Pagi tadi, mak cakap arwah tok kalau time-time nak raya ni mesti buat halwa maskat. Sapa pernah makan halwa maskat? orang utara mesti kenal kuih ni kan. Saya pun dah lupa macamana rasa kuih ni, lama benor tak makan..
Jom review kuih-muih old skool yang bila dimasak secara tradisional, mesti kena kacau, bukan kacau (ganggu) tapi kacau dengan sudip atas api daa..
1. Dodol
Kuih liat-liat lemak manis kegemaran ramai, evergreen...kuih serumpun Nusantara..diperbuat dari tepung pulut, santan, gula..
mengacau dodol
sumber: thestar
dodol dalam tampin, Melaka style
sumber : bharian
2. Wajik
Kuih dari pulut ini juga kegemaran ramai, selalu didapati di majlis-majlis keramaian.
sumber: carousel.sg
Ada juga wajik sirat, rasa berbiji-biji sebab pulut digoreng dan dikisar kasar
wajik sirat
3. Lempok durian
Kuih tradisi guna dua bahan - durian dan gula.
ada dijual di shopee & lazada
4. Halwa Maskat
Kuih daripada tepung gandum, gula dan minyak. Halwa maskat original warna kuning emas. Katanya asal-usul dari timur tengah, maskat tu dari 'Muscat', ibunegara Oman.
ada dijual di shopee
Inilah kuih-muih tradisi yang sentiasa ada permintaan, yang tak lekang dek panas, tak lapuk dek hujan. Sekarang ni dodol dah boleh dimasak guna 'pressure cooker', guna Noxxa..takdelah berpeluh-peluh depan api, nak mengacau berjam-jam lamanya..
Semoga kuih-kuih ni kekal zaman-berzaman..
Semoga kuih-kuih ni kekal zaman-berzaman..
halwa maskat n dodol sedap tu
ReplyDeletesuka dodol je, yg lain2 tu kurang sikit..hehe..
DeleteKuih paling legend paling sedap semua ni
ReplyDeleteMmg legend & tetap diminati zaman berzaman..
DeleteTerliur nak makan dodol. Nanti nak try buat pakai pressure cooker
ReplyDeleteSelamat memasak dodol..
DeleteTeringat Uwan apabila tengok dodol. Waktu nak raya Uwan buat dodol selain lemang.
ReplyDeleteOrang2 veteran suka masak kuih muih evergreen ni..dah mcm satu kemestian setiap kali raya..
DeleteAssalamualaikum, Waaa.. lama betoi tk dengaq pasal halwa maskat tu.... Ya Rabbiiii..... hampir terlupa asal usul saya ni. heheh.. Memang lahir kat Kedah, tapi tak membesar di sana. Arwah nenek pula, bukan berasal dari sana, tapi membesar di sana. Dulu arwah nenek pun selalu buat halwa maskat ni... mengimbau kenangan betul lah entri Nohas kali ni... Wajik pun arwah nenek suka buat. tapi saya tak leh makan banyak. yg Wajib bersirat tu pernah jugak makan, tapi tak suka sgt. Terima kasih atas entri yang penuh sentimental value ni.. =)
ReplyDeleteSama2..orang utara mmg suka halwa maskat ni..hehe..akk pun tak suka sgt wajik sirat..
DeleteBeli kat Shopee ja kuih-muih ni semua..senang cerita hihi 😋
ReplyDeleteHa'ah..sekrg ni semua dah ada dijual online..takyah pening2 nk fikir..hihi..
Deletekuih-muih tradisional ni manis2 belaka. cukuplah makan sepotong dua. kena jaga kesihatan bila dah masuk 47 ni.
ReplyDeletebetul..manis2 semua kuih ni..mmg kena control, mkn bersederhana..
DeletePaling suka makan dodol.. teringin nak rasa halwa tu..
ReplyDeletesedap dodol..halwa maskat dah lama tak makan..berminyak sikit..
Deletedalam senarai diatas saya hanya makan wajik pulut..
ReplyDeletedodol pun walaupun tok saya selalu amek upah buat dodol dikampung cucu dia mmg xleh makan dodol x laluu ditekak heheh..
dah lama x makan wajik pulut...dodol yg paling disukai..
DeleteSemua pernah makan kecuali halwa maskat tu. Pertama kali dengar sebenarnya :)
ReplyDeleteHalwa maskat femes belah2 utara..ada jual online, boleh try..
Delete