teringin nak makan lontong
teman pun minta resepi dengan office mate
resepi masak lodeh Singapore katanya
ambik dari sepupu dia disana
Bahan2nya:
Bawang putih, bawang besar, bawang kecil, cili padi/cili merah, sedikit halia, segenggam ikan bilis (resepi asal sepatutnya udang kering-terlupa beli) - dikisar halus
Lain2 bahan : udang fresh, buah keras, su'un, fucuk, santan
serai & lengkuas diketuk
sayuran : kobis, lobak merah, kacang buncis
tauhu dipotong 2, tempe digoreng kilas
Cara-caranya:
Tumis bahan kisar dengan serai & lengkuas
Masuk udang fresh, masak sekejap, tambah air sedikit
masuk santan cair, masuk sayuran, tempe, buah keras, masuk santan pekat
dan last, masuk su'un, fucuk & tauhu
perasakan garam
betul kot macam ni, teman pun belajar x habis, main campak-campak je
kawan saya masuk macam2 - cauliflower le, cendawan le, ada juga yang masuk sengkuang, I don't like..huhu..
OKlah rasanya, cuma takde sambal tumis
dah siap, frozenkan separuh
seminggu baru habis makan lontong ni