Saturday, 25 November 2017

Ingatkan lemang..

Rupanya bukan...

Masa jalan-jalan di 'pasar terapung' Lat Mayom di Bangkok, terjumpa masakan dalam buloh ni..


Namanya Khao lam..sejenis kuih pulut hitam yang dimasak dalam buluh.

campuran pulut, gula, kacang merah & santan

hmmm...aroi mak-mak!!

20 comments:

  1. WAH SEDAP TU NOHAS KALAU DIBUAT ORG KITA KAT SINI MESTI VIRAL TU HEH..HEH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lbh kurang bubur pulut hitam versi kering..nmpk sedap..

      Delete
  2. Mcm lemang gak tu gayanya, cuma manis Dan warna coklat kot.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. sedap nmpknya...kalau hari raya, buat kuih ni ok kot...hihi..

      Delete
  4. kalau di Sarawak ada ayam Pansuh..

    juga dimasak dalam buluh..

    sedap tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok gambar mmg nampak sedap sgt ayam pansuh ni..ada kuah lagi..

      Delete
  5. wah first time tengok pulut hitam masak dalam buluh. Memang macam lemang sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik beradik lemang..cuma yg ni sejenis kuih, rasa manis..

      Delete
  6. Kalau ikut bahan..rasa macam lemak manis.
    Sedap tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak beli..tengok gambar nampak mcm sedap..lemak manis bersantan..

      Delete
  7. haaa lama xmkn ini.. sedap akak. org siam kalau xmkn pulut xsah

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..dah pernah makan. nmpk macam wajik...ya, betul, makan siam byk yg berasaskan pulut..

      Delete
    2. makanan thai byk berasaskan pulut sbb tu kot kulit depa mulus je...huhu..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!