Wednesday, 17 November 2021
Friday, 12 November 2021
5 hari makan Laksa Johor
Cuti hari Deepavali, teman masak laksa Johor, tetiba teringin..dah lama tak makan..
Resepi dah ada, kawan ofis bagi, lamaaa dulu. Ni kali ke-4, masak laksa johor.
Tinggal saya sorang kat rumah. Mak dan kakak dah balik kampung awal bulan haritu. Dekat2 nak pukul 12 tengahari, baru pergi pasar di mini UTC, beli ikan dan segala mak nenek bahan-bahan yang takde di rumah..
Untuk kuahnya, guna 2 ekor ikan sardin besar dan 3 ekor ikan kembung...dapat seperiuk..
kuah laksa johor...pekat, likat..
condiment - kacang panjang, taugeh, sambal belacan, bawang besar, timur (tak reti buat ring), limau kasturi, daun pudina
Alhamdulillah, nikmat sungguh. Hari pertama tu, 3 kali makan, 2x petang, 1x malam
Kuah yang lebih disejukbekukan. Setiap hari untuk dinner, makan laksa johor. Sampai dinner hari Isnin..5 hari berturut-turut makan laksa johor..haha..tak jemu..
taugeh & daun pudina dah habis
Rasa berbaloi buat laksa johor dengan kos lebih kurang RM20.00.
Masak sendiri lagi jimat...puas makan..
Oklah, simpan di sini resepi nya:
2 ekor ikan sardin saiz besar, 3 ekor ikan kembung
dibersihkan, direbus dan dikisar halus
bahan2 untuk dikisar halus
kunyit hidup - sebesar ibu jari
serai - tiga batang
halia - 1 inci
lengkuas - 1 inci
bawang merah - 3 ulas
bawang putih - 5 ulas
udang kering - sepeket kecil
Lain-lain bahan
cili kering blend
kerisik - 1 bungkus kecil
santan - 1/4 kilo
5 sudu serbuk kari (saya guna serbuk kari daging)
bunga kantan
asam keping / cuka epal
minyak untuk menumis
ulam-ulaman
kacang panjang, taugeh mentah, timun, bawang besar, limau kasturi, cili merah/ cili padi, daun pudina dan sambal belacan
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sampai naik bau yang harum.
2. Masukkan cili kering blend dan biarkan sampai masak
3. Masukkan ikan yang kisar dan masak sebentar
4. Masukkan serbuk kari dan kemudian masukkan santan
5. Kawal air supaya kuah tidak terlalu cair
6. Selepas mendidih, masuk kerisik dan bunga kantan,
7. Nak bagi masam sikit, bubuh asam keping (saya bubuh cuka epal)
8. Perasakan garam
Makan dengan spagetti dan ulam-ulaman..bon appetit..
Wednesday, 10 November 2021
Subscribe to:
Posts (Atom)