Pagi tadi, mak cakap arwah tok kalau time-time nak raya ni mesti buat halwa maskat. Sapa pernah makan halwa maskat? orang utara mesti kenal kuih ni kan. Saya pun dah lupa macamana rasa kuih ni, lama benor tak makan..
Jom review kuih-muih old skool yang bila dimasak secara tradisional, mesti kena kacau, bukan kacau (ganggu) tapi kacau dengan sudip atas api daa..
1. Dodol
Kuih liat-liat lemak manis kegemaran ramai, evergreen...kuih serumpun Nusantara..diperbuat dari tepung pulut, santan, gula..
mengacau dodol
sumber: thestar
dodol dalam tampin, Melaka style
sumber : bharian
2. Wajik
Kuih dari pulut ini juga kegemaran ramai, selalu didapati di majlis-majlis keramaian.
sumber: carousel.sg
Ada juga wajik sirat, rasa berbiji-biji sebab pulut digoreng dan dikisar kasar
wajik sirat
3. Lempok durian
Kuih tradisi guna dua bahan - durian dan gula.
ada dijual di shopee & lazada
4. Halwa Maskat
Kuih daripada tepung gandum, gula dan minyak. Halwa maskat original warna kuning emas. Katanya asal-usul dari timur tengah, maskat tu dari 'Muscat', ibunegara Oman.
ada dijual di shopee
Inilah kuih-muih tradisi yang sentiasa ada permintaan, yang tak lekang dek panas, tak lapuk dek hujan. Sekarang ni dodol dah boleh dimasak guna 'pressure cooker', guna Noxxa..takdelah berpeluh-peluh depan api, nak mengacau berjam-jam lamanya..
Semoga kuih-kuih ni kekal zaman-berzaman..
Semoga kuih-kuih ni kekal zaman-berzaman..