soupy, dua2 ambik malatang
sup sederhana pedas
sedapppp...kuahnya lebih kurang rasa tomyam lemak pedas
Rasa 'mala' taklah sampai membuat bibir rasa kebas
Apakah rasa 'mala'?
Mala ialah rempah yang selalu digunakan dalam masakan cina Sichuan. Wilayah Sichuan terkenal dengan masakan pedas
What are the spices in mala?
The sauce is made primarily of dried chili peppers, chili powder, douban paste, Sichuan peppercorns, clove, garlic, star anise, black cardamom, fennel, ginger, cinnamon, salt and sugar.
The sauce is made primarily of dried chili peppers, chili powder, douban paste, Sichuan peppercorns, clove, garlic, star anise, black cardamom, fennel, ginger, cinnamon, salt and sugar.
Bolehlah nak repeat, berbaloi..