Cuti hari Deepavali, teman masak laksa Johor, tetiba teringin..dah lama tak makan..
Resepi dah ada, kawan ofis bagi, lamaaa dulu. Ni kali ke-4, masak laksa johor.
Tinggal saya sorang kat rumah. Mak dan kakak dah balik kampung awal bulan haritu. Dekat2 nak pukul 12 tengahari, baru pergi pasar di mini UTC, beli ikan dan segala mak nenek bahan-bahan yang takde di rumah..
Untuk kuahnya, guna 2 ekor ikan sardin besar dan 3 ekor ikan kembung...dapat seperiuk..
kuah laksa johor...pekat, likat..
condiment - kacang panjang, taugeh, sambal belacan, bawang besar, timur (tak reti buat ring), limau kasturi, daun pudina
Alhamdulillah, nikmat sungguh. Hari pertama tu, 3 kali makan, 2x petang, 1x malam
Kuah yang lebih disejukbekukan. Setiap hari untuk dinner, makan laksa johor. Sampai dinner hari Isnin..5 hari berturut-turut makan laksa johor..haha..tak jemu..
taugeh & daun pudina dah habis
Rasa berbaloi buat laksa johor dengan kos lebih kurang RM20.00.
Masak sendiri lagi jimat...puas makan..
Oklah, simpan di sini resepi nya:
2 ekor ikan sardin saiz besar, 3 ekor ikan kembung
dibersihkan, direbus dan dikisar halus
bahan2 untuk dikisar halus
kunyit hidup - sebesar ibu jari
serai - tiga batang
halia - 1 inci
lengkuas - 1 inci
bawang merah - 3 ulas
bawang putih - 5 ulas
udang kering - sepeket kecil
Lain-lain bahan
cili kering blend
kerisik - 1 bungkus kecil
santan - 1/4 kilo
5 sudu serbuk kari (saya guna serbuk kari daging)
bunga kantan
asam keping / cuka epal
minyak untuk menumis
ulam-ulaman
kacang panjang, taugeh mentah, timun, bawang besar, limau kasturi, cili merah/ cili padi, daun pudina dan sambal belacan
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sampai naik bau yang harum.
2. Masukkan cili kering blend dan biarkan sampai masak
3. Masukkan ikan yang kisar dan masak sebentar
4. Masukkan serbuk kari dan kemudian masukkan santan
5. Kawal air supaya kuah tidak terlalu cair
6. Selepas mendidih, masuk kerisik dan bunga kantan,
7. Nak bagi masam sikit, bubuh asam keping (saya bubuh cuka epal)
8. Perasakan garam
Makan dengan spagetti dan ulam-ulaman..bon appetit..
LAKSA JOHOR TERBAIK SEDAP ULANG SELALU
ReplyDeletetak jemu kak..hihi..sampai 5 hari makan yg sama..
Deletedah 20 thn x mkn laksa johor....
ReplyDeleteoo..lama tu...
Deletewah terer lah buat laksa johor. Timun tu ada cara nak potong keliling dia. Nampak kuah dia likat dan pekat tu yang memang sodap
ReplyDeleteikut resepi, notie..follow closely..hehe...dulu pernah potong jd ring..dah terlupa..huhu..ha'ah..kuah dia pekat..
Deletebetul berbaloi klu buat sndri kan.. bole ulang byk kali ehhhe
ReplyDeleteberbaloi sungguh..hehe..
DeleteUncle laksa Johor ni makan dengan tangan je.... Nak nak kalau bahan lengkap!
ReplyDeletetak biasa mkn dgn tangan..rasa kuah mengalir celah2 jari..
DeleteAduh!! Pekat memikat kuah laksa johornya.. memang best dna puas bila masak sendiri..
ReplyDeleteAlhamdulillah..puas betul makan kali ni..
Deletetak pernah makan laksa Johor.Nak resepi boleh.Hi2.
ReplyDeletedah update letak resepi, selamat mencuba ya..
DeleteHehe pernah ulang-ulang makan laksa Johor sebab lama tidak makan. Adik ipar buat masa balik sini setelah sekian lama.
ReplyDeletetak jemu kan makan laksa johor..berulang kali pun ok..
Deletenampak sedap. lagi berbaloi dari beli di kedai
ReplyDeleteberbaloi masak sendiri..puas makan..
DeleteTudiaaa kak..ulang ulang sampai 5 hari tanpa jemu. Laksa Johor memang sedap kuah pekat gitu. Buat sendiri ikut selera sendiri lagi sedap, kan.
ReplyDeletehaha..nikmat sungguh makan sampai 5 hari...masak ikut citarasa sendiri, lg berbaloi.
Deleteye, betul. setuju tu kak :)
Deletewahh sedapp tu dan puas mkan ulang ulang2 ni.
ReplyDeletetak penah buat tp nk teringin mkn beli kat setiawangsa ada kedaii. sedapp. situ
puas makan..hehe..ooo..ada jual laksa sedap di Setiawangsa..tq..
Deletelaksa johor pekat memikat tu sedap mak.. 😅
ReplyDeletekuah kalau pekat lg sedap..
DeleteWaaah…nampak sedap Nohas buat tu. Rajin!
ReplyDeleteAritu dapatlah makan masa balik Johor.
tetiba rajin sbb teringin..haha..
Deletesedap tu..authentic laks johor di negeri Johor..
Laksa yg unik dan sodap
ReplyDeletesodap..feveret ni...
DeletePandainya masak, kuah pekat mesti sedap, suka laksa johor, tkasih kongsi resepi sini, senang, teringin pula nak makan..
ReplyDeletetakle brp pandai, ikut resepi..sama2, sila cuba..hehe..
DeleteSetuju tu kalau masak sendiri memang puashati bila menjadi lagi satu puas makan tu yang paling seronok
ReplyDeletebetul, berbaloi masak sendiri..puas makan..hehe..
Deletesedapnyaaa laksa johor.. puas hati makan kalau homemade kan?
ReplyDeleteya, puashati masak sendiri..hehe..
Deletesedap tu laksa johor
ReplyDeletefeveret nih..
DeleteTak pandai bt kuah laksa. Haha .. nmpk sedap
ReplyDeleteAkk ikut bulat2 resipi yg kwn bagi..Alhamdulillah, mnjadi..
DeleteSedapnya.. Lama dah tak makan Semenjak takde org sponsor. Dulu ada bos ofis lama rajin beli utk makan ramai2 kat ofis.
ReplyDeleteoo..kena beli sendiri lah nampaknya..huhu..
Delete