Thursday, 21 May 2020

Kuih ''Kacau-Kacau" Tradisi Nenek Moyang

Pagi tadi, mak cakap arwah tok kalau time-time nak raya ni mesti buat halwa maskat. Sapa pernah makan halwa maskat? orang utara mesti kenal kuih ni kan. Saya pun dah lupa macamana rasa kuih ni, lama benor tak makan..
 
Jom review kuih-muih old skool yang bila dimasak secara tradisional, mesti kena kacau, bukan kacau (ganggu) tapi kacau dengan sudip atas api daa..
 
1. Dodol 
 
Kuih liat-liat lemak manis kegemaran ramai, evergreen...kuih serumpun Nusantara..diperbuat dari tepung pulut, santan, gula..
 

mengacau dodol
sumber: thestar

dodol dalam tampin, Melaka style
sumber : bharian
2. Wajik 

Kuih dari pulut ini  juga kegemaran ramai, selalu didapati di majlis-majlis keramaian.
 sumber: carousel.sg
 
Ada juga wajik sirat, rasa berbiji-biji sebab pulut digoreng dan dikisar kasar

 
wajik sirat
 
3. Lempok durian 

 Kuih tradisi guna dua bahan - durian dan gula.

ada dijual di shopee & lazada

4. Halwa Maskat 


Kuih daripada tepung gandum, gula dan minyak. Halwa maskat original warna kuning emas. Katanya asal-usul dari timur tengah, maskat tu dari 'Muscat', ibunegara Oman.
 
 ada dijual di shopee


Inilah kuih-muih tradisi yang sentiasa ada permintaan, yang tak lekang dek panas, tak lapuk dek hujan. Sekarang ni dodol dah boleh dimasak guna 'pressure cooker', guna Noxxa..takdelah berpeluh-peluh depan api, nak mengacau berjam-jam lamanya..

Semoga kuih-kuih ni kekal zaman-berzaman..

20 comments:

  1. halwa maskat n dodol sedap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka dodol je, yg lain2 tu kurang sikit..hehe..

      Delete
  2. Kuih paling legend paling sedap semua ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg legend & tetap diminati zaman berzaman..

      Delete
  3. Terliur nak makan dodol. Nanti nak try buat pakai pressure cooker

    ReplyDelete
  4. Teringat Uwan apabila tengok dodol. Waktu nak raya Uwan buat dodol selain lemang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang2 veteran suka masak kuih muih evergreen ni..dah mcm satu kemestian setiap kali raya..

      Delete
  5. Assalamualaikum, Waaa.. lama betoi tk dengaq pasal halwa maskat tu.... Ya Rabbiiii..... hampir terlupa asal usul saya ni. heheh.. Memang lahir kat Kedah, tapi tak membesar di sana. Arwah nenek pula, bukan berasal dari sana, tapi membesar di sana. Dulu arwah nenek pun selalu buat halwa maskat ni... mengimbau kenangan betul lah entri Nohas kali ni... Wajik pun arwah nenek suka buat. tapi saya tak leh makan banyak. yg Wajib bersirat tu pernah jugak makan, tapi tak suka sgt. Terima kasih atas entri yang penuh sentimental value ni.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2..orang utara mmg suka halwa maskat ni..hehe..akk pun tak suka sgt wajik sirat..

      Delete
  6. Beli kat Shopee ja kuih-muih ni semua..senang cerita hihi 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah..sekrg ni semua dah ada dijual online..takyah pening2 nk fikir..hihi..

      Delete
  7. kuih-muih tradisional ni manis2 belaka. cukuplah makan sepotong dua. kena jaga kesihatan bila dah masuk 47 ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..manis2 semua kuih ni..mmg kena control, mkn bersederhana..

      Delete
  8. Paling suka makan dodol.. teringin nak rasa halwa tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap dodol..halwa maskat dah lama tak makan..berminyak sikit..

      Delete
  9. dalam senarai diatas saya hanya makan wajik pulut..
    dodol pun walaupun tok saya selalu amek upah buat dodol dikampung cucu dia mmg xleh makan dodol x laluu ditekak heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama x makan wajik pulut...dodol yg paling disukai..

      Delete
  10. Semua pernah makan kecuali halwa maskat tu. Pertama kali dengar sebenarnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Halwa maskat femes belah2 utara..ada jual online, boleh try..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!